Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 16:43

Η ΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μήνυμα της ΔΕΗ ΑΕ για την τεράστια συμβολή της στην προστασία του Περιβάλλοντος στη χώρα μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αισθάνεται την υποχρέωση έναντι των Ελλήνων Πολιτών να κάνει ένα σύντομο απολογισμό για τη μακρά συμβολή της στην προστασία του Περιβάλλοντος και τις πολύ σημαντικές και καινοτόμες δράσεις της, ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δέσμευση» είναι ότι, η ΔΕΗ θα εντείνει τις πολιτικές και δράσεις της, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει «πρότυπο χώρας» στην αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων και στην Προστασία του Περιβάλλοντος. Αυτό το επισημαίνουμε γιατί διαπιστώνουμε «μεγάλη σπατάλη ενέργειας», που θα είναι σε βάρος των επομένων γενεών.
Η Εξοικονόμηση Ενέργειας και η πιο αποτελεσματική διαχείριση φυσικών πόρων – που αποτελεί και το κεντρικό σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που εορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο στις 5 Ιουνίου 2015 – πρέπει να αποτελούν Εθνικούς Στόχους. Και η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει «πρότυπο χώρας» σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα. Αυτό είναι το χρέος μας προς την Ελληνική Κοινωνία και τις επόμενες γενεές Ελλήνων...

ΔΕΗ, ΕΞΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ταχύτατος εξηλεκτρισμός της χώρας από τη ΔΕΗ συνέβαλε στην πρωτοφανή άνοδο της Κοινωνικής Ευημερίας.
Ειδικά στον περιβαλλοντικό τομέα, όμως, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – της πιο «ευγενούς μορφής ενέργειας», η οποία με το τιτάνιο έργο του εξηλεκτρισμού στη δεκαετία του 1960 έφθασε και στην τελευταία γωνιά της Ελλάδας – αντικατέστησε άλλες ρυπογόνες και ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον ενεργειακές πηγές (καυσόξυλα, πετρέλαιο, κάρβουνο κλπ).
Εάν μάλιστα η Πολιτεία είχε σταθεί πιο αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Ηλεκτροκίνησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οι επιπτώσεις στο Περιβάλλον, αλλά και στην Ανάπτυξη της χώρας, θα ήσαν ακόμη πιο ευεργετικές!
Εξάλλου, η κινητήρια δύναμη της ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο απογείωσε την παραγωγικότητα μέσω της εκμηχάνισης, αλλά και βελτίωσε σημαντικά τις συνθήκες εργασίας και το περιβάλλον μέσα στους χώρους εργασίας!

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε ότι αφορά το Ηλεκτροπαραγωγικό Δυναμικό της ΔΕΗ – πρωτοπόρου στην αξιοποίηση των εγχωρίων ενεργειακών πόρων, των λιγνιτών και των νερών – στις κύριες προτεραιότητές της ήταν ο συνεχής εκσυγχρονισμός του, εξασφαλίζοντας τις κατά το δυνατόν καλλίτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις! Έτσι, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Στρατηγικής της ΔΕΗ:

q Αποσύρονται παλαιές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και αντικαθίστανται με νέες, υπερσύγχρονες και πιο φιλικές προς το Περιβάλλον!

q Η ΔΕΗ, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη μεγάλων και μικρών υδροηλεκτρικών έργων, συνεχίζει να αξιοποιεί τα νερά της χώρας παράγοντας «καθαρή Ηλεκτρική Ενέργεια» με νέα έργα, όπως είναι:
Ø Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ) Ιλαρίωνα, ο οποίος ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία, και
Ø οι ΥΗΣ Μετσοβίτικου και Μεσοχώρας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι, οι τεχνητές λίμνες της ΔΕΗ και οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί – πέραν του ότι παράγουν «καθαρή Ηλεκτρική Ενέργεια» - είναι έργα πολλαπλού σκοπού και κοινωφελούς χαρακτήρα, αφού:
· εξασφαλίζουν προστασία του περιβάλλοντος από καταστρεπτικές πλημμύρες,
· νερά για αρδεύσεις αγροτικών εκτάσεων και ύδρευση αστικών περιοχών, κλπ.

q Προωθείται η υλοποίηση σημαντικών περιβαλλοντικών επενδύσεων στις υφιστάμενες μονάδες για την προσαρμογή τους στις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου, σωματιδίων και οξειδίων του αζώτου.

q Η ΔΕΗ πρώτη στην Ευρώπη αξιοποίησε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τη δημιουργία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 των πρώτων Αιολικών και Φωτοβολταϊκών Πάρκων σε Κύθνο και Αγία Ρούμελη στην Κρήτη.
Στρατηγική της ΔΕΗ είναι, μέσω της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες, να προχωρήσει στη δυναμική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σε όλες τις μορφές τους (ηλιακή, αιολική, μικρά υδροηλεκτρικά, γεωθερμία κλπ).
Στόχος της ΔΕΗ μέσω της ταχείας επέκτασης στις ΑΠΕ είναι η αξιοποίηση διαρκώς ανανεώσιμων εγχώριων ενεργειακών πόρων και όχι το υπερβολικό κέρδος, με τα πολύ υψηλά τέλη που επιβάλλονται υποχρεωτικά στους Καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 16:47