Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013 07:08

Νεο χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ υπερ ιδιωτών των ΑΠΕ

Για τους οικιακούς καταναλωτές οι αυξήσεις φτάνουν στα 20,80 ευρώ για κάθε καταναλισκόμενη μεγαβατώρα!

Αυξήσεις στο τέλος για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Για τους οικιακούς καταναλωτές οι αυξήσεις φτάνουν στα 20,80 ευρώ για κάθε καταναλισκόμενη μεγαβατώρα. Αντίστοιχες αυξήσεις ακολουθούν και για τις υπόλοιπες κατηγορίες των καταναλωτών.

Σε κάθε περίπτωση η ΡΑΕ, δηλώνει σε ανακοίνωσή της ότι κατανοεί την επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αναπροσαρμογές του τέλους, αλλά δηλώνει ότι είναι επιβεβλημένο να γίνουν ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στην ένταξη διαφορών τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Η ΡΑΕ την ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είχε επισημάνει τις επερχόμενες συνέπειες της απρογραμμάτιστης αυτής διείσδυσης, θεωρεί μάλιστα νομοτελειακά βέβαιο ότι, εάν δεν ληφθούν επειγόντως πρόσθετα δραστικά μέτρα, θα απαιτηθούν και νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή, στο πλαίσιο αυτό αποτελεί αναγκαιότητα, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, να ανακοπεί και να αναστραφεί η μετακύλιση του βάρους του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, στο φορολογούμενο πολίτη και καταναλωτή. Η εξεύρεση αξιόπιστων και αποδοτικών εναλλακτικών λύσεων αποτελεί άμεση υποχρέωση και προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών (Πολιτεία, παραγωγοί, κ.λπ.).

Οι αυξήσεις αναλυτικά:

Κατηγορία Πελατών

Νέα μοναδιαία τιμή ΕΤΜΕΑΡ (€/MWh)

Υψηλής Τάσης (ΥΤ) 1,79
Αγροτικής χρήσης ΜΤ 6,97
Λοιπές χρήσεις ΜΤ 8,87
Αγροτικής χρήσης ΧΤ 7,33
Οικιακής χρήσης ΧΤ 20,80
Λοιπές χρήσεις ΧΤ 21,77

ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΗ  ΤΙΜΗ 14,96

Συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επισημαίνει ότι οι ως άνω τιμές του ΕΤΜΕΑΡ  προκύπτουν λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα ακόλουθα στοιχεία:

α)  Τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ και του ΥΠΕΚΑ, όσον αφορά την εξέλιξη του σωρευτικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ στο 2ο εξάμηνο του 2013 και στη διάρκεια του 2014.

β)  Το επίσημο σενάριο του ΥΠΕΚΑ (ως άνω επιστολή) για το ρυθμό αποκλιμάκωσης, και εν τέλει το μηδενισμό (στο τέλος του 2014), του ως άνω σωρευτικού ελλείμματος, όπως προκύπτει κι από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας.

γ)  Τον τρόπο κατανομής του ως άνω στόχου μείωσης του ελλείμματος στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, βάσει της μεθοδολογίας που περιγράφει η Υπουργική Απόφαση Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1.20/οικ.290/08.01.2013 (ΦΕΚ Β' 10/09.01.2013).

Στα λάθη που έγιναν κατά την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης απέδωσε την αύξηση ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ προκάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να δώσει εναλλακτική λύση.

«Υπέρογκο και άδικο και ισοπεδωτικό» χαρακτήρισε το νέο μέτρο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «Φορτώνετε στον καταναλωτή τα δικά σας σπασμένα» πρόσθεσε.

Πηγή: http://www.skai.gr/

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013 07:16