Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012 14:41

ΟΟΣΑ: Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα

oosaΜόνο με διαρθρωτικές αλλαγές θα μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης άρα και σε βιώσιμα επίπεδα Χρέους, σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην Έκθεση του για την Ευρωζώνη, αν και παραδέχεται ότι μια συνολική και συντονισμένη προσπάθεια σε όλα τα κράτη- μέλη θα είχε καλύτερα αποτελέσματα.

Επί της ουσίας, ο ΟΟΣΑ επιμένει στη γνωστή συνταγή των βαθύτατων τομών στην αγορά εργασίας, στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, στη φορολογία, στην εκπαίδευση, εκτιμώντας μάλιστα ότι η υιοθέτηση ενός τέτοιου "πακέτου" μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να ενισχύσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος δεκαετίας! Ειδικότερα, ο Οργανισμός συστήνει:

μείωση των κανονιστικών φραγμών στον ανταγωνισμό

  • ενίσχυση της παρουσίας των ιδιωτών στην οικονομία (μια έμμεση παραίνεση για περισσότερες και πιο τολμηρές αποκρατικοποιήσεις)
  • μείωση του ελάχιστου κόστους εργασίας (μια προφανής προτροπή για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κατώτερων μισθών, όπως ακριβώς ζητά και το ΔΝΤ)
  • μεταρρύθμιση του Φορολογικού
  • μείωση των επιβαρύνσεων (φόροι, εισφορές) στην εργασία και ειδικά όσον αφορά στους ηλικιωμένους (μια προτροπή για παροχή περισσότερων κινήτρων παραμονής στην εργασία και μετά τα θεσμοθετημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης)
  • ενίσχυση πρωτοβάθμιας- δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Είναι, πάντως, ενδεικτικός των μεταρρυθμιστικών αναγκών που έχει η ελληνική οικονομία, ο Πίνακας που υπάρχει στην Έκθεση του ΟΟΣΑ και συγκρίνει τις έως τώρα παρεμβάσεις στις χώρες όπου η Τρόικα εφαρμόζει Προγράμματα εξυγίανσης. Στην Ελλάδα καταγράφονται 39 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όταν στην Πορτογαλία η προσπάθεια έχει σταματήσει στις 23 και στην Ιρλανδία μόλις 4! Ο Πίνακας έχει, βέβαια διπλή ανάγνωση, καθώς από τη μια αποτυπώνει τη "γύμνια" της ελληνικής οικονομίας αλλά από την άλλη επιβεβαιώνει την άποψη ότι το ελληνικό Πρόγραμμα είναι πολύ πιο αυστηρό...

πηγή-iefimerida.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 07:43