Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2011 13:19

Τους κέρδισε η Βουλγαρία

plekthrioΠερίπου 800 ελληνικές επιχειρήσεις, καταχωρήθηκαν στη Βουλγαρία- μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011-, ενώ ο αριθμός τους προβλέπεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τις εκτιμήσεις που στηρίζονται σε στοιχεία του "Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας",

μετέδωσε το πρακτορείο Novinite της Σόφιας. Ως αιτίες της μετακίνησης αναφέρονται η κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν εκεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που τώρα μεταναστεύουν στη Βουλγαρία, δεν το κάνουν για φορολογικούς λόγους, αλλά επειδή, η γειτονική χώρα εμφανίζει δημοσιονομική σταθερότητα, προσφέρει φθηνό εργατικό δυναμικό, και φθηνή γη για αγορά ή ενοικίαση. Πρόκειται άλλωστε για χώρα με κατά κεφαλή ΑΕΠ μόλις 9.300 ευρώ και μισθούς των 300 - 400 ευρώ.

Έτσι σήμερα στη Βουλγαρία καταθέτουν φορολογικές δηλώσεις 2.072 επιχειρήσεις αποκλειστικά ελληνικής ιδιοκτησίας, (οι καταχωρημένες ως ελληνικές είναι πολύ περισσότερες και αγγίζουν τις 4.000) προσφέροντας απασχόληση σε 82.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, δέχονται εισοδήματα από επιχειρήσεις με αποκλειστικά ελληνική ιδιοκτησία.
Ως προς τις περιοχές εγκατάστασης των Ελληνικών επιχειρήσεων, ο μεγαλύτερος αριθμός τους, ακριβώς 800, έχουν ως έδρα τη πόλη του Μπλαγκόεβγκραντ, πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Στη Σόφια έχουν την έδρα τους 699 ελληνικές επιχειρήσεις, 127 στη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ) και 58 στο Πάζαρντζικ. Οι υπόλοιπες είναι διασπαρμένες σε διάφορες περιοχές.

Πηγές της κυβέρνησης της Βουλγαρίας που επικαλείται το Πρακτορείο, αποδίδουν τον αυξανόμενο αριθμό των Ελληνικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ή μεταφέρουν απλώς δραστηριότητες στη Βουλγαρία, στην ενιαία φορολόγηση του 10% για εισοδήματα και μερίσματα, και στην απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων.

Επίσης αναφέρεται ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο: κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στη Βουλγαρία, το κάνουν αποκλειστικά για την αγορά γης και.... αυτοκινήτων. Για να "περάσουν", δηλαδή, περιουσιακά στοιχεία σε μια χώρα της Ευρωπαϊκης Ενωσης με χαμηλότερους φόρους. Σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα, όμως, υφίστανται περιορισμοί για τους έλληνες υπηκόους που κυκλοφορούν στην Ελλάδα Ι.Χ. τα οποία ανήκουν σε Βουλγαρική εταιρεία. Σημειώνεται μάλιστα ότι οι περισσότερες εταιρείες που μετακινήθηκαν, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τέλος, ό,τι ισχύει με τη μετακίνηση επιχειρήσεων από την Ελλάδα, ισχύει και από τη Ρουμανία προς τη Βουλγαρία. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το 2010 κατέθεσαν φορολογικές δηλώσεις 272 ρουμάνικες επιχειρήσεις, έναντι 33 το 2006.

Οι περισσότερες Ρουμάνικες επιχειρήσεις είναι εγκατεστημένες στην πόλη του Ρούσε, στα σύνορα Βουλγαρίας-Ρουμανίας, η οποία απέχει μόνο 60 χιλιόμετρα από το Βουκουρέστι.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2011 13:23