Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 13:56

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΔΥΜΑ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗΝ ΣΔΙΤ;

diadimaΆνθρωποι της αυτοδιοίκησης αρχίζουν σιγά-σιγά να βλέπουν πιο καθαρά πίσω από τα ψιλά γράμματα της ιστορίας που λέγεται ΔΙΑΔΥΜΑ και ΣΔΙΤ. Κάποιοι μιλούν για καλοστημένη υπόθεση που σε λόγο καιρό με όχημα την επεξεργασία των απορριμμάτων θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια.
Για την προκήρυξη της σύμβασης έχουν εκφραστεί ενστάσεις από ειδικούς επιστήμονες που τυγχάνει να ανήκουν στους οικολόγους πράσινους ενώ οι κολοσσοί των εταιριών πού έδειξαν ενδιαφέρον και που συμμετέχουν στο διαγωνισμό  είναι αρκετοί.
Το δημοσίευμα απο ..

την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ'' είναι ενδεικτικό.

''Σε χέρια ιδιωτών, θα περιέλθει τα επόμενα χρόνια η ΔΙΑΔΥΜΑ, με όχημα την Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης απορριμμάτων, που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Κοζάνη, μέσω του προγράμματος σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και θα αποτελέσει μετά την ΔΕΗ την δευτέρη μεγαλύτερη επένδυση ύψους 116 εκατ. ευρώ Δυτική Μακεδονία.
 
Το οικονομικό κόστος αυτής της εξέλιξης θα αποτυπωθεί εν καιρώ στους λογαριασμούς των δημοτικών τελών, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των διοδίων.

Η σχετική σύμβαση προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, που δεν είχε την καλλίτερη υποδοχή από τα αυτοδιοικητικά στελέχη της τότε αντιπολίτευσης στην περιφέρεια, υπογράφηκε στις 18-3-2009 στα γραφεία της ΔΙΑΔΥΜΑ, παρουσία του περιφερειάρχη Α. Λεούδη και του προέδρου και του προέδρου της εταιρείας Ν. Τοτονίδη, από τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών συμβούλων, που αναλάμβανε την υποστήριξη της ΔΙΑΔΥΜΑ, στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Είχε παρέλθει πλέον αρκετός καιρός, από τότε που ο νέος δήμαρχος Άργος Ορεστικού, είχε δαιμονοποιήσει με μαύρες σημαίες, την εγκατάσταση σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στα όρια ευθύνης του δήμου του και τώρα ως πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ, υπερθεμάτιζε την επέκταση της λειτουργίας της, με την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα!
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που παρουσιάστηκαν, θα έπρεπε το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2010, να είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής επενδυτών, που θα αναλάμβαναν να εγκαταστήσουν μια σύγχρονη τεχνολογική Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης των απορριμμάτων, η οποία θα κάλυπτε και τους κανόνες της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, για την ανακύκλωση και ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων νομοθεσίας, για την ανακύκλωση και ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια μικρή εκτροπή ως προς τα χρονικά περιθώρια, αλλά το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών, δικαιολογεί απολύτως αυτή την αργοπορία...
Η κοινοπραξία συμβούλων, που ανέλαβε την τεχνική υποστήριξη της ΔΙΑΔΥΜΑ, αποτελείται από τις εταιρείες: ΑΔΚ Σύμβουλοι Μηχανκοί Α.Ε. - ΕΠΕΜ Α.Ε. - ΑΛΚΩΝ Μελετητική ΕΠΕ Delatte Business Solutions A.E. - Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. - Πειραιώς Real Estate A.E. Δικηγορικό Γραφείο Α. Λυκουρέζου - SLR Conulting Ltd - Delloitte & Touche (uk) Plc.
Την Πέμπτη 19-3-2009, οκταμελής ομάδα εργασίας Συμβούλων, επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις του περιφερειακού ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας, όπου προβλέπεται να συγχωροθετηθεί η μ ονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων, προκαλώντας τις αντιδράσεις του κόσμου και στην συνέχεια έγινε η πρώτη συνάντηση εργασίας, στα γραφεία της ΔΙΑΔΥΜΑ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Δ. Μαυρίδη, ο οποίος εξακολουθεί μέχρι σήμερα να χειρίζεται την συγκεκριμένη υπόθεση.
Τον ανέφελο βίο της ΔΙΑΔΥΜΑ, σκίασε μερικούς μήνες αργότερα, 9-7-2009, ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο θέμα" με τίτλο "4,3 εκατ. ευρώ "δώρο" της ΔΙΑΔΥΜΑ στην εταιρεία της Φεβρωνίας"! (Δημοσιεύεται αυτούσιο σε διπλανή στήλη".
Έστι δε Φεβρωνία, η βουλευτής της Ν.Δ. Φεβρωνία Παταριανάκου, της οποίας ο σύζυγος είναι μεγαλομέτοχος της εταιρείας "Ηelesi A.E.", που εμπλέκεται σε μια σειρά κρατικών αναθέσεων, με όχι και τόσο διάφανο τρόπο!
Την ίδια εταιρεία, θα συναντήσουμε και στον κατάλογο των ενδιαφερομένων, για τον διαγωνισμό του έργου "Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων", που ανοίγει την κερκόπορτα, για την άλωση ενός κερδοφόρου τομέα από τους ιδιώτες.
Εξ ίσου "χλιαρή" είναι και η διάψευση του δημοσιεύματος από την διοίκηση της ΔΙΑΔΥΜΑ, που περιορίζεται σε γενικόλογους αφορισμούς, με εξαντλητικές αναλύσεις της διαδικασίας των διαγωνισμού ανάθεσης των 4,36 εκατ. ευρώ.
Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει το έργο του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:

