Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 14:13

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΡΙΣΗ

altΜε αφορμή τις επικείμενες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην 75η ΔΕΘ προς τον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στις Παραγωγικές Τάξεις για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, διατυπώνει τις προτάσεις του για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση, εστιάζοντας στα κρίσιμα σημεία που κατά την τρέχουσα συγκυρία εντοπίζονται σε τρείς αλληλένδετες, αλλά σαφώς διακριτές μεταξύ τους κατηγορίες πολιτικής παρέμβασης:

-τη δημοσιονομική πολιτική

-τη χρηματοπιστωτική πολιτική και την

-αναπτυξιακή πολιτική.

1)Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική τα μέτρα του Μνημονίου

 για τη στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνουν έμφαση στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη μείωση των δημοσίων δαπανών.

Η αύξηση των δημόσιων εσόδων επιδιώκεται από την Κυβέρνηση με διαρκή αύξηση έμμεσων φόρων (αύξηση ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης) με αποτέλεσμα τη δημιουργία σταθερής ανοδικής πορείας του πληθωρισμού που συνεπάγεται έντονες συνθήκες ακρίβειας που ανατρέπει την καταναλωτική δραστηριότητα που πλήττεται και από τη μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων, λόγω περικοπών.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις ισοπεδωτικές επιβολές έκτακτων εισφορών που πλήττουν την υγιή επιχειρηματικότητα, οδηγούν σε «λουκέτα» και χαμένες θέσεις εργασίας.

2) Σε ότι αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στοχεύουν στην αύξηση της δυνατότητας πιστωτικής επέκτασης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όμως δυστυχώς οι σχετικές ρυθμίσεις για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν έτυχαν μέχρι στιγμής θερμής υποδοχής από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο.

Γενικά παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά και συνεπώς εάν δεν αλλάξει συμπεριφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτός ο πυλώνας της οικονομίας θα είναι ένα ακόμα αίτιο ασφυξίας της αγοράς.

3)Αναφορικά με την Αναπτυξιακή πολιτική, το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ήδη έχει υποστεί μια περικοπή της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και ακούγεται ότι η Κυβέρνηση εξετάζει και νέα περικοπή άλλων 500 εκατ. ευρώ., γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να συρθεί η χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, αφού κόβονται κονδύλια που προορίζονταν για διάφορα αναπτυξιακά έργα.

Όσο για τον αναπτυξιακό νόμο, που δόθηκε μετά από πολύμηνη καθυστέρηση στη δημοσιότητα προς διαβούλευση, ήδη προκαλεί ως προς πολλά σημεία του απογοήτευση καθώς εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής του σημαντικούς κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από την κρίση, όπως το εμπόριο και η οικοδομή, ενώ δεν προβλέπει καμία στήριξη σε ιδιωτικές επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας (π.χ. εκπαίδευση)

 
Προτάσεις :

Το Επιμελητήριο Κοζάνης λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερθέντα σε γενικές γραμμές για την έξοδο από την κρίση υιοθετεί τις θέσεις και προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

 

v         Καμία σκέψη για περαιτέρω αύξηση των έμμεσων φόρων, καθώς η συνακόλουθη αύξηση του πληθωρισμού θα είναι καταστροφική

v         Σωστή ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να πληρώνουν φόρους αυτοί που έχουν πραγματική φοροδοτική ικανότητα και όχι όλοι ανεξαιρέτως, χωρίς καμιά αναλογική διάκριση

v         Τυχόν διαδικασία περαίωσης να γίνει όχι με φοροεισπρακτική λογική, αλλά με λογική απελευθέρωσης των επιχειρηματιών από την ομηρία της εκκρεμότητα τακτοποίησης

v         Περικοπές δημοσίων δαπανών όχι με ισοπεδωτική λογική, αλλά με εντοπισμό της σπατάλης και εξορθολογισμό των πληρωμών

v         Άσκηση πίεσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να διοχετεύσει πόρους στην αγορά

v         Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ (προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων)

v         Θέσπιση ενός αναπτυξιακού Νόμου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς και της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας για να επιτευχτεί πραγματική επανεκκίνηση επενδύσεων .

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 14:17