Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 22:28

Αποκλειστικό: Αποζημιώσεις 1,2 εκ € απο τον πρώην ΟΕΚ υπέρ των Οικιστών της ΖΕΠ επιδίκασε δικαστήριο στην Κοζάνη για κατασκευαστικές κακοτεχνίες σε Εργατικές κατοικίες

του Σπύρου Κουταβα

Πραγματική ανάσα για τους Οικιστές των Εργατικών κατοικιών της Ζώνης Ενεργούς Πολεοδομίας Κοζάνης (ΖΕΠ) είναι η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης

που τους αναγνωρίζει ότι «παρέλαβαν από τον  πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)  κατοικίες με σοβαρές κατασκευαστικές ατέλειες και κακοτεχνίες» με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά πολύ η εμπορική αξία των ακινήτων τους. Πιο συγκεκριμένα το δικαστήριο εξέτασε πέντε αγωγές που κατατέθηκαν από 19 οικιστές των Εργατικών κατοικιών και αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρές ατέλειες και μεγάλες κακοτεχνίες στα διαμερίσματα τους με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η αντικειμενική τους αξία κατά 35%.  Το δικαστήριο μετά την Τεχνική Έκθεση που προσκόμισαν δικαστικοί εμπειρογνώμονες, αλλά και την πραγματογνωμοσύνη Μηχανικών του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας που «χτένισαν» τα επίμαχα διαμερίσματα, αποφάσισε ότι η ζημία που έχει υποστεί το  διαμέρισμα  κάθε οικιστή κυμαίνεται από 36.000 – 43.000 €.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ευάγγελο Καραμανώλα  που χειρίστηκε την υπόθεση των 19 οικιστών,  το συνολικό κόστος της δαπάνης που θα χρειαστεί να καταβάλλει ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)  που σήμερα ανήκει στον ΟΑΕΔ, στους δικαιούχους μαζί με τους τόκους ανέρχεται στο 1,2 εκ €.  Ο δικηγόρος των οικιστών  επεσήμανε ότι δεν έχει εκδοθεί  άλλη φορά ανάλογη απόφαση στα Ελληνικά δικαστήρια για τέτοια υπόθεση και ότι είναι μια σημαντική στιγμή για αυτούς τους ανθρώπους που πάλεψαν πολλά χρόνια με αναβολές και καθυστερήσεις εκ μέρους του ΟΕΚ για να εξεταστεί  η υπόθεσή τους σε πρώτο βαθμό.

Το 2006 σε έκταση 55 στρεμμάτων στην Ζώνη Ενεργούς πολεοδομίας (ΖΕΠ)  όπου σήμερα βρίσκεται και το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ολοκληρώθηκε  από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ),  η κατασκευή συγκροτήματος  278 κατοικιών.

 Οι οικιστές παρέλαβαν τα διαμερίσματά τους το 2007 και η πρώτη αγωγή κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2009, αμέσως μετά  κατατέθηκαν δύο ακόμη ατομικές και στην συνέχεια  δύο ομαδικές αγωγές από συνολικά 19 ιδιοκτήτες Εργατικών κατοικιών.

Οι  κατοικίες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αφορούν μια συγκεκριμένη εργολαβία Τεχνικής εταιρίας που ανέλαβε να κατασκευάσει ορισμένο αριθμό κατοικιών.

Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 22:50