Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016 10:42

ΤΟ.ΣΥ.Ν ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ-Θέατρο Σκιών από την ΔΕΗ για το εξασθενές χρώμιο στην παρουσίαση της μη εγκεκριμένης μελέτης που δεν παρέλαβε ακόμα

Η ΔΕΗ παρουσίασε στις 22-07-2016 μια μελέτη η οποία ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο, η οποία δεν έχει παραληφθεί από την επιτροπή παραλαβής και την οποία δεν έχουν

εγκρίνει ακόμα !
Η ΔΕΗ με απλά λόγια ήθελε απλά να μας σερβίρει μια μελέτη όπου αυτή δεν φταίει σε τίποτα και πουθενά και να μας πει αυτή είναι πάρτε την και μην φέρνεται αντιρρήσεις !

Γεγονότα που αποδεικνύουν την προχειρότητα και την σκοπιμότητα της ΔΕΗ και που :
- Χωρίς να την δώσει νωρίτερα σε κανένα φορέα για να ενημερωθεί έτσι ώστε να υπάρξει εποικοδομητική συζήτηση, τοποθετήσεις και ερωτήσεις ουσίας με εμπεριστατωμένη συζήτηση για να υπάρξει ορθός και δίκαιος διάλογος, η ΔΕΗ επέλεξε για άλλη μια φορά να παίξει το παιχνίδι της.
Σε αντίθεση με την Μελέτη του ΑΠΘ όπου δόθηκε δέκα ημέρες νωρίτερα στην ΔΕΗ για να έρθουν προετοιμασμένα τα στελέχη της και να κάνουν επίθεση στους καθηγητές.

- Χωρίς να ενημερώσουν κανέναν στην κυριολεξία, αφού ουδείς γνώριζε για την έρευνα που πραγματοποιούνταν εδώ και δύο χρόνια, χωρίς να πάρουν άδεια από τους Αρμόδιους (ΔΕΥΑΚ – Δήμο) ή να ρωτήσουν ή να ενημερώσουν τον Δήμο Κοζάνης ή έστω τους προέδρους των Κοινοτήτων διεξήγαν έρευνα συλλέγοντας δείγματα που αφορούν την ίδια περιοχή όπως δήλωσαν (άραγε πήγαν στις γεωτρήσεις των χωριών που εντοπίστηκε το πρόβλημα και αν πήγαν πως πήραν δείγματα αφού είναι σφραγιστές και αν όχι πως λένε ότι αφορά τις ίδιες περιοχές ;) – Πήραν σωστά δείγματα τελικά ;
Η Δημοτική Αρχή πάντως δήλωσε ότι δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση αυτά τα δύο χρόνια για αυτήν την Έρευνα – Μελέτη που έγινε. - Τα Στελέχη της ΔΕΗ θα απαντούσαν με το γνωστό : «για το καλό σας δεν σας ενημερώσαμε».

Αυτά και μόνο από την πλευρά της ΔΕΗ σαν πράξεις είναι ύποπτες, ύπουλες, ανήθικες, εχθρικές και δηλώνουν την αδιαφορία της, την απαξίωση της, την υποβάθμιση της απέναντι σε Κατοίκους και Θεσμούς, έννοιες και συμπεριφορές όπου διαχρονικά τις αποδεικνύει σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα για την Υγεία.

Ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν :
1. Πέρα από τον Α9 και την Τέφρα μήπως κάποιο Ατύχημα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου παλαιότερα επιβάρυνε την κατάσταση ;
2. Κάποιο ατύχημα που έγινε γνωστό ή κάποιο άλλο που το απέκρυψαν ;
(Όπως για παράδειγμα η έκρηξη με την απελευθέρωση του κλοφέν τα Χριστούγεννα του 2000, όπου γλυτώσαμε από θαύμα).
3. Υπάρχει τρόπος σύμφωνα με τους επιστήμονες να βρεθεί, οπότε γιατί δεν προχωράνε και σε αυτήν την Μέθοδο Τομής (δεν γνωρίζουμε επιστημονικά τον όρο) στο έδαφος και να διαλευκανθεί και αυτή η περίπτωση ;

