Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011 08:30

ΓΙΟΥΝΚΕΡ Να ξαναδώσουμε ελπίδα στους Ελληνες

giounkerΦιλοελληνικό κρεσέντο του Γιούνκερ
Δριμύτατη κριτική στην ΕΕ ασκεί ο πρόεδρος του Eurogroup, χαρακτηρίζοντας κολοσσιαίο το μέχρι σήμερα έργο στην Ελλάδα και λέγοντας πως δύσκολα θα μπορούσαν κάτι παρόμοιο να πράξουν οι Γερμανοί. Προς το παρόν εισπράττουμε τους τόκους της Ελλάδας, επισημαίνει, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν δώσει αισιόδοξη προοπτική στους Ελληνες και ειδικά τους ασθενέστερους.


Η Ευρώπη δεν έχει δώσει έως σήμερα την πρέπουσα σημασία στην ανάγκη προσφοράς μιας αισιόδοξης προοπτικής στους Ελληνες, κυρίως δε στους φτωχότερους από αυτούς, τονίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Υπό τον τίτλο "Η Ευρώπη πρέπει να ξαναδώσει την ελπίδα στους Ελληνες" η βελγική εφημερίδα Libre Belgique δημοσιεύει εκτενή συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν έχει δώσει έως σήμερα την πρέπουσα σημασία στην ανάγκη να δωθεί μιας αισιόδοξη προοπτική στους Ελληνες, κυρίως δε στους φτωχότερους από αυτούς.
Ο πρόεδρος του Eurogroup δηλώνει μάλιστα ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτή την ευρωπαϊκή ιδιοτροπία να ζητείται από την Ελλάδα να συμβάλει, με χρήματα που δεν έχει, στην υλοποίηση έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο πρόεδρος του Eurogroup προτείνει το 100% της χρηματοδότησης να το αναλάβουν εφεξής τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση
Παράλληλα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα θα μπορούσε να προβλεφθεί μια περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων που έχει δώσει η Ευρωζώνη στην Αθήνα.
Τάσσεται επίσης υπέρ της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού στο μέλλον, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζει επίσης κολοσσιαίο το έργο που έχει κάνει ως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και επισημαίνει ότι, παρά την ιδιαίτερα διαδεδομένη στην κοινή γνώμη εντύπωση ότι οι χώρες της Ευρωζώνης ξοδεύουν τα λεφτά των φορολογουμένων τους για να ενισχύσουν την Ελλάδα, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική: προς το παρόν τα κράτη της Ευρωζώνης εισπράτουν τους τόκους που έρχονται από την Ελλάδα".
Δύσκολα θα το' καναν οι Γερμανοί
Ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφέρει επίσης, ότι συχνά λέει στους Γερμανούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι οι πλέον ενάρετοι, ότι αν τους ζητούσαν να καταβάλουν προσπάθειες περικοπής των δημοσίων δαπανών, ανάλογες με αυτές που έχει καταβάλει η Ελλάδα, μάλλον δεν θα τα κατάφερναν.
Τέλος, αναφερόμενος στο γιατί δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι του Μνημονίου για το 2011, ο Γιούνκερ σημείωσε ότι η ύφεση αποδείχθηκε μεγαλύτερη από αυτή την οποία ανέμεναν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα δημόσια έσοδα να αποδειχθούν κατά 9,2% λιγότερα από τα προϋπολογισμένα.
Σημείωσε ωστόσο ότι παραλλήλως οι αντιδράσεις των αγορών υπήρξαν εν μέρει παράλογες.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει ότι το να πει κανείς ότι η Ελλάδα δεν έπραξε τα δέοντα, είναι μία ατελής περιγραφή.

πηγη: ΕΘΝΟς

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011 08:41