Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2010 14:30

ΑΙΧΜΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 
ΑΠΘΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΥΧΗ
Το Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. στην προσπάθειά του να συμβάλλει στην κοινωνική ανάγκη για προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της χώρας μας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας του νερού, διεξάγει, για περισσότερο από 20 χρόνια, έρευνες στη λίμνη Καστοριάς. Οι έρευνες αυτές αφορούν στο φυτοπλαγκτό, στα τοξικά κυανοβακτήρια, στις κυανοτοξίνες και
στη διαχείριση του κινδύνου, στις περιβαλλοντικές παραμέτρους νερού και ιζήματος, στην ποιότητα νερού, στην οικολογική κατάσταση, στα τροφικά πλέγματα, στις φυσικές διαταραχές και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας της λίμνης.
Τα αποτελέσματα των ερευνών προέρχονται, μεταξύ άλλων, από διδακτορικές διατριβές, από μεταπτυχιακές και προπτυχιακές διπλωματικές εργασίες. Έχουν ανακοινωθεί σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχουν τύχει σημαντικής αναγνώρισης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Το Τμήμα Βιολογίας θεωρεί ότι στην εποχή της οικονομίας της γνώσης, η προσπάθεια απαξίωσης της επιστημονικής γνώσης θα οξύνει αντί να περιορίσει τα προβλήματα της λίμνης. Σχέδια αποκατάστασης που δεν βασίζονται στην επιστημονική γνώση δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Συνεπώς, προτείνει τη σύσταση ομάδας εργασίας από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές που θα γνωμοδοτήσει πριν από κάθε σχέδιο σωτηρίας και κάθε νέα χρηματοδότηση.
Το Τμήμα Βιολογίας αποδεδειγμένα διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και το κατάλληλο ερευνητικό προσωπικό και είναι πρόθυμο να συμβάλλει στην εκπόνηση σχεδίου προστασίας και αποκατάστασης της λίμνης Καστοριάς».
 
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας, Καθηγητής Μηνάς Αρσενάκης.
 
 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2010 15:46