Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 20 Μαϊος 2011 17:04

FT Deutschland: Κέρδος 10 δισ. για τη Γερμανία από την ελληνική κρίση

FT Deutschland: Κέρδος 10 δισ. για τη Γερμανία από την ελληνική κρίση«Ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει», αναφέρει ο τίτλος άρθρου του επικεφαλής οικονομικού αναλυτή της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, Τόμας Φρίκε, στο οποίο υποστηρίζει ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί περίπου 10 δισ. ευρώ από την κρίση χρέους της Ελλάδας.

Ο κ. Φρίκε τονίζει ότι για τα κεφάλαια που έλαβε η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει τόκο.

Σημειώνει μάλιστα, ότι ήδη τα κέρδη από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα κατ' εντολήν της γερμανικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 500 εκ. ευρώ περίπου.

Σε αυτά συνυπολογίζει και το κέρδος που προκύπτει από το γεγονός ότι οι επενδυτές στρέφονται προς τα γερμανικά ομόλογα εξαιτίας της δυσπιστίας τους έναντι ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνει, το επιτόκιο μακροπρόθεσμου δανεισμού της Γερμανίας έχει πέσει στο 3,5% με συνέπεια το χρέος της να έχει μειωθεί. Δίχως την ελληνική κρίση, τονίζει ο κ. Φρίκε, κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε.

Κέρδη, προσθέτει, προκύπτουν και λόγω της συμμετοχής της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πώλησε ομόλογα στην Ελλάδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Φρίκε, η ελληνική κρίση συμπίεσε και το ευρώ, το οποίο σε αντίθετη περίπτωση ενδέχετο να είχε εκτιναχθεί πολύ υψηλότερα, λόγω της τρέχουσας αδυναμίας του δολαρίου.

Η υποχώρησης του ευρώ κατέτησε πιο ανταγωνιστικά τα γερμανικά προϊόντα τονώνοντας τις εξαγωγές τους.

Από όλα τα παραπάνω, ο κ. Φρίκε εκτιμά ότι προκύπτει κέρδος 10 δισ. ευρώ για την Γερμανία.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε, «μπορεί οι Έλληνες να γνωρίζουν καλά το θέατρο, όμως και οι Γερμανοί δεν πάνε πίσω, ειδικά όταν πρέπει να γκρινιάξουν για το πόσα χρήματα χάνει ο Γερμανός φορολογούμενος. Και οι Γερμανοί βουλευτές διαμαρτύρονται για το ότι δεν μπορούν άλλο να συναινούν στην παροχή βοήθειας, καθώς έχουν φτάσει στο όριό τους. Ωστόσο, μέχρι τώρα μόνον οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών στον λαό, και μάλιστα σε κάθε αναγνώστη της "Bild" χωριστά και στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών».

 

 

πηγή: imerisia.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Μαϊος 2011 22:24