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια καταγεγραμμένα άκρως επικίνδυνα ατυχήματα και τα πιο σημαντικά που έχουν δημοσιευτεί :
1. Ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο, σημειώνουμε τη διαρροή έξι τόνων όξινου καυστικού διαλύματος τριχλωριούχου σιδήρου στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στις 20 Απριλίου 2010. "Η διαρροή οφείλεται σε αστοχία ελαστικού σωλήνα Φ38 δίπλα στη δεξαμενή", σημειώνει η διεύθυνση του σταθμού σε έγγραφο προς την νομαρχία Κοζάνης. Χρησιμοποιήθηκε προσροφητικό υλικό (τέφρα) για την απορρόφηση του όξινου διαλύματος και τον καθαρισμό του χώρου. Κλιμάκιο των αρμόδιων υπηρεσιών της νομαρχίας Κοζάνης πήραν δείγματα της εμποτισμένης τέφρας, τα οποία έστειλαν για εξέταση σε διαπιστευμένο εργαστήριο, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός οξύτητας. Τα αποτελέσματα αναμένονται.
2. Το σημαντικότερο περιβαλλοντικό ατύχημα στην ιστορία της ΔΕΗ στην περιοχή ίσως ήταν η μεγάλη πυρκαγιά στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου τα Χριστούγεννα του 2000. Αυτό που αναστάτωσε τους κατοίκους ήταν η διαφυγή του άκρως επικίνδυνου και καρκινογόνου κλοφέν στην ατμόσφαιρα. Ειδικότερα, προκλήθηκε έκλυση τοξικών ρυπογόνων ουσιών εξαιτίας της καύσης λιπαντικών που χρησιμοποιούνται σε πυκνωτές, καλωδίων, κοινών ορυκτελαίων, βερνικιών των γεννητριών κτλ. Αυτές οι ρυπογόνες ουσίες είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, καθώς είναι τοξικές και κατατάσσονται στην κατηγορία των PCBs.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι εκείνη τη νύχτα των Χριστουγέννων οι δεκάδες πυροσβέστες και εργαζόμενοι του σταθμού ρίχτηκαν στην ολονύχτια μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς χωρίς να έχουν λάβει προστατευτικά μέτρα, αφού δεν είχαν ενημερωθεί για την έκλυση τοξικών αερίων.
3. Τον Απρίλιο του 2009 προκλήθηκε διαρροή εκατοντάδων κιλών ορυκτελαίων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα να εκλυθούν επικίνδυνα αέρια, αλλά και να γεμίσει το εργοστάσιο καπνούς από τις αυταναφλέξεις που ακολούθησαν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας. Αιτία του συμβάντος ήταν ότι έσπασε ένας αγωγός μεταφοράς λαδιού στην τέταρτη μονάδα του σταθμού, στο χώρο του μηχανοστασίου, σε ύψος 8 μέτρων, με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστούν αντικείμενα σε μεγάλη απόσταση και να διαρρεύσει μεγάλη ποσότητα λαδιού, περίπου 300 κιλά. Το συμβάν κρίθηκε πολύ σοβαρό, αλλά μέσα στην ατυχία τους οι εργαζόμενοι αισθάνθηκαν τυχεροί, καθώς κανείς δεν ήταν στο σημείο όπου έσκασε ο αγωγός με πίεση 40 ατμόσφαιρες. Παράλληλα θεώρησαν ευτύχημα το γεγονός ότι δεν γενικεύτηκε η πυρκαγιά,
αν και εκδηλώθηκαν διαδοχικές αυταναφλέξεις.
4. Έναν μήνα νωρίτερα, στον ίδιο σταθμό, είχε σημειωθεί διαρροή 200 τόνων πετρελαίου. Και για εκείνη τη διαρροή ευθυνόταν ένας αγωγός της δεξαμενής που έσπασε. Μιας δεξαμενής χωρητικότητας 5.000 τόνων πετρελαίου. Ευτυχώς που οι εργαζόμενοι πρόλαβαν και σταμάτησαν εγκαίρως τη διαρροή, καθώς κανείς δεν θέλει ούτε να σκέφτεται πόσο μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα θα δημιουργούνταν αν χυνόταν όλη αυτή η ποσότητα πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι οι 200 τόνοι χύθηκαν στον ποταμό Σουλού. Κατά μήκος του ποταμού για πολλές ημέρες μύριζε πετρέλαιο, ενώ δεν αποκλείεται το πετρέλαιο να έφτασε μέχρι τη λίμνη Βεγορίτιδα, όπου εκβάλλει το ποτάμι.

- Ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος σε επιστολή που έστειλε στη τότε Νομαρχία Κοζάνης σημειώνει : Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου λειτουργεί κατά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.

Όσο για την παρουσίαση της ΔΕΗ : Τα γνωστά τερτίπια των στελεχών της ΔΕΗ όπου δίνουν την παράσταση ως κορυφαία εξειδικευμένα Στελέχη της με Πτυχία και λειτουργούν με ερασιτεχνισμούς και προχειρότητες για γέλια και για κλάματα για να αποπροσανατολίσουν και να καλύψουν (με το μυαλό τους για τόσο επαγγελματίες μιλάμε) τις ευθύνες τους.
Αστειότητες μπορούν να χαρακτηριστούν από την μία και από την άλλη επικίνδυνοι «τυφλοί» ελιγμοί που ξεπερνούν τα όρια της γελοιότητας και της σκοπιμότητας.

