Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 08:32

Υπ. Οικονομικών: Τροπολογία για τη ρύθμιση οφειλών λόγω της πανδημίας - Τι προβλέπει

Σε 36 άτοκες ή 72 χαμηλότοκες δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές λόγω της πανδημίας, ενώ επεκτείνεται και τον Αύγουστο η έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

Η τροπολογία για τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ περιλαμβάνει σειρά άλλων διατάξεων φορολογικού χαρακτήρα. Με την τροπολογία, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Ειδικότερα η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα ακόλουθα:

- Θεσπίζεται η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής 36 άτοκων ή 72 χαμηλότοκων (με επιτόκιο 2,5%) μηνιαίων δόσεων, οφειλών βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα, οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 01.03.2020 έως 31.07.2021. Πρόκειται για τις οφειλές πληττόμενων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

​-Στις 36 ή 72 δόσεις εντάσσονται [αντί σε έως και είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα] και οι οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής.

- Δεν υπάγεται στη ρύθμιση ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

- Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους (συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων) έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους άνω των 1.000 ευρώ.

- Η ρύθμιση θα χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπόλοιπου των οφειλών, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

- Οφειλέτες με οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα και δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής, δύνανται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν αίτησής τους. Η επανένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της δόσης του μηνός Αυγούστου 2021, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

-Επανακαθορίζονται, ειδικά για το έτος 2021, οι προθεσμίες καταβολής των προβλεπόμενων μηνιαίων δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022.

- Διευρύνονται οι εκκλησιαστικοί φορείς που απαλλάσσονται από την καταβολή ΕΝ.Φ.Ι.Α. με χορήγηση απαλλαγής και για τα ακίνητα που ανήκουν στην Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά.

- Παρατείνεται η δυνατότητα του υποκείμενου στον φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση, να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς αναστολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για την παράδοση ακινήτων. Ορίζεται ότι η αίτηση θα υποβάλλεται μέχρι τις 31.12.2021 για τις άδειες με χρόνο έκδοσης έως και 30.6.2021, ενώ για άδειες που εκδίδονται από την 1.7.2021 και εφεξής, εφαρμόζεται εξάμηνη προθεσμία από την έκδοση της άδειας.

- Ορίζεται η υπαγωγή των απινιδωτών σε υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. έξι τοις εκατό (6%) του Κώδικα Φ.Π.Α., έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

- Προβλέπεται η υπαγωγή των εισιτηρίων αθλητικών αγώνων σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%) του Κώδικα Φ.Π.Α., για το χρονικό διάστημα από 1ηΣεπτεμβρίου 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2022.

- Παρέχεται, στο συνολικό ποσό του φόρου για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%, εφόσον ο οφειλόμενος φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι και την 27η Αυγούστου 2021, αντί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου, όπως ισχύει σήμερα. ​​​​​ ​​​

-Συμπληρώνονται οι διατάξεις αναφορικά με τους εφαρμοζόμενους συντελεστές τέλους ταξινόμησης για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, κατά τα ειδικώς οριζόμενα και αναλόγως της εκπεμπόμενης μάζας διοξειδίου του άνθρακα.

-Σε ό,τι αφορά τη «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», προβλέπεται η αναστολή των προθεσμιών για την υποβολή πρότασης εκ μέρους των πιστωτών κατά τον μήνα Αύγουστο. Παράλληλα, αποσαφηνίζεται ότι στην αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων της περιουσίας του οφειλέτη δεν συνυπολογίζεται το διάστημα απο 1 έως 31 Αυγούστου, εφόσον αναστέλλονται οι προθεσμίες για την υποβολή πρότασης ρύθμισης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 08:37