Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2011 13:26

Απο ποιούς νομούς αποσύρθηκαν οι περισσότερες καταθέσεις, Τι έγινε στο Ν. Κοζανης;

euro2ΗΡΕΜΙΑ επανήλθε στα γκισέ των τραπεζών την περασμένη εβδομάδα μετά τον πανικό που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εξαιτίας των μαζικών αναλήψεων από μικροκαταθέτες.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη έκαναν λόγο για «φοβική» κατάσταση ιδιαίτερα την Παρασκευή 27 Μαΐου, ημέρα που έγινε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.Σήμερα η «Οικονομία»

 pinakaseuroπαρουσιάζει στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν σε ποιους νομούς έχουν σημειωθεί οι περισσότερες αναλήψεις από καταθέτες, τόσο σε ποσά όσο και ποσοστιαία, από το Δεκέμβριο του 2000 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2011.

Και ενώ για προφανείς λόγους (πληθυσμός και αριθμός εταιρειών) τα περισσότερα λεφτά σε αξία έχουν «σηκωθεί» στις περιοχές πέριξ των Αθηνών, ως ποσοστό επί του συνόλου οι περισσότερες αναλήψεις έχουν γίνει στην... Ξάνθη. Στην Αττική οι καταθέτες εκταμίευσαν στο εν λόγω διάστημα ποσά ύψους 19,4 δισ. ευρώ. Ομως τα 183 εκατ. ευρώ που «έφυγαν» από τις τράπεζες της Ξάνθης κατατάσσουν το νομό στην πρώτη θέση, καθώς αυτά αντιστοιχούν στο 14,87% των συνολικών καταθέσεων.

Αντίθετα, ιδιαίτερα «χαλαροί» απέναντι στο φόβο της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος εμφανίζονται οι κάτοικοι της Πρέβεζας (-1,39%) και της Φθιώτιδας (-1,33%).

Στο σύνολο της χώρας, οι αναλήψεις από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι τον Ιανουάριο έφτασαν τα 28,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 12,07% των συνολικών καταθέσεων. Σε αυτά, πρέπει να προστεθούν επιπλέον 5,7 δισ. ευρώ που πήραν οι καταθέτες το Φεβρουάριο και το Μάρτιο και σχεδόν άλλα τόσα -όπως υπολογίζουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη- που έφυγαν τον Απρίλιο και το Μάιο. Αθροιστικά, δηλαδή, τα ποσά προσεγγίζουν τα 45 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η γενικότερη ανησυχία δεν έχει πάψει να πλανάται για τους μικροκαταθέτες, ειδικά όταν βλέπουν ότι το Δημόσιο, που εγγυάται για τις καταθέσεις έως 100 χιλ. ευρώ για κάθε καταθέτη σε μία τράπεζα, είναι αυτό που αδυνατεί να πληρώσει τους δανειστές του και ότι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων διέθετε στα τέλη του 2009 το πόσο των 1,25 δισ. ευρώ.

δειτε τι έφυγε από κάθε νομό

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2011 13:35