Ερωτήσεις κρίσεως :
1. Είναι σοβαρές καταστάσεις αυτές από μια σοβαρή επιχείρηση του «μεγέθους» της ΔΕΗ ;
2. Ποιοι έδωσαν άδεια για αυτήν την παράσταση ;
3. Οι προϊστάμενοι τους που τους έδωσαν έγκριση για να το κάνουν αυτό είναι άξιοι των θέσεων που υπηρετούν στην επιχείρηση ή μήπως δεν γνώριζαν τίποτα ;
4. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τι έχει να πει για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά την Υγεία και την συμπεριφορά των υφιστάμενων του ;

Όπως και να έχει η ΔΕΗ εκθέτετε από κάποιους και δυσφημίζετε.
Το ότι αυτήν την Μελέτη την παρουσίασαν νωρίτερα από την ολοκλήρωση της «για το καλό μας» που απάντησαν τα Στελέχη της είναι η στάχτη στα μάτια όπως η στάχτη της τέφρας που μας δηλητηριάζει την ζωή.
Έτσι μας σέβονται κάποιοι. Έτσι σέβονται την ανθρώπινη ζωή και τα παιδιά μας.

Η ΔΕΗ και το ΕΜΠ παρουσίασαν με λίγα και απλά λόγια ότι για την ύπαρξη του εξασθενούς χρώμιου φταίνε τα Πετρώματα και για τα αυξημένα ποσοστά σε αυτό ότι φταίνε τα Λιπάσματα.
Και ξεκινάμε :
- Δηλαδή σε μια περιοχή όπου αυτά τα Πετρώματα υπάρχουν παντού και παρόλο που η χρήση των λιπασμάτων στην συγκεκριμένη αυτή περιοχή είναι ελάχιστη λόγω του είδους καλλιεργειών, μόνο σε Ακρινή, Άγιο Δημήτριο και Ρυάκιο υπάρχει αυξημένο εξασθενές χρώμιο.
- Στην υπόλοιπη περιοχή πιο πέρα π.χ Σαριγκιόλ όπου η χρήση λιπασμάτων λόγω του είδους καλλιεργειών είναι τετραπλάσια το εξασθενές χρώμιο είναι «δυσεύρετο».
- Προς την περιοχή της Πτολεμαΐδας το εξασθενές χρώμιο πάλι «δεν υπάρχει», παρά το γεγονός ότι εκεί παράγονταν εκατομμύρια τόνους Λιπάσματα για χρόνια λόγω ΑΕΒΑΛ (μήπως πρέπει να εξεταστεί ;).

Το ΑΠΘ παρουσίασε ότι φταίνε τα Πετρώματα και η Τέφρα (συγκεκριμένα Α9 ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου).
- Το επιχείρημα των Στελεχών και η απορία κάποιων ότι Τέφρα και κάτι σαν τον Α9 υπάρχει σε όλο το μήκος των ταινιόδρομων και σε όλους τους ΑΗΣ δεν μπορεί να σταθεί διότι :
1ον. Πουθενά κατά μήκος της Τέφρας δεν υπάρχουν γεωτρήσεις ύδρευσης χωριών σε απόσταση 100 - 150 και 500 μέτρων (και ειδικά από τον Α9 !!!), όπως συμβαίνει με τις γεωτρήσεις της Ακρινής, του Αγίου Δημητρίου και του Ρυακίου και λίγο πιο μακριά της Κοιλάδας και του Δρεπάνου.
2ον. Το εγκληματικό γεγονός του Α9 και του ταινιόδρομου μεταφοράς Τέφρας στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου σε τέτοιο μέγεθος επίσης δεν υπάρχει σε κανέναν άλλο ΑΗΣ.
Για αυτό άλλωστε Φορείς και κάτοικοι φωνάζουν εδώ και δέκα χρόνια τώρα για να γίνει Σωληνωτός Ταινιόδρομος και Αυτοδιοίκηση και ΔΕΗ αδιαφορούν (λόγοι υψηλού κόστους απάντησαν το 2009 κάποια Στελέχη της ΔΕΗ, (τώρα πια σε πιο υψηλές θέσεις) στο Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου Κοζάνης και τον Σύλλογο Ανέργων και Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου και υπάρχουν δημοσιευμένα στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο.