ΤΜΗΜΑ Ι: ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ.
1.Επωνυμία, διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου και τηλεομοιοτυπίας, ηλεκτρονική διεύθυνση Αναθέτουσας Αρχής:
Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.). (6Ο χλμ Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, Κοζάνη, τ.κ. 501 00, τηλ.: 0030 24610-.45531, φαξ: 0030 24610- 45532., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Διεύθυνση Διαδικτύου: www.diadyma.gr, Πληροφορίες: Δημοσθένης Μαυρίδης, Κώστας Τσιόπτσιας)
ΤΜΗΜΑ ΙΙ: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ.
2. Ονομασία, που δόθηκε στη σύμβαση από την αναθέτουσα αρχή.
«Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία Υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με Σ.Δ.Ι.Τ.».
Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης, που τελικά θα επιλεγεί, θα αναλάβει:
• τη σύνταξη του συνόλου των απαραίτητων μελετών που θα υποβληθούν κατά την εκτέλεση της Σύμβασης Σύμπραξης, καθώς και το σύνολο των ενεργειών και δράσεων για τη σύνταξη των εγγράφων που απαιτούνται για να διασφαλισθεί η έγκαιρη έκδοση του συνόλου των αδειοδοτήσεων και των εγκρίσεων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για την κατασκευή, πλήρη αποπεράτωση, λειτουργία και συντήρηση του Έργου,
• το σύνολο των εργασιών κατασκευής, τη λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Η κατασκευή και λειτουργία της ΜΕΑ θα πρέπει αποδεδειγμένα να καλύπτει τους στόχους που έχουν τεθεί από τις Κοινοτικές Οδηγίες και τις προδιαγραφές αποτελέσματος που θα θεσπισθούν από την Αναθέτουσα Αρχή στη Β΄ Φάση του Διαγωνισμού, κατά την οποία οι Διαγωνιζόμενοι θα κληθούν προς τον σκοπό αυτό να υποβάλλουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι (α) Τουλάχιστον δύο (2) ίδιες / παρόμοιες με την προτεινόμενη ΜΕΑ βρίσκονται σε λειτουργία σε χώρα / χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δυναμικότητα άνω των σαράντα χιλιάδων (40.000) τόνων ανά έτος έκαστη, ανεξαρτήτως του φορέα που τις λειτουργεί, (β) Τουλάχιστον μία (1) εκ των δύο ως άνω ΜΕΑ βρίσκεται σε συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία για τουλάχιστον δύο (2) έτη κατά τα τελευταία τρία (3) έτη. Τα στοιχεία αυτά θα εξειδικευθούν περαιτέρω στη Διακήρυξη Β΄ Φάσης του Διαγωνισμού. Η λειτουργία και συντήρηση καθ' όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης συνίσταται, ιδίως, στην καθημερινή λειτουργία του συνόλου των εγκαταστάσεων με ίδια μέσα, τη συνήθη, προληπτική και διορθωτική συντήρηση, τη βαριά συντήρηση και την περιοδική αντικατάσταση / ανανέωση τμημάτων, στοιχείων και εξαρτημάτων του εξοπλισμού (lifecycle cost) του συνόλου των εγκαταστάσεων, την καθημερινή διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων και συστημάτων της ΜΕΑ, του ΧΥΤΥ και των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που αναφέρονται κατωτέρω, των κτιριακών υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου, όπως αυτά θα αναφέρονται αναλυτικά στη Β΄ Φάση του Διαγωνισμού.
