Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2012 14:59

Έως 500 εκατ. το χρόνο κοστίζει στο κράτος το λαθρεμπόριο καυσίμων

M020F01CNS30Της Πηνελόπης Γκάλιου από το skai.gr

Τριακόσια με πεντακόσια εκατομμύρια το χρόνο θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν αν καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων υποστήριξε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος του συνδέσμου εταιριών πετρελαιοειδών Γιάννης Ψυχογιός.

Κατά τη σχετική συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής ο κ. Ψυχογιός έκανε λόγο για τη μεγάλη μείωση των πωλήσεων στα καύσιμα, η οποία στις βενζίνες και στο ντίζελ υπερβαίνει το 25% ενώ παράλληλα κατήγγειλε γιγάντωση του λαθρεμπορίου που οδηγεί σε κλείσιμο πρατηρίων. «Το λαθρεμπόριο μεγαλώνει γιγαντώνεται και ουσιαστικά δημιουργεί έναν αθέμιτο ανταγωνισμό με αποτέλεσμα οι υγιείς επαγγελματίες του κλάδου να μην μπορούν να δουλέψουν και να κλείνουν. Είχαμε 8500 πρατήρια και αυτή τη στιγμή προσεγγίζουν τις 6.500 (6500-6.800) και πολλά από αυτά τα πρατήρια αναγκάζονται κάποιες (1-2) μέρες την εβδομάδα να κλείνουν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ψυχογιός με αφορμή το λαθρεμπόριο πάντως ζήτησε να γίνει αυστηρός έλεγχος για την εικονική εξαγωγή καυσίμων, εξάρθρωση των νέων κυκλωμάτων νόθευσης καυσίμων και να ελεγχθούν οι ηλεκτρονικές αντλίες με τις οποίες κάποιοι εξαπατούν τους πολίτες.

Εξίσου επικριτικός για το θέμα του λαθρεμπορίου εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ η πολιτική βούληση για να παταχθεί το λαθρεμπόριο και ότι υπάρχει μια περίεργη ασυλία σε όσους κινούν το λαθρεμπόριο «πάντα πενιχρά ήταν τα αποτελέσματα, οι παραβάτες ήταν ένα βήμα μπροστά από τα ελεγκτικά όργανα» είπε χαρακτηριστικά. Κατήγγειλε δε, ότι από τον Ιανουάριο του 2010 έως το Μάιο του 2010 τα λαθρεμπόριο έχει διπλασιαστεί ενώ εκτίμησε ότι το λαθρεμπόριο εκτροχιάστηκε από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και σημείωσε ότι χρειάζεται σχέδιο πάταξης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων καυσίμων Χαράλαμπος Μαυράκης κατέθεσε στην επιτροπή ότι ούτε το 50% των καυσίμων δεν διακινείται από τα πρατήρια υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει ένα «σοκ» άμεσα στην αγορά για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι υγιείς επιχειρήσεις και όχι τα λαμόγια. Μάλιστα επικαλέστηκε πληροφορία σύμφωνα με την οποία ακόμα και εταιρείες που πουλάνε αντλίες, φέρουν ως επιχείρημα ότι δεν υπάρχει μηχανισμός που να μπορεί να ελέγξει αν κλέβει μια αντλία.

Σε παρέμβασή της η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Βάσω Παπανδρέου χαρακτήρισε απαράδεκτο -την ώρα που κόβονται μισθοί και συντάξεις- κάποιοι να θησαυρίζουν παρανομώντας και υποστήριξε ότι υπάρχουν διάφορα συμφέροντα που εξυπηρετούνται με τη μη αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Η κα Παπανδρέου εκτίμησε ότι σιγουρα θα υπάρχει κάποιο σύστημα που μπορεί να ελεγχθεί η λαθρεμπορία και να παταχθεί η φοροδιαφυγή καθώς σημείωσε ότι ακόμα και στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία είναι πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος. «Εδώ γιατί δεν έχει εγκατασταθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα έλεγχου για να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο; Να μην γίνεται ο έλεγχος από ανθρώπινο παράγοντας αλλά από ηλεκτρονικό» πρότεινε η πρόεδρος της επιτροπής.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο παριστάμενος ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου προανήγγειλε ότι γίνεται μελέτη για το πώς μπορεί να υπάρξει επιστροφή φόρου στις μειονεκτικές περιοχές όπου είναι δυσβάσταχτο το κόστος πετρελαίου θέρμανσης. Παραδέχτηκε πάντως, ότι δεν υπάρχει επαρκής συντονισμός των αρμόδιων Υπουργείων και δήλωσε ότι όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση που διεξάγεται για το θέμα η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να να παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου που θα εφαρμόσει σύστημα εκροών – εισροών σε όλα τα στάδια διακίνησης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2012 15:02