Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2012 15:10

Κραδασμοί στην κυβέρνηση από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ

samaras_venizelos_kouvelis_2_aftodioikisi1-540x305Μια κρίσιμη για τη συνοχή της κυβέρνησης σύσκεψη θα έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης, μετά τις διαφοροποιήσεις που καταγράφηκαν σε ό,τι αφορά τη στρατηγική προσέγγιση για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής. Το κλίμα επιβαρύνθηκε από τις διαρροές της Ιπποκράτους και του Μαξίμου και τώρα οι κυβερνητικοί εταίροι θα διερευνήσουν κατά πόσο υπάρχει περιθώριο συνεννόησης μεταξύ τους.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, οι συναντήσεις της τρόικας την Τρίτη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο επιβεβαίωσαν το χάσμα που δημιουργείται στο κέντρο της κυβέρνησης με αφορμή το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Τα ραντεβού προέκυψαν γιατί στη σύσκεψη της Δευτέρας υπήρξαν διαφορές αντιλήψεων για το αν η τρόικα έχει όντως «μαλακώσει» και θα δεχόταν να σπάσουν τα μέτρα στο πλαίσιο της επιμήκυνσης, καθώς και για το εάν έδωσε περιθώριο δύο μηνών για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα είχε βάση το επιχείρημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι θα ήταν καλύτερα η Αθήνα να διαπραγματευθεί τα μέτρα και την επιμήκυνση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο - δηλαδή με τον Ολάντ και τη Μέρκελ.

Προκειμένου να το διευθετήσουν επιτόπου, προτάθηκε να κληθεί εκτάκτως η τρόικα στη σύσκεψη του Μαξίμου - κάτι που δεν ήθελε όμως ο Φώτης Κουβέλης. Έτσι, ανέλαβε να τους δει ο πρωθυπουργός το πρωί της Τρίτης.

Το ραντεβού με τον πρωθυπουργό έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Οι απόψεις των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη μεταφέρθηκαν στην τρόικα που όμως τις απέκρουσε. Η απάντηση ήταν ότι «η Ελληνική Δημοκρατία, ως κυρίαρχο κράτος, μπορεί να πάρει ό,τι μέτρα θέλει, σε όποιον ορίζοντα χρόνου θέλει». Το γεγονός, ωστόσο, είναι ότι εάν η έκθεση της τρόικας, που αναμένεται στην Ευρώπη και ιδίως στο Βερολίνο, δεν είναι θετική ως προς την εφαρμογή του προγράμματος θα υπάρξει αυτομάτως θέμα εκταμίευσης των χρημάτων της δόσης τον Αύγουστο.

Ο Αντ.Σαμαράς ενημέρωσε αμέσως τηλεφωνικά τον Ευ.Βενιζέλο και τον Φ.Κουβέλη για την αρνητική απάντηση της τρόικας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκδήλωσε τότε την πρόθεση να συναντηθεί κι αυτός με την τρόικα.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι από το ΠΑΣΟΚ διαρρέεται η πληροφορία ότι η συνάντηση στο Μαξίμου ξεκίνησε στις 09:00, αλλά στις 09:20 ο πρωθυπουργός είχε ήδη τηλεφωνήσει στον κ. Βενιζέλο για να του πει ότι δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση, υπονοώντας ότι δεν έγινε ουσιαστική διαπραγματευτική προσπάθεια.

Ο Ευ.Βενιζέλος είδε τους επικεφαλής της τρόικας στις 13:00 και σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέθεσε τις απόψεις του στην τρόικα για άμεση επιμήκυνση και σπάσιμο του πακέτου των 11,5 δισ. στα δύο. Τον άκουσαν και του απάντησαν ότι, ως τεχνικά στελέχη, «δεν έχουμε εξουσιοδότηση να δεχθούμε κάτι τέτοιο. Θα το μεταφέρουμε στους προϊσταμένους μας». «Πολύ καλά θα κάνετε», ήταν η απάντηση του Βενιζέλου.

Το κλίμα δυσαρμονίας και δυσπιστίας που καταγράφεται μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων συνεχίστηκε το απόγευμα με εκατέρωθεν διαρροές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στο δικό του «μη σχόλιο» εξέφρασε την ανάγκη για ψυχραιμία.

Το γεγονός είναι ότι στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει κινήσεις τακτικής, επιχειρώντας να χρεώσει τα μέτρα στον Αντ.Σαμαρά και τον Γ.Στουρνάρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η σκληρή γραμμή του δίνει το αναγκαίο άλλοθι στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί σκληρά, αισθάνεται ότι υπονομεύεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σύσκεψη των «3» θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουν που βαδίζουν σε σχέση με την κυβέρνηση συνεργασίας και εν συνεχεία τη στρατηγική για το πρόγραμμα προσαρμογής.

πηγή-in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 07:29