• τη συντήρηση και λειτουργία του υφιστάμενου δικτύου τροφοδοσίας των απορριμμάτων προς τη ΜΕΑ και το ΧΥΤΥ, με την έναρξη της λειτουργίας της ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ. Το δίκτυο αυτό αποτελείται από δέκα (10) Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και τον κινητό εξοπλισμό μεταφόρτωσης (εξαιρουμένου του χώρου και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την ανακύκλωση οι οποίοι θα παραμείνουν υπό την ευθύνη και λειτουργία της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.). Από τους δέκα (10) Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, οι εννιά (9) υφίστανται ήδη και λειτουργούν (Φλώρινας, Αμυνταίου, Εορδαίας, Καστοριάς, Τσοτυλίου, Σιάτιστας, Γρεβενών, Δεσκάτης και Σερβίων), ενώ ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Κοζάνης θα κατασκευαστεί από τον ΙΦΣ στα πλαίσια της παρούσας σύμβασης,
• τη χρηματοδότηση του Έργου με ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια,
• την ασφάλιση των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και συστημάτων των υποδομών που αποτελούν αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης, τόσο κατά την περίοδο μελέτης και κατασκευής του Έργου, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας του,
• την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων από τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων προϊόντων (π.χ. ανακυκλώσιμα υλικά, βιοαέριο, RDF, SRF κλπ).
3.2 Δεδομένου ότι κατά την παρούσα φάση δρομολογούνται από την Αναθέτουσα Αρχή ενέργειες αναφορικά με τον ακριβή προσδιορισμό της δυναμικότητας της ΜΕΑ, είναι πιθανό να προκύψουν ορισμένες μεταβολές ως προς το φυσικό αντικείμενο του Έργου. Ως εκ τούτου, η Αναθέτουσα Αρχή επιφυλάσσεται του δικαιώματος της περαιτέρω εξειδίκευσης και του ακριβούς προσδιορισμού του φυσικού αντικειμένου της παρούσας Σύμπραξης, υπό την έννοια της αύξησης αυτού, ώστε να προσαρμοσθεί ει δυνατόν καλύτερα στις ανάγκες του Έργου. Η μεταβολή αυτή μπορεί να συνίσταται στην αναπροσαρμογή προς τα άνω της δυναμικότητας της ΜΕΑ η οποία έχει αρχικά εκτιμηθεί σε 120.000 τόνους κατά το πρώτο έτος λειτουργίας. Οι σχετικές αποφάσεις της Αναθέτουσας Αρχής σε σχέση με την ανωτέρω τυχόν διαφοροποίηση στο φυσικό αντικείμενο και την ενδεχόμενη μεταβολή του προϋπολογισμού του Έργου θα ληφθούν εγκαίρως και θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους το αργότερο με τη δημοσίευση της Διακήρυξης Β΄ Φάσης του Διαγωνισμού και των λοιπών τευχών που θα τη συνοδεύουν.
6. Διάρκεια της σύμβασης.
• Είκοσι επτά (27) έτη από τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Σύμπραξης, σύμφωνα με όσα θα αναφέρονται ειδικότερα στη Διακήρυξη της Β΄ Φάσης και, ιδίως, στο Σχέδιο της Σύμβασης Σύμπραξης

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 14:13