Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2015 18:52

Η συμφωνία ΔΕΗ ΔΙΑΔΥΜΑ οπως ψηφίστηκε στο ΔΣ της εταιρίας

Στην εισήσηση του ο γενικος διευθυντής της ετραιρίας Δημοσθένης Μαυρίδης σημείωσε οτι η υλοποίηση της Μοναδας Επεξεργασίας Απορριμματων

αποτελει τη βασική εγκατασταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχειρισης Απορριμματων Δυτικής Μακεδονίας και θεμελιώδες προαπαιτουμενο για την συγκέντρωση του συνόλου των απορριμματων της περιφέρειας σε ένα σημειο.
Οι προσπαθειες για την υλοποίησή της ξεκίνησαν ήδη από το 2002 με την καταθεση αίτησης χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής η οποία δεν καρποψόρησε καθώς το εργο θεωρήθηκε πρωτοποριακό και εκτός των τότε στόχων που ήταν η καλυψη των αναγκών της χώρας σε ΧΥΤΑ. Εν συνεχεια και μετα την ψήψιση του Ν.3389/2005 <<Περι ΣΔΙΤ» ξεκίνησαν οι διαδικασιες για την υλοποιηση του εργου το οποιο αποτέλεσε κοινό και αμετακλητο στόχο όλων των διοικητικών συμβουλίων από τότε μέχρι και σήμερα.
Η προσπαθεια αυτή οδευει προς το τελος της, καθώς το Διοικητικό Συμβουλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ με την υπ'αριθ. 6/184/22-12-2014 απόφασή του, έχει ανακηρυξει ως οριστικό |διωτικό Φορέα Συμπραξης (ΙΦΣ) την ένωση εταιρειών <<ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ›› και απέστειλε το συνολο των εγγραφων του διαγωνισμου στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμενου να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος από τον νόμο προσυμβατικός ελεγχος νομιμότητας τόσο της διαγωνιστικής διαδικασίας όσο καιτου σχεδίου της Συμβασης Συμπραξης.
Η ΜΕΑ, θα κατασκευαστεί εντός των εκτασεων που έχει παραχωρήσει η ΔΕΗ ΑΕ για χρήση προς την ΔΙΑΔΥΜΑ, συνδραμοντας με αυτό τον τρόπο στην προσπαθεια που καταβαλουν οι ΟΤΑ της Δυτικής Μακεδονίας ώστε να επιλυσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμματων και να εναρμονιστουν με τις απαιτήσεις της εθνικής και ευρωπαικής νομοθεσίας.

Μοναδική εκκρεμότητα σήμερα παραμένει η μη σαφής αναφορα, στα συμβόλαια παραχώρησης χρήσης των ανωτέρω εκτασεων, της δυνατότητας να κατασκευαστεί εντός των παραχωρηθέντων εκτασεων η συγκεκριμένη ΜΕΑ.

Προς επίλυση της ανωτέρω ανωμαλιας η εταιρεια μας ήδη από τις 3-12-2012, κατέθεσε αιτημα προς την ΔΕΗ ΑΕ προκειμένου να διορθωθουν τα συμβόλαια παραχώρησης χρήσης και να καταστεί δυνατή η υλοποιηση του έργου, παρόλα αυτα όμως μέχρι σήμερα δεν έχει εξευρεθει λυση και η ανωτέρω ασαψεια αποτελει κινδυνο για την μη υλοποιηση αυτου του σημαντικου έργου.

Μετα το ανωτέρω αιτημα ακολουθησαν σειρα επαψών και συναντήσεων μεταξυ στελεχών της εταιρειας μας και της ΔΕΗ ΑΕ, προκειμενου να εξευρεθει λυση. Κατα την διαδικασια αυτή ετέθη από πλευρας της ΔΕΗ ζήτημα αναφορικα με την τεχνολογια της μοναδας και την πιθανότητα αυτή να ειναι ανταγωνιστική με το έργο της ΔΕΗ(παραγωγή ηλεκτρικής ενεργειας, παραγωγή δευτερογενους καυσίμου) ενώ ταυτόχρονα μπαινανε και ζητήματα αντισταθμιστικών οφελών από την ΔΙΑΔΥΜΑ προς την ΔΕΗ Προκειμένου να ξεπεραστουν οι ανησυχιες της ΔΕΗ η εταιρεια μας με σειρα επιστολών προσπαθησε επανειλημμένως να δώσει διευκρινήσεις αναψορικα με το έργο και να προτεινει στην ΔΕΗδυνατότητες συνεργασίας.

