Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 11:53

Επενδύουν στην εσωστρέφεια

η ίδρυση και λειτουργία φωτοβολταϊκου πάρκου. Ο δε πρώην πρόεδρος της ΤΕΔΚ συμπεραίνει ότι η δημιουργία του φωτοβολταϊκού υποθηκεύει το μέλλον των εκτάσεων που έχει απαλλοτριώσει η ΔΕΗ και ότι τελικά οι εκτάσεις δεν θα επιστρέψουν στους δικαιούχους πολίτες. Μάλιστα οι της ΝΔ ενοχοποιούν ακόμη και το γεγονός, ότι στο φωτοβολταϊκο πάρκο που θα γίνει, η ΔΕΗ θα συνεργασθεί με ξένη εταιρία για την υλοποίηση και εκμετάλλευση του έργου και ως εκ τούτου τα χρήματα δεν θα μείνουν εδώ αλλά θα μπουν στις τσέπες των ξένων. Αυτά και αλλά τέτοια μας λένε τα στελέχη της ΝΔ και δεν ξέρω εάν τα παραπάνω αναφέρονται μόνο για να τα ακούσουν και να τα διαβάσουν οι «ιθαγενείς» της περιοχής, η σκοπεύουν να τα  παρουσιάσουν ως  καινοτόμα ιδέα η  άλλη προσέγγιση, σε ειδική εκδήλωση σε γνωστό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, θέλω να πω στους  βουλευτές της ΝΔ ας μην κάνουν ότι δεν ξέρουν, για ότι θα συμβεί  με την ΔΕΗ στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας. Γνωρίζουν τα πάντα από το 2006, όταν ο τότε διευθύνοντας σύμβουλος Τ. Αθανασόπουλος εξήγησε με νηφαλιότητα και σαφήνεια τι μας περιμένει. Η παρουσία του στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου στις αρχές του 2007 είναι χαρακτηριστική. Για πρώτη φορά ακούστηκε από επίσημα χείλη  το χρονοδιάγραμμα για το σβήσιμο των 14 μονάδων της περιοχής και την απώλεια ισχύος που θα έχει το λιγνιτικο κέντρο. Ότι είπε ο Αθανασόπουλος τότε ισχύει μέχρι σήμερα. Με την προϋπόθεση ότι η χώρα έχει δεσμευθεί έως το 2020  να παράγει το 20% της ισχύος από ΑΠΕ.

Η επένδυση του φωτοβολταϊκου είναι μια πράξη που έπρεπε να γίνει χθές εάν θέλουμε επιτέλους να κοιτάμε τους ανταγωνιστές μας στην ΕΕ. Οι ανεμογεννήτριες στα βουνά και στην θάλασσα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί χθες εάν θέλουμε να παραδειγματιζόμαστε από τους εταίρους στην ΕΕ. Στην ΔΑΝΙΑ εγκαινίασαν πριν από δυο χρόνια το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στο κόσμο που λειτουργεί στην Βόρεια θάλασσα. Έργο που το σχεδίασαν και το προετοίμασαν από το 1978.

Όλοι γνωρίζουν άρα και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι στα συρτάρια της Μπιρμπίλη φωλιάζουν αιτήσεις παραγωγής από ΑΠΕ που ξεπερνούν σε ισχύ τα 30.000 MW. Ας μην κοροϊδεύουν λοιπόν το κόσμο και τα δυο κόμματα  πουλώντας  ελπίδα για ξεκούραστα και χωρίς ρίσκο χρήματα..Η άλλη πρόταση του Γ. Κασαπίδη δηλ.τα 200 MW του φωτοβολταϊκου αντί της ΔΕΗ να τα επενδύσουν ιδιώτες, συλλογικές ομάδες, επιχειρηματίες και αγρότες δεν ειναι εφικτή ουτε πραγματική. Μοιάζει περισσότερο με πυροτέχνημα. Ο βουλευτής ξεχνά οτι, η ΔΕΗ  προσπαθει να αποδείξει εμπράκτως στα καχύποπτα βλέμματα των εγχώριων ανταγωνιστών της αλλά και στην ΕΕ οτι, εργάζεται προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας με συμμαχίες και κοινοπρακτικά σχήματα σε νέες επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας.    

Σε ένα πράγμα συμφωνώ με όσα άκουσα τις προηγούμενες ημέρες. Ότι το φωτοβολταϊκο πρέπει να γίνει και ότι αποτελεί ένα μόνο μικρό κομμάτι της αποπληρωμής ενός χρέους, μιας οφειλής στην περιοχή. Η εσωστρέφεια δεν ταιριάζει στις περιστάσεις, εξάλλου το διάστημα  μεχρι το 2020 δεν ειναι μεγάλο εαν μιλάμε για επενδύδεις και έργα που θα αντικαταστήσουν την απώλεια των θέσεων εργασίας στην περιοχή.