Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010 06:05

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΗΡΩΝ2 ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ 450MW ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ GDF SUEZ

altΞεκινησε η εμπορική λειτουργία του θερμοηλεκτρικού σταθμού συνδυασμένου κύκλου ΗΡΩΝ ΙΙ, ονομαστικής ισχύος 435 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο που ανήκει στην GDF SUEZ (50%) και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (50%), και ευρίσκεται στην περιοχή της Θήβας στη Βοιωτία.
Όπως αναφερεται σε σχετική ανακοίνωση, ο σταθμός κατασκευάστηκε από την ΤΕΡΝΑ ΑΕ και είναι ο πλέον σύγχρονος θερμοηλεκτρικός σταθμός συνδυασμένου κύκλου στην Ελλάδα, με ..
απόδοση 58%, όταν ο μέσος όρος της απόδοσης των εγκατεστημένων στην Ελλάδα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο δεν ξεπερνά το 54%.

Η υψηλή απόδοση της μονάδας μεταφράζεται σε μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και, επομένως, σε χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (διοξειδίου του άνθρακα).

Ο κ. Γ. Περιστέρης, πρόεδρος του ΔΣ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υπογραμμίζει σε δηλώσεις του: «Έχοντας ήδη σημαντική παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναπτύσσεται περαιτέρω στον ενεργειακό τομέα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου της ΗΡΩΝ ΙΙ, διότι παρόμοιοι σταθμοί είναι οι πλέον αποδοτικοί που υπάρχουν.»

Ο κ. Stephane Brimont, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GDF SUEZ Energy Europe, δήλωσε: «Ο ΗΡΩΝ ΙΙ επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευση της GDF SUEZ για βιώσιμη ανάπτυξη. Με αυτό το σύγχρονο, ευέλικτο και με χαμηλές εκπομπές CO2 σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, η GDF SUEZ είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις προσπάθειες της Ελλάδας για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή ενέργειας»

Χρηματοδότηση

Η ΗΡΩΝ ΙΙ oλοκλήρωσε τη διαδικασία έκδοσης ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ (ένα μίγμα corporate και project finance) από όμιλο Ελληνικών και ξένων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η συναλλαγή αυτή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, μετά την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο γενικός διευθυντής της ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΕ Δ. Γεωργαντώνης δήλωσε: «Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η GDF SUEZ έχοντας ολοκληρώσει μια επένδυση της τάξεως των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύουν έμπρακτα την επιχειρηματική τους παρουσία στην Ελλάδα, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια με τον αποδοτικότερο τρόπο".

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί έναν από τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής, των κατασκευών, της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων, και των παραχωρήσεων. Στο χώρο της ενέργειας, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ λειτουργεί ή κατασκευάζει εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος άνω των 1.000 MW (από θερμικές και ανανεώσιμες πηγές). Διατηρεί, επίσης, παρουσία και στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Διαθέτει δύο εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες, την μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία συγκεντρώνει το σύνολο των δραστηριοτήτων στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η GDF SUEZ αναπτύσσει την επιχειρηματική της δράση με βάση ένα μοντέλο υπεύθυνης ανάπτυξης που λαμβάνει υπόψη του σημαντικές προκλήσεις: της ανταπόκρισης στις ενεργειακές ανάγκες, της διασφάλισης της παροχής ενέργειας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της μεγιστοποίησης της χρήσης των διαθέσιμων πόρων. Ο Όμιλος προσφέρει καινοτόμες ενεργειακές λύσεις υψηλής απόδοσης σε ανθρώπους, πόλεις και επιχειρήσεις, βασιζόμενος σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο παροχής φυσικού αερίου, μία ευέλικτη παραγωγική βάση με χαμηλές εκπομπές CO2 και μοναδική εξειδίκευση σε τέσσερις βασικούς τομείς: φυσικό αέριο, υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης, ανεξάρτητη παραγωγή ενέργειας και υπηρεσίες περιβάλλοντος. Η GDF SUEZ απασχολεί 200.650 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και το 2009 εμφάνισε έσοδα 79,9 δισ. ευρώ. Η GDF SUEZ είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια των Βρυξελλών, του Λουξεμβούργου και του Παρισιού, και συμμετέχει στους κύριους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες (CAC 40, BEL 20, DJ Stoxx 50, DJ Euro Stoxx 50, Euronext 100, FTSE Eurotop 100, MSCI Europe, ASPI Eurozone και ECPI Ethical Index EMU).

Στην Ελλάδα η GDF SUEZ ενεργοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των θερμοηλεκτρικών σταθμών ΗΡΩΝ Ι και ΗΡΩΝ ΙΙ (κοινές εταιρείες με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Ο όμιλος έχει ενεργή παρουσία στις υπηρεσίες ενέργειας μέσω της COFELY HELLAS ΑΕ στους τομείς της λειτουργίας και συντήρησης τεχνικών εγκαταστάσεων κα της διαχείρισης εγκαταστάσεων. Η SUEZ ENVIRONEMENT κατέτει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης).
ΠΗΓΗ:ΕΠΡΕΣ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010 01:23