Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 14:04

Συνάντηση Οικολόγων Πράσινων με την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης του ΥΠΕΚΑ, με θέμα την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κοζάνη

rypanshΚλιμάκιο των Οικολόγων Πρασίνων επισκέφτηκε χθες την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, κα Μαργαρίτα Καραβασίλη. Αφορoikologoiμή για την συνάντηση αποτέλεσε πρόσφατη επιστολή της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΟΠ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο και την κα Καραβασίλη με θέμα την ατμοσφαιρική ρύπανση στο νομό Κοζάνης.

Το κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους κ. Γιώργο Τσέκο, συντονιστή της Ε.Γ των Ο.Π. τον κ. Γιώργο Δημητρίου μέλος της Ε.Γ. και κ. Παναγιώτη Καλημέρη εκπρόσωπο της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, κατέθεσε στην Ειδική Γραμματέα τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης (PM10) για την περιοχή της Εορδαίας, της Κοζάνης και του Αμυνταίου, που αποδεικνύουν κατάφωρες υπερβάσεις των ορίων που έχουν τεθεί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία , (πηγή: κέντρο περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας: www.kepekozanis.gr.) τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα ρύπανσης στην περιοχή.

Επίσης γνωστοποιήθηκε και κατατέθηκε στην κα Καραβασίλη η αναφορά που υποβλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο (αρ. Αν: 0760/2010), από 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις των περιοχών Κοζάνης και Αρκαδίας με τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις παραβιάσεις της νομοθεσίας από την λειτουργία των λιγνιτικών πεδίων της ΔΕΗ στις αντίστοιχες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απάντηση των Βρυξελλών ήταν θετική και ήδη διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ζητήματα που θίγονται στην αναφορά αυτή.

Τέλος, κατατέθηκε το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι Οικολόγοι Πράσινοι, ήδη από το 2009, για την δυνατότητα δημιουργίας 3.000 περίπου θέσεων πράσινης εργασίας στον νομό Κοζάνης, ως μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την οικονομική κρίση, αλλά ταυτόχρονα και μια σοβαρή επένδυση για την προσαρμογή στην μεταλιγνιτική περίοδο που βρίσκεται προ των πυλών.

Από την πλευρά της η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, κα Μαργαρίτα Καραβασίλη αναφέρθηκε εκτενώς στις συστηματικές υπερβάσεις αερίων από την ΔΕΗ, τόσο στο πρόσφατο παρελθόν όσο και σήμερα αλλά και στα συνολικά προβλήματα της περιοχής που προκαλεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων στην περιοχή.

Δεσμεύτηκε επιπλέον, να προχωρήσουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος σε νέες έρευνες και παράλληλα με τις προτάσεις των Ο.Π. να προβούμε από κοινού σε μια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και την ΔΕΗ για το ξεκίνημα μιας εφαρμογής σταδιακών μέτρων μέσα στο Σεπτέμβριο

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 15:29