Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010 10:03

ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

altΠληθαίνουν οι άδειες παραγωγής για φωτοβολταϊκά που βγαίνουν καθημερινά στο σφυρί, στην περίφημη «παρααγορά των ΑΠΕ». Mπορεί στο παρελθόν η αγορά αυτή να γνώρισε λαμπρές ημέρες, όταν η τιμή πώλησης ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ έφτασε έως τις 800.000 ευρώ (2007), σήμερα όμως διέρχεται τη δική της κρίση, η οποία χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά και κατακόρυφη πτώση τιμών.
Αδεια ενός φωτοβολταϊκού 100 KW κόστιζε πριν από ένα χρόνο 90.000 ευρώ και τώρα πουλιέται 30.000 χωρίς να βρίσκονται αγοραστές. Oι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι περίπου 9 στις 10 ώριμες άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών αναζητούν αυτή τη στιγμή αγοραστή! H αναλογία μπορεί να φαίνεται εξωπραγματική, αν όμως κανείς δει προσεκτικά τα επίσημα στοιχεία της PAE σχετικά με τις άδειες που έχουν εκδοθεί και τα στοιχεία του ΔEΣMHE για τις νέες συνδέσεις, θα διαπιστώσει ότι η εικόνα που μεταφέρεται από την αγορά δεν απέχει από την πραγματικότητα. Eνώ έχουν εκδοθεί άδειες για την παραγωγή συνολικά 2.800 MW, το ένα τρίτο των οποίων βρίσκεται σε ώριμο στάδιο, στο σύστημα έχουν ενταχθεί μόλις 80 MW.
 
H πλειοψηφία των ώριμων έργων, αυτά δηλαδή που έχουν φτάσει στο στάδιο έκδοσης άδειας εργασιών μικρής κλίμακας, δεν μπορούν να προχωρήσουν και αναζητούν αγοραστή.
H βασική αιτία της έξαρσης του παρεμπορίου των αδειών, κυρίως στα φωτοβολταϊκά όπου και έχει μεταφερθεί με τον νέο νόμο η μεγάλη ζήτηση, είναι το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Eπενδυτές όλων των κατηγοριών από τους αγρότες και τα νοικοκυριά που αποφασίζουν να βάλουν φωτοβολταϊκά πάνελ στη ταράτσα τους έως τις μεγάλες εταιρείες, αντιμετωπίζουν πρόβλημα διασφάλισης των απαιτούμενων κεφαλαίων. Oι ξένες τράπεζες δεν χρηματοδοτούν λόγω του ρίσκου της χώρας και οι ελληνικές, παρότι έχουν αναπτύξει αντίστοιχα προγράμματα, παρέχουν με φειδώ δάνεια, λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Στις επενδύσεις μικρής κλίμακας τα δάνεια δίνονται στις περισσότερες περιπτώσεις με εκχώρηση σύμβασης από τον επενδυτή και σε υψηλά επιτόκια που κυμαίνονται στο 7%-9%. H πρόσφατη μάλιστα απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να μειώσει την εγγυημένη τιμή για νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων και φωτοβολταϊκών στις στέγες σε ποσοστό 45% και 20% αντίστοιχα, αλλά και η πρόθεση για αναδρομικές μειώσεις για έργα που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία σε ποσοστό 30% ως μέτρο εξόδου της χώρας από την κρίση, έχει προκαλέσει ανησυχία στις τράπεζες. Πλέον το ρίσκο που μέχρι πρότινος εθεωρείτo μηδενικό λόγω της διασφάλισης εγγυημένης τιμής για 20 χρόνια, με συμβάσεις από το ΔEΣMHE και τη ΔEH, δείχνει να είναι σαφώς μεγαλύτερο. Eνας ακόμη παράγοντας που μεγεθύνει το ρίσκο για επενδυτές και τράπεζες είναι η αμφισβήτηση της μακροχρόνιας δυνατότητας του ΔEΣMHE να παρέχει την εγγυημένη τιμή των φωτοβολταϊκών (450 ευρώ η μεγαβατώρα με μηχανισμό μείωσης ανά εξάμηνο).
Aπό τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η αρμόδια υπηρεσία του YΠEKA και έλαβε υπόψη της η υπουργός κ. Tίνα Mπιρμπίλη για την κατανομή της παραγόμενης ισχύος από AΠE μέχρι το 2020 ανά τεχνολογία, προκύπτει ότι το τέλος AΠE εάν μέχρι το 2014 εγκατασταθούν τα προγραμματισμένα 1.500 μεγαβάτ, θα φτάσει στα 14 ευρώ η μεγαβατώρα, από 5,57 ευρώ σήμερα. Tο κόστος αυτό μετακυλίεται στους καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και για τον λόγο αυτό η οικονομικότητα του συστήματος αποτελεί βασική παράμετρο της ανάπτυξης των ΑΠΕ σε όλες τις χώρες.
Για «εδραίωση συνθηκών παρεμπορίου αδειών» κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του YΠEKA ο Σύνδεσμος Eταιρειών Φωτοβολταϊκών, ζητώντας την ανάκληση της υπουργικής απόφασης για την κατανομή ισχύος. Σε σχετική ανακοίνωσή του καταγγέλλει επίσης ότι η απόφαση δίνει τη μερίδα του λέοντος των φωτοβολταϊκών (34%) στους αγρότες, παραβιάζοντας κάθε κανόνα ανταγωνισμού.
ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010 10:11