Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013 11:47

Πώς σχεδιάζουν την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών από το 2014

Τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει από τις αρχές του 2014 στη μερική άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, εξετάζει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας...

από τη μία πλευρά και από την άλλη, τις έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που προκαλούν αυτά τα σενάρια.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καθυστερήσει να φέρει τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή (εικάζεται ότι αυτό θα γίνει το Νοέμβριο), ώστε να ολοκληρώσει προηγουμένως την τεχνική προετοιμασία.

Το καθεστώς προστασίας ισχύει από το 2008

Υπάρχει η σκέψη από τον Ιανουάροι του 2014 να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί για τα δάνεια που έγιναν «κόκκινα» το 2009 και κάθε χρόνο να απελευθρώνεται ένα έτος. Δηλαδή, το 2015 να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια του 2010, το 2016 για τα δάνεια του 2011 κ.ο.κ.

Επίσης, θα τεθούν κριτήρια όπως το ύψος του δανείου, ώστε να μπορούν για παράδειγμα να παραμείνουν υπό καθεστώς προστασίας δάνεια έως 150.000 ευρώ ή να προστατευθούν οι κατοικίες κάτω από μία ορισμένη έκταση, χωρίς να αποκλείεται ένας συνδυασμός αυτών των δύο κριτηρίων (ύψος δανείου και επιφάνεια κατοικίας).

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, θα μειωθεί το όριο της αντικειμενικής άξιας του ακινήτου, για το οποίο ισχύει σήμερα η προστασία (από τις 200.000 στις 180.000 ή τις 150.000 ευρώ) και το όριο αυτό θα μειώνεται κάθε 6 ή 12 μήνες κατά 50.000 ευρώ.

Γ.Στουρνάρας: «Εάν δεν κάνουμε τίποτε, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες»

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής ρύθμισης.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Real News, ο κ. Στουρνάρας λέει ότι «δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες».

Όπως επισημαίνει, «θα τεθούν, όμως, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη και να μην βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν την κατοβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές».

Η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει αυτό το θέμα προκαλεί έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.

Πέρα από την αντιπολίτευση, ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν αρκετά κατηγορηματικά «όχι».

Έντεκα βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καλούν μέσω της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», την κυβέρνηση να μην καταθέσει σχετική ρύθμιση στη Βουλή και επιπλέον να παρατείνει το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας για ένα ακόμη έτος.

Οι βουλευτές είναι οι Β.Πολύδωρας, Αρ.Σπηλιωτόπουλος, Φ.Πατριανάκου, Μ.Ταμήλος, Γ.Κοντογιάννης, Κ.Παπακώστα, Κ.Κατσαφάδος (ΝΔ), Π.Κουκουλόπουλος, Π.Ρήγας, Γ.Κουτσούκος και Μ.Κασσής (ΠΑΣΟΚ).

πηγη:in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013 11:55