Η ΔΕΗ ΑΕ με την με αριθμό 3593/5-12-14 (αρ.πρωτ.οικ.: 1132/5-12-14) επιστολή της, πρότεινε στην ΔΙΑΔΥΜΑ την εξαγορα τόσο των εκτασεων (827 στρ) που έχει ήδη παραχωρήσει την χρήση τους, όσο και επιπλέον έκτασης 260 στρ στην οποια λειτουργησε την περιοδο 2004-2009 ο ΧΔΒΑ. Η εκτίμηση της ΔΕΗ για την αξια των ως ανω εκτασεων ανέρχεται σε περιπου 5 εκ. ευρώ και αντι της καταβολής του ανωτέρω ποσου η ΔΕΗ πρότεινε την παροχή από πλευρας της Δ|ΑΔΥΜΑ υπηρεσιών διαχείρισης 15.000 τόνων αποβλήτων με κωδικους ΕΚΑ 1Ο.Ο1.Ο4*, 1Ο.Ο1.2Ο*, 17.Ο6.Ο1*, 17.06.03* και 17.06.05* (ήδη αδειοδοτημένων) και 15.Ο2.Ο2*, 16.Ο1.Ο7*, 13.Ο8.99*¦ 17.Ο5.Ο3*¦ Ο8.Ο4.Ο9*, 13.Ο2.Ο8*, 13.Ο7.Ο3*¦ 16.01.03, 15.01.05 και 20.03.01 (εφόσον αδειοδοτηθουν στο μέλλον) εντός δέκα ετών.

Για τους κωδ. ΕΚΑ 17.06.01*-03*-05* που αφορουν απόβλητα αμιαντου, η ΔΕΗ ειχε διασφαλισει αδειοδότηση από το 2004, υλοποίησε υποδομές και διέθεσε στο χώρο για υγειονομική ταφή περι τους 20.000 τόνους, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει καταγραψει ή παρατηρηθεί περιστατικό υποβαθμισης ή ρυπανσης των εδαφών, των υπογείων υδατων και γενικότερα του περιβαλλοντος της ευρυτερης περιοχής.
Για τους κωδ. ΕΚΑ 10.01.04*/20* που αψορουν απόβλητα από σταθμους παραγωγής ηλ. ενέργειας, η ΔΕΗ έχει διασφαλισει με τη διαδικασια τροποποίησης της ΑΕΠΟ του 2004 (μέσω της ΤΕΠΕΜ). Oμως, για την ΑΕΠΟ 175510/14-10-2014, η ΠΔΜ έχει υποβαλει ήδη αιτηση ακυρώσεως στο αρμόδιο δικαστήριο.

Το Διοικητικό Συμβουλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ αντιλαμβανόμενο την αναγκαιότητα της εξευρεσης λυσης σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα έχει αναλαβει ήδη τις όποιες ευθυνες του αναλογουν, αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί και να επιλεγει η καταλληλη λυση όχι μόνο για τα απόβλητα της ΔΕΗ αλλα για το συνολο των βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων που παραγονται στην περιοχή μας. Τα παραπανω αποτελουν επισημη θέση της εταιρειας μας και έχουν γινει δημόσια γνωστα τόσο με το από 19-11-14 δελτιο τυπου όσο και από τις απόψεις που έχουν κατατεθεί σε συναντήσεις Φορέων της περιοχής (ευρεία συσκεψη Φορέων της Δυτ. Μακ., ημερίδα ΤΕΕ, κλπ). Υπαρχουν όμως και αλλοι φορείς της περιοχής όπως ειναι το ΤΕΕ και η Οικολογική Κινηση Κοζανης που έχουν εκφρασει παρόμοιες απόψεις αναφορικα με την εξευρεση λυσης στο θέμα της διαχείρισης των επικινδυνων αποβλήτων της περιοχής μας.

Πιστευουμε ότι η εταιρεια μας διαθέτει την αναγκαία στελέχωση αλλα και εμπειρια ώστε να προβεί στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να
μελετήσει, να αδειοδοτήσει, να εξασφαλισει την χρηματοδότηση, να κατασκευασει και Φυσικα να λειτουργήσει ένα τέτοιου μεγέθους και σημασίας έργο, ακολουθώντας παντοτε τα προβλεπόμενα στην κείμενη εθνική και ευρωπα'ική νομοθεσία.

Παρόλα αυτα όμως δεν μπορουμε να αγνοήσουμε τις αποφασεις που έχουν ληφθει από τους Φορείς της περιοχής καθώς και την προσφυγή της Περιφέρειας Δυτικής
Μακεδονίας κατα της υπ'αρ. πρωτ. 175510/14-10-2014 ΑΕΠΟ. Αλλωστε αποτελει πεποίθηση μας ότι η υλοποιηση και η λειτουργια ενός τόσο σημαντικου έργου μπορει να γινει μόνο εφόσον έχουν εκπονηθει όλες οι αναγκαίες και απαραίτητες μελέτες, οι οποιες θα εξασφαλισουν την αδειοδότηση και την κατασκευή ενός αρτιου και ποιοτικου έργου, το οποιο εν συνεχεια θα λειτουργήσει με τον καλυτερο επιστημονικα αποδεκτό τρόπο, χωρις να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στο περιβαλλον της περιοχής.

