Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2013 14:29

ΔΝΤ: Πιέζει για "κανονικές" απολύσεις και νέες περικοπές

«Κανονικές» απολύσεις στο δημόσιο θέλει να δει το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από την έκθεση του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα

Τις διαθέσεις του ΔΝΤ για περισσότερο μαχαίρι παντού, φρόντισε να διαμηνύσει ο κ. Τόμσεν με χθεσινοβραδινές του δηλώσεις  με τις οποίες αν και αναγνώριζε ότι υπάρχει «σημαντική πρόοδος» στη διόρθωση ανισορροπιών που υπήρχαν πριν από την κρίση επεσήμανε ότι «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα.

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια φαίνεται να αφορά και τις απολύσεις στο δημόσιο. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ, φέρονται προβληματισμένοι από την «απροθυμία» να τεθούν εκτός δημοσίου οι επίορκοι και εκφράζουν μήπως τελικά μέσω της κινητικότητας χαθούν τα … ίχνη τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση για το δημόσιο δεν γίνεται αναφορά σε απολύσεις. Γίνεται αναφορά για «εξόδους» από το δημόσιο και για «αντικατάσταση»  των απολυθέντων με νέο προσωπικό, με τα «απαιτούμενα προσόντα». Τονίζουν μάλιστα ότι οι Αρχές έκλεισαν την ΕΡΤ τον Ιούνιο και ότι «ανοίγουν ένα μικρότερο, πιο αποτελεσματικό σταθμό» και ότι θα μπορούσε να επαναπροσλάβει ένα αριθμό πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση.

Παράλληλα στην έκθεση υπάρχει σαφέστατη προειδοποίηση για λήψη με τον προϋπολογισμό του 2014 νέων μέτρων περικοπής δαπανών σε «κοινωνικά ευαίσθητες περιοχές», εφόσον δεν αποδώσουν εισπρακτικά τα μέτρα για τη βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού αλλά και αν δεν εξασφαλιστεί η επιτυχία εισπρακτικών στόχων από τους φόρους ακινήτων.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται εφόσον οι ελληνικές αρχές δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην φορολογική διοίκηση με πολύ μεγαλύτερη επιτακτικότητα τους επόμενους μήνες η δημιουργία ενός περισσότερο αξιόπιστου προϋπολογισμού για το 2014 θα πρέπει και πάλι να επικεντρωθεί σε οδυνηρές περικοπές δαπανών.

Ξεκάθαρη προειδοποίηση απηύθυνε το ΔΝΤ προς την Ελλάδα ότι θα απαιτηθούν και νέες επώδυνες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις εάν δεν βελτιωθεί η πορεία των εσόδων και των μεταρρυθμίσεων.

Πιο συγκεκριμένα στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας το Ταμείο υπογραμμίζει ότι εντοπίζονται σημαντικές καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ εκφράζει δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα των εφοριών.

Παράλληλα το ΔΝΤ εκφράζει επιφυλάξεις και για την εισπρακτική απόδοση του σχεδιαζόμενου ενιαίου φόρου ακινήτων και συστήνει να παραμείνει η επιβολή του «χαρατσιού» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και το 2014.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση του ΔΝΤ στα αγγλικά

«Αν οι αρχές δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της διαχείρισης των φορολογικών εσόδων με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός για το 2014 θα πρέπει και πάλι να επικεντρώνεται σε επώδυνες περικοπές δαπανών» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.

Το Ταμείο πετάει «καρφιά» και για την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς υποστηρίζει ότι το χρονικό περιθώριο για τις εφορίες είναι μικρό αφού η φορολογική διοίκηση έχει αναλάβει και άλλες μεταρρυθμίσεις και εκτιμά ότι ο στόχος για τα έσοδα από τον εν λόγω φόρο είναι φιλόδοξος. Ωστόσο, τόσο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων.

Στη συνέχεια το ΔΝΤ προϊδεάζει για μία σκληρή διαπραγμάτευση από τον Σεπτέμβριο για την εκταμίευση της δόσης, ενώ σημειώνει ότι από το φθινόπωρο θα δοθούν οι απαντήσεις για το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει μετά τον Ιούλιο του 2014. Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις προσκρούουν μέσα από «επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις», σε «συμφέροντα» και επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν παραδέχθηκε ότι σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις και αποκλίσεις και η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα.

πηγη: aftodioikisi.gr - real.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2013 14:34