Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 31 Μαϊος 2011 03:39

Σενάρια για δεύτερο πακέτο βοήθειας με αυστηρούς όρους

Σενάρια για δεύτερο πακέτο βοήθειας με αυστηρούς όρουςΠολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματα αναφορικά με την εκπόνηση νέου -εξαιρετικά αυστηρού- πακέτου βοήθειας της ΕΕ προς την Ελλάδα, την ώρα που η τρόικα αναμένεται να παραδώσει "πιθανώς στο τέλος της εβδομάδας" τα συμπεράσματά της για τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας, που αποτελούν "κλειδί" για την 5η δόση.

 

Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της τρόικας με την κυβέρνηση προέβλεπαν στις Βρυξέλλες καλά ενημερωμένοι παράγοντες της Κομισιόν. Oι ίδιοι παράγοντες χαρακτήριζαν "σπέκουλα" τα σενάρια περί "ξένης παρέμβασης" στην ελληνική οικονομία και πρώιμα τα περί πρόσθετου πακέτου χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, όπως δημοσιεύουν, σε άρθρο τους, οι Financial Times και το Reuters.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόσθετο πακέτο χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, πηγές της Επιτροπής σημείωναν ότι επισήμως δεν έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται βήμα-βήμα.

Εξέφρασαν, ωστόσο, την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το 2012 και μετά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει όσα έχει υποσχεθεί.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να κλείσει η "ξεκάθαρη" απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Εξ άλλου, οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι υπάρχει απογοήτευση εκ μέρους της Επιτροπής, από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Ως προς την πορεία των πραγμάτων από δω και στο εξής, η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει δύο εκθέσεις: Η πρώτη θα αφορά, όπως κάθε τρίμηνο, την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος προσαρμογής, ενώ η δεύτερη θα αφορά την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Επί τη βάση αυτών των δύο εκθέσεων, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, θα αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν την εκταμίευση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα (8,7 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης).

Τέλος, οι ίδιες πηγές, απέκλειαν το ενδεχόμενο η απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης να μετατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου.

Τα δημοσιεύματα

"Οι ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία πρωτοφανή εξωτερική παρέμβαση στην ελληνική οικονομία", σημειώνει δημοσίευμα των Financial Times. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η συμφωνία- μεταξύ άλλων- θα περιλαμβάνει διεθνή συμμετοχή στην είσπραξη φόρων και ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, σε αντάλλαγμα για το νέο δανεικό πακέτο για τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση διέψευσε μετ' επιτάσεων το παραπάνω δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το "σενάριο επιστημονικής φαντασίας", ωστόσο νεότερο δημοσίευμα, τη φορά αυτή από το Reuters, υποστηρίζει ότι η ΕΕ ετοιμάζει δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 65 δισ. ευρώ.

Επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, το Reuters κάνει λόγο για έκτακτες συνομιλίες που έγιναν με την ελληνική κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο. Προσθέτει δε ότι, για αυτό το λόγο, συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη του Eurogroup στις 5 και 6 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, με θέμα την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία.

Το Reuters αναφέρει ότι το νέο πακέτο προς την Ελλάδα θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό διασφαλισμένων δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς και επιπρόσθετα μέτρα για την άντληση εσόδων, τα οποία θα προβλέπουν μια πρωτοφανή έξωθεν επίβλεψη της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων.

Ρεν: Δεν υπάρχει χρόνος

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος, Όλι Ρεν, πιέζει για συμφωνία και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα ΕΕ και ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

"Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για μακρές διαπραγματεύσεις", τονίζει, σημειώνοντας ότι θεωρεί "επιβεβλημένο" να τηρήσουν όλα τα κόμματα και της αντιπολίτευσης "εποικοδομητική στάση", στηρίζοντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ζητά η ΕΕ και το ΔΝΤ και την υλοποίησή του. "Όλα τα κόμματα και όλοι οι πολίτες πρέπει να καταβάλουν το μερίδιό τους", υποστηρίζει.

Ο επίτροπος επισημαίνει ότι "ο Ιούνιος είναι ο κρίσιμος μήνας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Τις επόμενες εβδομάδες έχουμε μπροστά μας καθοριστικές αποφάσεις", σημειώνει.

Και προσθέτει: "Ο Ιούνιος μπορεί να είναι η αρχή του τέλους της κρίσης, ή μία χαμένη ευκαιρία, εάν η ευρωζώνη οδηγηθεί σε μια φάση νέας σοβαρής κρίσης με αρνητικές, αλυσιδωτές αντιδράσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα και κίνδυνο επέκτασης και σε άλλες χώρες. Τον Ιούνιο είτε θα λύσουμε τα προβλήματα είτε θα χάσουμε την ευκαιρία".

Ο κ. Ρεν, σε συνέντευξη του στο Spiegel, δήλωσε ότι "δεν θα αποδεχθούμε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ".

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο τέλος της συνάντησης που είχε με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, εξέφρασε την ελπίδα το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας να επιλυθεί "πριν από το τέλος του Ιουνίου".

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση το λουκέτο σε μία ΔΕΚΟ, ενόψει της εκταμίευσης της 5ης δόσης, με το επιχείρημα ότι πλέον των 1.800 οργανισμών βρίσκονται στο κόκκινο, άρα αρκετοί από αυτούς θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Γ. Παπακωνσταντίνου

Αισιόδοξος ότι θα επέλθει, τις προσεχείς ημέρες, συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα που θα ληφθούν, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. "Η συμφωνία με την τρόικα για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου θα κλείσει εντός των ημερών", δήλωσε, αλλά επισήμανε ότι "πρέπει να παρθούν αποφάσεις για να είναι ομαλή η εκταμίευση του δανείου".

πηγή: nooz.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2011 09:45