Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 20:06

ΤΡΟΪΚΑ: «Ούτε ένα βήμα προόδου, στασιμότητα στις μεταρυθμίσεις και στην φοροδιαφυγή''»

troika_eleyuerotypia-grafαπο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Εκτός ελέγχου είναι η φοροδιαφυγή, σύμφωνα με έκθεση της τρόικας, η οποία διαπιστώνει ότι δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου στη μεταρρύθμιση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Παράλληλα, ζητούν το ακατόρθωτο, θέτοντας στόχους σε ένα μηχανισμό που υπολειτουργεί εδώ και χρόνια.Το τεχνικό κλιμάκιο,

που βρέθηκε στη χώρα μας από τις 21 Ιανουαρίου έως και τις 31 Ιανουαρίου, διαπίστωσε ότι οι φορολογικές υπηρεσίες έχουν αποδυναμωθεί, καθώς είναι υποστελεχωμένες, χωρίς ελεγκτές, με «γερασμένο» και κακοπληρωμένο προσωπικό.

Η έκθεση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις συνεχίζονται οι πολιτικές παρεμβάσεις και η διαφθορά, ενώ η δέσμευση της κυβέρνησης για αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) παραμένει στα χαρτιά.

Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση, που δημοσιεύτηκε από την Ανανεωτική Κίνηση Εφοριακών (www.eforia koi.org), η τρόικα ζητά αλλαγή ρότας από τον φορολογικό μηχανισμό επισημαίνοντας ότι υπάρχει αποσπασματική πρόοδος των μεταρρυθμίσεων, με συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις.

Οι νευραλγικοί τομείς του μηχανισμού παραμένουν υποστελεχωμένοι, με προσωπικό που έχει ανεπαρκείς δεξιότητες.

Εχουν καθυστερήσει να δοθούν οι αρμοδιότητες στη νέα ΓΓΔΕ, όπως και η αυτονομία για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Οι έλεγχοι πρέπει να επικεντρωθούν στους μεγάλους οφειλέτες, ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρξει ευρύτερη βάση ποινικών διώξεων.

Να μειωθούν από εννέα σε τρία ή τέσσερα «τα βήματα» χαρακτηρισμού των χρεών ως ανεπίδεκτων είσπραξης και στη συνέχεια να επισπευστεί η διαγραφή τους, ώστε να τεθούν εφικτοί στόχοι.

Να αυτοματοποιηθούν οι υπενθυμίσεις-ειδοποιήσεις και να λειτουργήσει το τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης που θα «ενημερώνει» τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Να προχωρήσει η αξιολόγηση του προσωπικού, που «πάγωσε» εξαιτίας συνδικαλιστικών αντιδράσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 09:34