Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2024 11:19

Α. Διαμαντοπούλου: Μετά απο 31 χρόνια επιστρέφει στην Κοζανη ως υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

του Σπύρου Κουταβά

Με αφορμή την προεκλογική συγκεντρωση της Α. Διαμαντοπούλου στην Κοζάνη

Στις εκλογές του 1993 η Άννα Διαμαντοπούλου ήταν υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αλλά

δεν εξελέγη. Μάλιστα συνυποψήφιός της που κι αυτός δεν εξελέγη έκανε ένσταση εναντίον της που έγινε δεκτή στο Πρωτοδικείομε αποτέλεσμα να αλλάξει η σειρά κατάταξης των επιλαχόντων βουλευτών. Η Άννα Διαμαντοπούλου αμέσως μετά ανέλαβε τα ηνία του ΕΟΜΜΕΧ κι ήταν το πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από την Κοζάνη, -μετά τον Μάρκο Νατσινα που διετέλεσε υπουργός Βιομηχανίας και τον Μερκούρη Κυρατσού που διατέλεσε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Βόρειας Ελλάδας- που έβγαινε για δεύτερη φορά εκτός πολιτικών συνόρων της Κοζάνης. Να θυμίσουμε ότι το 1986 η Α. Διαμαντοπούλου διορίστηκε στην θέση της Νομάρχη Καστοριάς.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία (συνέντευξη στον γράφοντα) είναι από το 1994 όταν η κ. Διαμαντοπούλου επισκέφθηκε την Κοζάνη ως πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ. Έκτοτε μεσολάβησαν πολλά, η πολιτική έκρηξη του 1996 με τους 19.800 σταυρούς (καθεστώς μονοσταυρίας) η υφυπουργική της θέση στο Βιομηχανίας, Επίτροπος στην ΕΕ, βουλευτής Επικρατείας, υπεύθυνη τύπου του κόμματος, βουλευτής και υπουργός Παιδείας το 2009, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας  το 2012, πρόεδρος του δικτύου που ίδρυσε η ίδια το 2013 και σταθερή υποστηρίκτρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο τελευταίος ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ αλλά και στην συνέχεια όταν έγινε και πρωθυπουργός, μέλος με καλή αμοιβή του ΔΣ της Coca Cola.

Η Άννα Διαμαντοπούλου επιστρέφει  με μια προεκλογικού χαρακτήρα συγκέντρωση στην γενέτειρα της την Κοζάνη μετά από ακριβώς 31 χρόνια, όχι για να γίνει βουλευτής, αλλά διεκδικώντας την ηγεσία του κόμματος. Οι αντίπαλοί  της φροντίζουν να υπενθυμίζουν ότι είχε αποχωρήσει στηρίζοντας αλλά πολιτικά σχέδια στα κρίσιμα χρόνια που διακυβεύθηκε η ύπαρξή του.  

Η έκφραση «πιστεύω στην αυτοδυναμία του Μητσοτάκη και της ΝΔ», «το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει το κύκλο του» κι ότι «δε μπορεί να κατηγορεί κανείς τον πρωθυπουργό με ατεκμηρίωτες δημοσιεύσεις εφημερίδας (αποκαλύψεις documento στις υποκλοπές -Ανδρουλάκης) την συνοδεύουν κι ορισμένοι στο κόμμα φροντίζουν να της τα θυμίζουν.  

Άλλοι στη θέση της θα τους είχε καταπιεί ο «χάβος» το φαράγγι που βρίσκεται έξω από το Προσήλιο Σερβίων, αλλά η Άννα ισορροπώντας κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να έχει και φανατικούς υποστηρικτές σε όλη την Ελλάδα. Ασκεί γοητεία στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως στα δίκτυα των Γυναικών ενώ  στον χώρο της Οικονομίας, των επιχειρήσεων και δράσεων που σχετίζονται με την Ευρώπη παρουσιάζεται ως η απόλυτα ειδική .

Στην Κοζάνη -κι είναι λογικό από μια πλευρά- η γοητεία που ασκεί σε σημαντική μερίδα της ελίτ του κομματικού ΠΑΣΟΚ είναι επίσης ισχυρή. Ο Π. Κουκουλόπουλος και ο Γιάννης Βλατής,  από τους βουλευτές και αυτοδιοικητικούς που άφησαν στίγμα στην περιοχή έχουν στοιχηθεί από πίσω της ενώ το εκσυγχρονιστικό δίκτυο που «κυβέρνησε» την  Δυτ. Μακεδονία την περίοδο 1996-2004 έχει επίσης συστρατευθεί μαζί της.  

Και μια προσωπική διάσταση. Την Άννα Διαμαντοπούλου την γνωρίζω από το 1984 όταν δίδαξε για λίγο χρονικό διάστημα ως ωρομίσθια, στην ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Κοζάνης. Μια περίοδος με έντονα χαρακτηριστικά πολιτικοποίησης και πολλούς νεοτερισμούς που το ΠΑΣΟΚ έφερε στο προσκήνιο ειδικά στο χώρος της Νέας Γενιάς και που η Διαμαντοπούλου τότε υποστήριζε με πάθος. Η Άννα -νεαρή καθηγήτρια στο ΤΕΙ- αντιπροσώπευε τότε το ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ στην Σχολή, ενω το σύνολο της "σπουδάζουσας" της νεολαίας του κόμματος στην Κοζάνη ελεγχόταν από το «ΞΕΚΙΝΗΜΑ», μια Τροτσκιστική οργάνωση παρακλάδι της 4ης Διεθνούς.  Οι μνημειώδης αντιπαραθέσεις εκείνης της εποχής, μας ακολούθησαν και στα επόμενα πολλά χρόνια όταν οι ρόλοι και οι επαγγελματικές μας ενασχολήσεις άλλαξαν, χωρίς όμως να χαθεί ποτέ ο αμοιβαίος σεβασμός και η εκτίμηση.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2024 11:35