Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012 13:05

Στις απολύσεις επιμένουν οι επικεφαλής της τρόικας

oikonomia27Με μια λίστα συνολικής αποτίμησης περίπου 3,5 δις ευρώ εμφανίστηκαν οι επικεφαλής της τρόικας, που περιλαμβάνει τα μέτρα εκείνα που είτε δεν καταλαβαίνουν είτε αμφισβητούν ότι μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Στον αντίποδα μια άλλη λίστα με μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ έχουν γίνει ήδη αποδεκτά και έχουν συμφωνηθεί.

Έτσι, μια τρίτη λίστα για μέτρα 2 δισ. ευρώ μέχρι να συμπληρωθούν τα 11,5 δισ. ευρώ παραμένει ακόμη «κενή» και «μαύρη».

Η τρόικα στη συνάντησή της με το οικονομικό επιτελείο επανήλθε στην απαίτησή της για απολύσεις στο δημόσιο τομέα και μειώσεις μισθών και συντάξεων αφού μόνο έτσι πιστεύει ότι θα υπάρξει σίγουρη εξοικονόμηση δαπανών.

Οι επικεφαλής της τρόικας φέρεται να επιμένουν:

1. Ότι το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις φορέων, δεν θα φέρουν από μόνα τους εξοικονόμηση, αν δεν γίνουν παράλληλα απολύσεις. Για τη διαθεσιμότητα εξέφρασαν άποψη ότι είναι πολύ ακριβή έτσι όπως έχει σχεδιαστεί.

2. Ότι η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών θεωρήθηκε κενή περιεχομένου, δεδομένου ότι πρόκειται για αναβολή δαπανών και όχι για πραγματική μείωση.

3. Ότι η τρόικα δεν πιστεύει ότι η προβλεπόμενη εξοικονόμηση (735 εκατ. ευρώ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να επιτευχθεί σύντομα.

4. Ότι στα φάρμακα προβλέπεται εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκ. ευρώ αφορούν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων.

Σε δύσκολους ατραπούς μπαίνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα παρά το καλό κλίμα στη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Κι αυτό γιατί -σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Ημερησία- ζήτησε να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, απαίτηση που ως γνωστόν απορρίπτεται από την ελληνική πλευρά γιατί εκτός των άλλων θα αυξηθεί και η ανεργία.

Το σκληρό αυτό αίτημα της τρόικα αναμένεται να δοκιμάσει και τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού θα προκαλέσει δυσκολίες και τριβές στα εσωτερικό και των τριών κομμάτων και προπαντός στη ΔΗΜ.ΑΡ και το ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμα πως οι τροϊκανοί έχουν ενστάσεις και για το ύψος των περικοπών των φαρμακευτικών δαπανών, πράγμα που ανεβάζει το ύψος των αμφισβητούμενων μέτρων στα 2,5 δισ. ευρώ.

Σε εξέλιξη η συνάντηση με Σαμαρά

Με τη συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή (ξεκίνησε στις 11.45) συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις για το επώδυνο πακέτο των μέτρων.​

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν χθες διευκρινήσεις για μέτρα 2 δισ. ευρώ καθώς όπως τόνισαν πρόκειται για κωδικούς που δεν «καταλαβαίνουν» και επομένως αμφισβητούν το κατά πόσο θα αποδώσουν.

Παράλληλα, οι «τροϊκανοί» εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή καθώς και για την αποτελεσματικότητα των περικοπών στην Άμυνα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στις 15.00.

πηγή-Star.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 21:49