Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 13:02

Το Ευρώ στο χείλος του γκρεμού

EURO
Ρεπορτάζ με τον τίτλο «Μάχη για το μέλλον του Ευρώ» και τον υπότιτλο «Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: Το Ευρώ στο χείλος του γκρεμού» δημοσιεύεται στις οικονομικές σελίδες της γερμανικής εφημερίδας Münchner Merkur.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απορρίπτουν κατηγορηματικά..

κάθε σκέψη για χρεοκοπία της Ελλάδας και αναδιάρθρωση του χρέους της. Ωστόσο, στα παρασκήνια επεξεργάζονται πυρετωδώς σενάρια έκτακτης ανάγκης. Ακόμη και η βαυαρική κυβέρνηση θωρεί την Ελλάδα χαμένη υπόθεση. Ο Υπουργός Οικονομικών της βαυαρικής κυβέρνησης, Georg Fahrenshon, δήλωσε ότι παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η χώρα μπορεί στο τέλος να καταφέρει να αποτρέψει τη χρεωκοπία, αλλά ίσως όχι και την αναδιάρθρωση του χρέους της. Ο Βαυαρός πολιτικός υπερασπίστηκε πάντως το Ευρώ και τόνισε τη σημασία του για τη Γερμανία την περίοδο της κρίσης.

Τα περί διάλυσης της Ευρωζώνης υπήρξαν το προνομιακό πεδίο του Καθηγητή Karl Albrecht Schachtschneider, πρωτοστάτη στο κίνημα των Γερμανών ευρωσκεπτικιστών, ο οποίος με την προσφυγή του στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας επιδιώκει να τορπιλίσει τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διάσωσης.

«Το Ευρώ έχει αποτύχει», απεφάνθη ο νομικός και τάχθηκε υπέρ μίας μικρής, ισχυρής Ευρωζώνης με τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία μέλη της, αλλά με τη Γαλλία εκτός. Έντονη κριτική άσκησε ο Καθηγητής στην πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ, επειδή προχωρεί σε μία αναδιανεμητική ένωση, μία ένωση κοινής ευθύνης, ιδιότητες που προσιδιάζουν σε ένα ομοσπονδιακό κράτος. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί, ωστόσο, να υλοποιηθεί χωρίς προηγούμενο δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Emmerich Müller, εκπροσωπώντας τον τραπεζικό όμιλο Metzler, επεσήμανε ότι το πρόβλημα χρέους δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αποτελεί γενικότερο κίνδυνο για τις χώρες της Ευρωζώνης. Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι σε κάθε περίπτωση πολύ πιο ανησυχητική, συμπλήρωσε.

Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, δικηγόρος και Πρόεδρος της Europa Union, κατέστησε σαφές ότι το Ευρώ δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση: «Πρόκειται για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης».

Ο ελληνικής καταγωγής Ευρωβουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών, Γιώργος Χατζημαρκάκης, «αναγνώρισε» στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι έστω και αργά αντιλήφθηκε τη σημασία του Ευρώ και κινήθηκε αποφασιστικά για τη διάσωσή του. Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «αποτυχημένο κράτος», τη δε κατάσταση που επικρατεί στη χώρα δραματική. Οι δημοσιονομικά «παραβατικές» χώρες θα πρέπει τώρα να διδαχθούν τη γερμανική κουλτούρα σταθερότητας. Όποια χώρα συνεχίζει να παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα πρέπει να δέχεται κυρώσεις και μάλιστα αυτόματες, τόνισε.

Το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να πετύχει την εισαγωγή του αυτοματισμού των κυρώσεων στο νέο «Σύμφωνο για το Ευρώ», κάτι που οι Ευρωπαίοι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων δεν συμπεριέλαβαν τελικά μετά από πιέσεις της Γαλλίας.

ΑΠΟ ΤΟ tvxs.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Απριλίου 2011 16:15