Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 20:48

Σε καθεστώς εκαθάρισης και η Συνεταιριστική τράπεζα Πελοποννήσου

Η συνεταιριστική τράπεζα Πελοποννήσου δεν κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει το ποσό των 17,8 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες

και χθες το απόγευμα πήρε την οδό της εκκαθάρισης.

Η συνεταιριστική τράπεζα Πελοποννήσου δεν κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει το ποσό των 17,8 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες και χθες το απόγευμα πήρε την οδό της εκκαθάρισης. Η Εθνική Τράπεζα θα εξαγοράσει τις καταθέσεις της Τράπεζας Πελοποννήσου, ύψους 95 εκατ. ευρώ, καταθέσεις που είναι απολύτως ασφαλείς. Ουσιαστικά από την περασμένη Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου η Πελοποννήσου είχε μπει σε ρότα εκκαθάρισης, καθώς από τα 17,8 εκατ. ευρώ, είχε συγκεντρώσει μόλις 400.000 ευρώ, ενώ δεν υπήρξε κινητοποίηση από τους μεριδιούχους για τη σωτηρία της τράπεζας.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος -που εποπτεύει τη διαδικασία- διασφάλισε το σύνολο των θέσεων εργασίας. Οι 67 εργαζόμενοι θα απολυθούν και θα επαναπροσληφθούν, ενώ εκκαθαριστής θα αναλάβει τη διαχείριση του ενεργητικού της τράπεζας.

Από την πλευρά της η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, έπιασε τον στόχο και συνεχίζει την αυτόνομη πορεία της καθώς υπερκάλυψε το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών (61 εκατ. ευρώ) συγκεντρώνοντας 69,15 εκατ. ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστική η κινητοποίηση -την τελευταία βδομάδα- των 90.000 μικρομεριδιούχων της Παγκρήτιας, οι οποίοι «έσωσαν» την τράπεζα συμμετέχοντας στην αύξηση κεφαλαίου της.

Κάλυψη
Εκτός από την Παγκρήτια και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων κάλυψε τα απαιτούμενα νέα κεφάλαια των 23 εκατ. ευρώ, όπως και η Συνεταιριστική Ηπείρου (Ιωαννίνων) που επίσης κάλυψε την αύξηση του συνεταιριστικού της κεφαλαίου, ύψους 7 εκατ. ευρώ.

Το στοίχημα «κερδίζει» και η Τράπεζα Αττικής καθώς έχει υπερκαλύψει τις ανάγκες που αφορούν στο βασικό σενάριο, αντλώντας από την αγορά ποσό ύψους 597,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της (στο δυσμενές σενάριο) διαμορφώνονται στα 748,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί παράταση ενός μήνα στις αυξήσεις κεφαλαίου όσων τραπεζών πέτυχαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια που καλύπτουν τουλάχιστον τις κεφαλαιακές τους ανάγκες υπό το βασικό σενάριο. Oπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, οι κεφαλαιακές ανάγκες υπό το δυσμενές σενάριο αποτελούν προληπτική ανακεφαλαιοποίηση, οπότε υπάρχει η σχετική ευχέρεια στις περιπτώσεις που υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές που ζητούν χρόνο για διενέργεια due diligence.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΡΕΠ Εφη Καραγεώργου

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 20:53