Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 18:17

H WWF Ελλας με εκστρατεία μαζεύει υπογραφές για την ματαιωση της Πτολεμαϊδας V

Χρειαζόμαστε την υπογραφή σας για να αποτρέψουμε το χτίσιμο της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, της γνωστής «Πτολεμαϊδας V».

Από τα αρνητικά που θα φέρει η νέα μονάδα, ίσως το ανθρώπινο κόστος είναι το πιο καταθλιπτικό: μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας σε περιοχές όπου ήδη 1 στους 3 θανάτους οφείλεται σε καρκίνο! (Αν βαστάει η καρδιά σας, διαβάστε εδώ την επιστολή που μας είχε στείλει μια μητέρα από την περιοχή). Το περιβαλλοντικό κόστος εννοείται πως θα είναι μεγάλο και θα το πληρώνουμε για πολλά χρόνια, κι ας μη φανεί ποτέ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Όσο γι'αυτούς που καταλαβαίνουν μόνο από νούμερα, η οικονομική μελέτη μας έδειξε ότι και με στενά οικονομικά κριτήρια, είναι μια ριψοκίνδυνη επένδυση.

Γιατί τότε προχωράει; Η λογική φαίνεται πως είναι ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται άμεσα επενδύσεις και είναι έτοιμη να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα γι'αυτό. Εμείς όμως δεν πιστεύουμε ότι αυτή η 'άνευ όρων παράδοση' εκφράζει τη θέληση του κόσμου.

Αν θέλετε, θα είναι μεγάλη βοήθεια να διαθέσετε δυο λεπτά για να υπογράψετε την έκκληση στο http://www.wwf.gr/ptolemaida5/ .

Με την έκκληση θέλουμε να δείξουμε ότι δεν αποδεχόμαστε την επένδυση αυτή σαν μονόδρομο. Δε θέλουμε να δεσμευτούμε σε ένα 'βρώμικο' μέλλον. (Σκεφτείτε μόνο ότι αν λειτουργήσει το εργοστάσιο, θα αρχίσει το 2020 και θα λειτουργεί τουλάχιστον ως το 2060!!)

Σας χρειαζόμαστε και για να μαθευτεί το ζήτημα παραπέρα. Στην ιστοσελίδα μας http://www.wwf.gr/el/campaigns/ptolemaida5 συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να πείσετε έναν 'δύσπιστο' φίλο σας που θα σας πει, «Ο λιγνίτης είναι φθηνός γιατί είναι άφθονος στην Ελλάδα» ή «Μα, δεν υπάρχει άλλη λύση!».

Με δυο λόγια η προσπάθειά μας ως τώρα: για να φρενάρουμε το έργο, βάλαμε στόχο να αποκαλύψουμε την αλήθεια στους πιθανούς χρηματοδότες του. Πριν λίγους μήνες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για το έργο. Τα επιχειρήματά μας την έπεισαν ότι πρόκειται για κακή επένδυση!

Ο επόμενος στόχος μας είναι η Γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW, που δυστυχώς φαίνεται έτοιμη να καλύψει το κενό. Το παράδοξο είναι ότι η KfW έχει 'οικολογικό' προφίλ και συνειδητά έχει πάψει να χρηματοδοτεί τέτοιες επενδύσεις παλιάς 'βρώμικης' τεχνολογίας στη Γερμανία. (Μα γιατί τότε να το κάνει στην Ελλάδα;;)

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014 00:21