Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 14:47

Ο Βαγγέλης Σημανδράκος στο ρόλο του "Χωροφύλακα" στο δημοτικό συμβούλιο

του Σπύρου Κουταβα

Μια από τις δημοκρατικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης  είναι ότι τα κόμματα, οι συλλογικοί φορείς και παρατάξεις που λειτουργούν θεσμικά και υποστηρικτικά

στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, μπορούν να συζητούν ελεύθερα, χωρίς κάποιος έξω απο αυτούς, να έχει δικαιωμένα να ορίσει το είδος και το περιεχόμενο του λόγου. Έτσι τα μέλη των κομμάτων, των παρατάξεων, που λειτουργούν σε κάθε είδους θεσμικό φορέα της δημοκρατίας, συζητούν ελεύθερα, κρίνουν, κατακρίνουν στο πλαίσιο του εσωτερικού διαλόγου που έχουν κατακτήσει. Παλιότερα αυτές οι συνεδριάσεις ήταν κλειστές, σήμερα ανάλογα με την κατάκτηση και την πίστη του κάθε φορέα στον ανοικτό διάλογο και τις ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες, κάποιοι συζητούν ανοικτά ακόμη και με την παρουσία καμερών και φωτογράφων.

Πριν από δύο ημέρες ένα μέλος της κίνησης «Κοζάνη Τόπος να ζεις» διακεκριμένος γιατρός και επιστήμονας στο χώρο του ο Στέλιος Μιχούλας εξέφρασε την άποψη του για τα αίτια της ήττας της παράταξης του πρώην δημάρχου Κοζάνης Λ. Ιωαννίδη λέγοντας ότι "οι πολίτες της Κοζάνης είναι κατώτεροι του πολιτικού επιπέδου και των μηνυμάτων που εξέπεμψε η κίνηση όλο το προηγούμενο διάστημα".

Ανεξάρτητα εάν συμφωνεί η διαφωνεί κανείς με αυτή την άποψη, οφείλουμε να πούμε ότι ήταν μια από τις πολλές διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν στην αίθουσα στο πλαίσιο του διαλόγου που κάνει η κίνηση -και ορθώς πράττει.  

Φαίνεται όμως ότι λογάριασαν χωρίς τον "χωροφύλακα" Βαγγέλη. Πρόκειται για τον υποψήφιο δήμαρχο Κοζάνης Ευάγγελο Σημανδράκο που στα πλαίσια της συνεργασίας με τον Δήμαρχο Κοζάνης έχει γίνει αντιδήμαρχος, και   ο οποίος εκτός διαδικασίας στο δημοτικό συμβούλιο ζήτησε εξηγήσεις καλώντας τον Λευτέρη Ιωαννίδη να τοποθετηθεί δημοσίως για το εάν επικροτεί την άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κίνησης η όχι.

Με ευθύνη της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης Νούλας Τουμπουλίδου ξεκίνησε λοιπόν ένας διάλογος στο δημοτικό συμβούλιο, για την ορθότητα μιας άποψης που εξέφρασε σε μια συνεδρίαση μιας παράταξης κάπου στην πόλη ένας πολίτης που είναι μέλος της. Ευτυχώς ο πρώην δήμαρχος αντιλήφθηκε το ατόπημα που εξελισσόταν εντός της αιθούσης με ευθύνη της προέδρου του ΔΣ και με   ευγενικό τρόπο αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε  σχόλιο για τα όσα ανάφερε ο Β. Σημανδράκος.

Ο κ. Σημανδράκος δεν είναι καινούργιος στην πολιτική, ούτε στην αυτοδιοίκηση. Προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός που δείχνει να αγνοεί ότι το κύτταρο της δημοκρατίας και της δημιουργικής εσωτερικής ζωής κομμάτων, παρατάξεων και σχηματισμών, που συμμετέχουν στο δημοκρατική λειτουργία της χώρας, είναι ο χωρίς αποκλεισμούς και ελεύθερος, χωρίς αυτολογοκρισία διάλογος. Προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι ο κ Σημανδράκος δείχνει επίσης να αγνοεί ότι τα κόμματα, οι παρατάξεις, κρίνονται για τις δημόσιες θέσεις τους και τις πράξεις τους και όχι από τις επιμέρους  απόψεις των μελών τους που συμμετέχουν στον διάλογο.  

Για να γίνει κατανοητό το νόημα της τοποθέτησης Σημανδράκου, σκεφτείτε εάν κάθε σύμβουλος η επικεφαλής, έθετε  στο δημοτικό συμβούλιο  ζήτημα για την άποψη  του δείνα πολίτη μέλους της μιας η άλλης παράταξης που είπε κάτι στα γραφεία της παράταξης η του κομματός του και που δεν είναι αρεστό στο κοινό αυτί.

Κανένας αυτοδιοικητικός η πολιτικός παράγοντας δεν έχει την αρμοδιότητα η το δικαίωμα ως αυτόκλητος "χωροιφύλακας" στο περιεχόμενο του λόγου και των απόψεων που εκφράζει ένας οποιοσδήποτε πολίτης στην εσωτερική ζωή ενός σχηματισμού, μιας παράταξης, ενός κόμματος, όπου συμμετέχει.

Όσοι έχουν διαφορετική αντίληψη χρειάζονται  επειγόντως επιμόρφωση. Μια θητεία εκπαίδευσης και κατάρτισης σε αυτά τα θέματα στο Δια βίου Μάθησης  που λειτουργεί στο  ΠΔΜ με έξοδα της ΠΕΔ (ο Γ. Δασταμάνης) ως νέος πρόεδρος δεν θα είχε αντίρρηση) θα ήταν καταρχήν μια καλή ιδέα, ώστε να μην ακούγονται τέτοιες απόψεις που ευτυχώς έχουν λυθεί από την μεταπολίτευση και να απαλλαγούν και οι ίδιοι απο τον ρόλο του χωροφύλακα.  

Τέλος προξενεί πλείστα ερωτηματικά η σιωπή του δήμαρχου Λ. Μαλούτα σε αυτήν την κραυγαλέα και έξω από κάθε θεσμική περιβολή τοποθέτηση του Β. Σημανδράκου

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 10:32