Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 15:33

Έρχονται οι δημοπρασίες «αλά γαλλικά» λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος

ligniteΔημοπρασίες χαμηλού κόστους λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος, προκειμένου να αποκτήσουν και ιδιώτες φθηνό καύσιμο, μοντέλο που ακολουθούν μια σειρά χώρες με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γαλλία, είναι πιθανό να δούμε στο σύντομο μέλλον και στην Ελλάδα.

Σε μελέτη που παρήγγειλε η ΡΑΕ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο προκειμένου εν συνεχεία να τη θέσει υπόψιν του νέου υπουργού ΠΕΚΑ μαζί με τις προτάσεις της για τη πρόσβαση τρίτων στη παραγωγή των μονάδων χαμηλού κόστους της ΔΕΗ, περιγράφονται οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, ώστε οι ιδιώτες προμηθευτές και οι μεγάλοι καταναλωτές (βιομηχανία) να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα πακέτα φθηνής ενέργειας. Τέτοιες δημοπρασίες εκτός από τη Γαλλία, γίνονται επίσης σε Ολλανδία, Ρουμανία, Αυστραλία και Καναδά.

Πρόκειται για ένα θέμα που έχει συζητηθεί εκτενώς στο παρελθόν ανάμεσα στη ΡΑΕ και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, έχοντας σε μεγάλο βαθμό τη σύμφωνη γνώμη του καθώς έτσι δίνεται η δυνατότητα να «ανοίξει» η αγορά ηλεκτρισμού χωρίς να πουληθούν μονάδες της επιχείρησης.

Τιμολογιακό «κατώφλι»...

Πως θα γίνονται στην πράξη αυτές οι δημοπρασίες ; Καταρχήν, το ύψος της πωλούμενης ισχύος θα το καθορίζει η ΔΕΗ. Συνήθως μιλάμε για μια περιορισμένη ποσότητα, μερικές εκατοντάδες μεγαβάτ ο χρόνο, π.χ. 500-600 MW, που θα δημοπρατούνται σε ένα ή δύο πακέτα. Η ΔΕΗ θα πουλάει την παραγωγή αυτή σε όποιον δώσει την υψηλότερη προσφορά, με βάση όμως ένα ρυθμιζόμενο τιμολογιακό «κατώφλι». Το «κατώφλι» αυτό θα είναι το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ συν ένα εύλογο κέρδος για την ίδια. Πως θα καθορίζεται το εν λόγω κόστος, ώστε να μην θεωρείται υψηλό ; Από την ένα πλαφόν κόστους που θα ρυθμίζεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Από εκεί και πέρα οι δημοπρασίες θα διεξάγονται σε γύρους : Μια δημοπρασία θα ξεκινά σε Χ τιμή, θα υποβάλλονται προσφορές π.χ. για 300 MW σε Χ1 τιμή, κ.ό.κ.

Ισχύς «στα μέτρα» του πελάτη

Στις χώρες όπου εφαρμόζεται το εν λόγω μοντέλο, δίνεται η δυνατότητα σε προμηθευτές και μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές να αγοράσουν ισχύ «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του πελάτη». Χρειάζονται για παράδειγμα κάποιες μεταλλουργίες με συγκεκριμένο προφίλ ισχύ ύψους 50 MW για την ενδιάμεση «μπάντα» φορτίου μεταξύ 3 μ.μ. και 6 μ.μ. Το «πακέτο» λοιπόν που δημοπρατεί η εταιρεία ηλεκτρισμού που πουλάει την ισχύ της, είναι τέτοιο ώστε να καλύπτει της ανάγκες των συγκεκριμένων μεταλλουργιών.

Εννοείται ότι αν η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ διαφωνήσει με την καθιέρωση δημοπρασιών ισχύος ως μέσο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, τότε η μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου μαζί με τις προτάσεις της ΡΑΕ θα μείνουν στο συρτάρι. Επισημαίνεται πάντως, πως η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ έχει κατά καιρούς τη τελευταία διετία εκφρασθεί θετικά απέναντι στην καθιέρωση και στην Ελλάδα δημοπρασιών φθηνής ισχύος, τόσο γιατί έτσι ανοίγει η αγορά όσο και γιατί αποφεύγεται η πώληση μονάδων της, ενώ παράλληλά θα βάλει στα ταμεία της και έσοδα.

Tο target Model...

Όσο για τη ΡΑΕ, η μελέτη που παρήγγειλε από το Πανεπιστήμιο εντάσσεται στο πλαίσιο των συνολικών προτάσεων που πρόκειται να καταθέσει η Αρχή πάνω σε ρυθμιστικά θέματα της χονδρεμπορικής αγοράς, ενόψει της καθιέρωση του λεγόμενου «Target Model».

Τον οδικό αυτό χάρτη για την υλοποίηση του «Target Model» μαζί με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού ώστε να καταφέρει να ενταχθεί μέχρι το τέλος του 2014 στην ενιαία ευρωπαϊκή ηλεκτρική αγορά, είχε παρουσιάσει η ΡΑΕ στην τότε ηγεσία του ΥΠΕΚΑ το Δεκέμβριο του 2011.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 15:35