Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 06:02

Έρχεται το Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ με επιχορήγηση ως 17.500 ευρώ ανά δικαιούχο!

Γενναιόδωρο σε επιχορηγήσεις θα είναι το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ» καθώς προβλέπεται ότι θα επιδοτεί μέχρι το 70% της δαπάνης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών μοιράζοντας ως και 17.500 ευρώ στους δικαιούχους.

Το νέο πρόγραμμα θα προικοδοτηθεί με κονδύλια 292,2 εκατ. ευρώ ως δημόσια συμμετοχή και αναμένεται να προκηρυχθεί το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο αμέσως μετά τη διασφάλιση της συμμετοχής των τραπεζών στο σχήμα ώστε να δοθεί η δυνατότητα παροχής χαμηλότοκων δανείων. Η σχετική πρόσκληση του ΕΤΕΑΝ προς τις τράπεζες εστάλη τις προηγούμενες ημέρες, με καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προτάσεων την 25η Αυγούστου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία εδώ και μήνες τόσο από τους επαγγελματίες όσο και από χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς με τα κεφάλαιά του θα συνδράμει να ανοίξουν δουλειές για έναν σημαντικό αριθμό επαγγελμάτων γύρω από την οικοδομή, ενώ θα διευκολύνει χρηματοδοτικά δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που θέλουν να πραγματοποιήσουν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης σε μονοκατοικίες, διαμερίσματα και πολυκατοικίες.

Οι εργασίες που καλύπτονται από το πρόγραμμα (επιλέξιμες δαπάνες) είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης, η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου δώματος/στέγης και πιλοτής, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και του συστήματος παροχής ζεστού νερού.

Οι επιχορηγήσεις του Εξοικονομώ ΙΙ ανάλογα με το εισόδημα

Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του προγράμματος ο επιλέξιμος προϋπολογισμός για κάθε αίτηση φτάνει στις 25.000 ευρώ (250 ευρώ ανά τετραγωνικό). Ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος το βασικό ποσοστό επιχορήγησης κυμαίνεται από 25% έως 60% ενώ μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο το 70% της δαπάνης, δηλαδή ο δικαιούχος να πάρει επιδότηση μέχρι 17.500 ευρώ για κάθε αίτηση 25.000 ευρώ. Το επιπλέον ποσό μπορεί να καλυφθεί είτε με χρήματα των δικαιούχων είτε με τραπεζικό δανεισμό. Επιχορήγηση έχουν δικαίωμα να λάβουν όσοι έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα από 10.000 έως 35.000 ευρώ και οικογενειακό από 20.000 έως 45.000 ευρώ.

Τα δάνεια που θα παρέχονται στο πλαίσιο του νέου «Εξοικονομώ» θα προέρχονται τόσο από κεφάλαια του ΕΤΕΑΝ όσο και από μόχλευση μέσω των τραπεζών με αναλογία 1:2. Το ΕΤΕΑΝ θα εισφέρει το 33,33% και η τράπεζα το 66,67%. Το ανώτατο ύψος των δανείων καθορίζεται σε 25.000 ευρώ ενώ η διάρκεια αποπληρωμής κυμαίνεται από 4 έως 6 χρόνια και η επιδότηση των τόκων (100%) έχει καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας την 31η Ιανουαρίου 2023.

Πώς θα γίνονται οι πληρωμές

Σύμφωνα με το ΕΤΕΑΝ, οι ωφελούμενοι λαμβάνουν την αντίστοιχη επιχορήγηση και είτε εξοφλούν το υπόλοιπο του κόστους με ίδια κεφάλαια είτε παίρνουν δάνειο με 100% επιδότηση επιτοκίου για το υπόλοιπο ποσοστό του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Σε περίπτωση που δεν έχει επιλεγεί καθόλου δάνειο, τότε ο ωφελούμενος δεν λαμβάνει προκαταβολή, διενεργεί τις παρεμβάσεις και μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης και την προσκόμιση των παραστατικών δαπανών επί πιστώσει, υπολογίζεται ανάλογα με το εισόδημά του το ποσό της επιχορήγησης καθώς και το ποσό των ιδίων κεφαλαίων. Μετά την πληρωμή του ποσού των ιδίων κεφαλαίων, εκταμιεύεται η επιχορήγηση με απευθείας πληρωμή των αναδόχων/προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Ποιες κατοικίες είναι επιλέξιμες

Επιλέξιμες κατοικίες είναι μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που ανήκουν στη Δ κατηγορία ή χαμηλότερα βάσει Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης. Οι κατοικίες πρέπει να έχουν οικοδομική άδεια και να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.

Για να χαρακτηριστεί μια πολυκατοικία, ως σύνολο κτιρίου, επιλέξιμη κατοικία θα πρέπει:

- Τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και λοιπές χρήσεις) να χρησιμοποιείται ως κατοικία.

- Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

- Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά το μέρος του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Στην περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας, ως σύνολο κτιρίου, ισχύουν επιπλέον τα εξής:

- Εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια της κατηγορίας 1, 2 ή 3 (βλέπε πίνακα) τουλάχιστον από το 50% των ιδιοκτησιών, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που βάσει των εισοδημάτων τους εμπίπτουν στην κατηγορία 4 εντάσσονται στην κατηγορία 3, και οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα υψηλότερα αυτών της κατηγορίας 4, εντάσσονται στην κατηγορία 4. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κάθε ιδιοκτήτης εντάσσεται στην κατηγορία που αντιστοιχεί στο εισόδημά του.

- Οι ιδιοκτήτες που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα συμμετέχουν στην υλοποίηση των παρεμβάσεων με ίδια κεφάλαια.

Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες. 

πηγη:Liberal.gr |βασιλης Γιωργας

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 11:21