Ομως η χρονική περιοδος που έχει διατυπωθεί η πρόταση της ΔΕΗκαι η αναγκαιότητα εξευρεσης αμεσης λυσης για να εξασφαλιστει η δυνατότητα κατασκευής της ΜΕΑ δεν δινει την δυνατότητα στην εταιρεια μας να εξασφαλισει τις ανωτέρω προυποθέσεις.

Γι' αυτό προτείνουμε:

- Να επιτραπεί από την ΔΕΗ η κατασκευή της ΜΕΑ, ειτε με τροποποίηση και αντιστοιχη πρόβλεψη στις τρέχουσες συμβασεις χρησιδανειων, ειτε με ανταλλαγή των εκτασεων με παροχή υπηρεσιών διαχείρισης απορριμματων (επικινδυνων και μη) από την ΔΙΑΔΥΜΑ προς την ΔΕΗ, χωρις την υποχρέωση της ΔΙΑΔΥΜΑ να προβεί σε αμεσες ενέργειες διαχείρισης αποβλήτων πριντην υλοποιηση των απαραίτητων υποδομών.

- Να αναλαβει η ΔΙΑΔΥΜΑ αμεσες πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλιστει το συντομότερο δυνατό, η τεχνοοικονομική επαρκεια για την υλοποιηση των υποδομών ενός ΧΥΤΕΑ με τον οποιο θα καταστεί δυνατή η διαχειριση και των απόβλητων της ΔΕΗ όπως αυτα περιγραῷονται στην ανωτέρω επιστολή της με ενέργειες οι οποιες θα ξεκινήσουν αμεσα με την έναρξη της νέας χρονιας".
Το Διοικητικό Συμβουλιο, αφού ακουσε την παραπανω εισήγηση και μετα από διαλογική συζήτηση κατα πλειοψηψια αποφάσισε την αποδοχή της πρόταση της ΔΕΗ ΑΕ για παραχώρηση πλήρους κυριότητας στη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ εκτασεων 827 στρεμματων, όπου χωροθετουνται και λειτουργουν οι Κεντρικές Εγκαταστασεις Ολοκληρωμένης Διαχειρισης (ΚΕΟΔ) αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και 260 στρεμματων όπου χωροθετειται και λειτουργουσε από το 2004-2009 ο ΧΔΒΑ της ΔΕΗ ΑΕ.

Ανταλλαγμα για την παραπανω παραχώρηση ορίζεται η από πλευρα της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ προς τη ΔΕΗ ΑΕ παροχή υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων (επικίνδυνων ή μη) για ποσότητα έως και 15.000 τόνους αποβλήτων με κωδικούς ΕΚΑ 1Ο.Ο1.Ο4*¦ 1Ο.Ο1.2Ο*¦ 17.Ο6.Ο1*¦ 17.06.03* και 17.06.05* (ήδη αδειοδοτημένων) και 15.Ο2.Ο2*, 16.Ο1.Ο7*, 13.Ο8.99*, 17.Ο5.Ο3*, Ο8.Ο4.Ο9*, 13.ΟΖ.Ο8*¦ 13.Ο7.Ο3*¦ 16.01.03, 15.01.05 και 20.03.01 (εφόσον αδειοδοτηθουν στο μέλλον) και για χρονικό διαστημα δέκα ετών, χωρις την υποχρέωση της ΔΙΑΔΥΜΑ να προβεί σε αμεσες ενέργειες διαχειρισης των αποβλήτων αυτών, πριν την εξασφαλιση των αναγκαίων τεχνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών προαπαιτουμένων και πριν την υλοποιηση και αδειοδότηση των απαραίτητων υποδομών.

Η ΔΙΑΔΥΜΑ να αναλαβει πρωτοβουλίες με την έναρξη της νέας χρονιας, ώστε να εξασφαλιστει το συντομότερο δυνατό, η τεχνοοικονομική επαρκεια για την υλοποίηση των υποδομών ενός ΧΥΤΕΑ με τον οποιο θα καταστεί δυνατή η διαχειριση και των απόβλητων της ΔΕΗ όπως αυτα περιγραφονται ανωτέρω.

Με ψήφους 3-2 και 2 απουσίες εγκρίθηκε η πρόταση από το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ  περί παραχώρησης στη ΔΙΑΔΥΜΑ πλήρους κυριότητας εκτάσεων 827 στρεμμάτων απο την ΔΕΗ και 260 στρεμμάτων(ΧΔΒΑ) έναντι της διαχείρισης 15.000 τόνων επικίνδυνων ή μη αποβλήτων για χρονικό διάστημα 10 ετών.
Υπερ της πρότασης ψήφισαν ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος και οι πρώην Δήμαρχοι Καστοριάς και Γρεβενών Μανώλης Χατζησυμεωνίδης και Δημοσθένης Κουπτσίδης. Κατά ψήφισαν ο ΔΉΜΑΡΧΟΣ ΚΟΖΆΝΗς Λευτέρης Ιωαννίδης και ο Γιάννης Παπαγεωργίου, Απουσίαζαν η Παναγιώτα Ορφανίδου και ο Σοφοκλής Σιδηρόπουλος.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2015 19:05