Θέατρο Σκιών αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης λοιπόν από την ΔΕΗ και φυσικά η απόδειξη της ενοχής της.
Η απόδειξη της συνεχιζόμενης απαξίωσης, της υποβάθμισης και της αδιαφορίας άλλη μια φορά προς όλους μας.
Περισσότερες σκιές άφησε η παρουσίαση παρά έδωσε απαντήσεις και έλυσε απορίες.

Μέσα στην πρεμούρα της η ΔΕΗ για να δικαιολογηθεί και να αυτοαθωωθεί, οι συμπεριφορές από την πλευρά των στελεχών της θυμίζουν τον ένοχο που έχει στριμωχτεί και απεγνωσμένα προσπαθεί να παραπλανήσει με κάθε τρόπο.
Μόνο που το έγκλημα της είναι διαχρονικό και κατ' εξακολούθηση και δεν υπάρχουν οι παραμικρές αμφιβολίες αφού είναι εκτεθειμένη από παντού τόσο από τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες της όσο και από την ανευθυνότητα και τις συμπεριφορές των Στελεχών της.
Μόνο από το γεγονός που ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου – ΔΕΗ γνώριζε (2005 ή 2007 δεν έχει σημασία) για την ύπαρξη του επικίνδυνου και θανατηφόρου εξασθενούς χρωμίου και την χρήση του από τους εργαζόμενους της και τους κατοίκους της περιοχής δίπλα της και δεν «μιλούσε», λέει πολλά και είναι πολύ ύποπτο !
Διότι από το 2005 ή το 2007 μέχρι το 2013 μεσολαβούν 8 και 6 χρόνια αντίστοιχα και είναι πάρα πολλά, σκεφτείτε αν αποδειχθεί ότι το γνώριζε και νωρίτερα για τι έγκλημα μιλάμε !

Και άλλα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα με σκιές, υποψίες και υπόπτους :
1. Γιατί ενώ σε όλους τους πρώην Δήμους γινόντουσαν κανονικά μετρήσεις για εξασθενές χρώμιο, σε Ελλήσποντο και Υψηλάντη δεν γινόντουσαν ή αν γινόντουσαν γιατί δεν υπάρχουν και γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση ;
2. Γιατί ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου – ΔΕΗ που γνώριζε από το 2007 (ακόμα ίσως και από το 2005) για την ύπαρξη του εξασθενούς χρωμίου δεν ενημέρωσε κανέναν, ούτε καν τους εργαζόμενους της για αν τους προστατέψει και αν ενημέρωσε ποιοι είναι αυτοί και γιατί δεν ενημερώθηκαν οι Αρμόδιοι Φορείς και αν ενημερώθηκαν γιατί δεν προστάτεψαν τους κατοίκους ;
3. Μήπως ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου το απέκρυψε και γιατί ;

Πρόκειται για έγκλημα και ποιο σωστά για πολλά Εγκλήματα που χρήζουν άμεση Έρευνα σε όλα τα επίπεδα.
- Εγκληματική Αδιαφορία,
- Εγκληματική εσκεμμένη – προμελετημένη Αμέλεια
- Έγκλημα κατά της Υγείας των κατοίκων
- Έγκλημα κατά της Υγείας των Εργαζομένων,
- Έγκλημα για αρρώστιες και θανάτους το προηγούμενο αλλά και το τρέχων διάστημα,
- Έγκλημα με αποτέλεσμα μελλοντικές αρρώστιες και μελλοντικούς θανάτους.
- Έγκλημα Απόκρυψης σημαντικών και επικίνδυνων στοιχείων για την Υγεία και της Ανθρώπινης ζωής,
- Και ένα σωρό άλλα.....

ΌΧΙ δεν κάνουμε πόλεμο στην ΔΕΗ ! Η ΔΕΗ είναι το Α και το Ω για την περιοχή όπως (ήταν) και για την Ελλάδα μας ! Απλά ζητάμε να ζούμε σε όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινες συνθήκες και απαιτούμε να σέβεται τις ανθρώπινες ζωές και τα παιδιά μας και ναι αυτά είναι κάτι που οφείλει να προσφέρει και η Πολιτεία – Περιφέρεια – Δήμος !

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Ελλησπόντου – Υψηλάντη Τέλης Πουτακίδης, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου Πεχλιβανίδης Θεοχάρης και Τηλαβερίδης Κωνσταντίνος αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κωνσταντίνος Πουτακίδης, ο Σύλλογος Ανέργων & Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου διά του Εκπροσώπου του Ηλία Τεντζογλίδη, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου (Αλέξανδρος Κοκκινίδης) καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν με την στάση τους, τις αντιδράσεις τους και όσα δήλωσαν ότι δεν μασάνε το σανό (είναι και της μόδας για την αποπροσανατολιστική και παραπλανητική πολιτική που ασκείται τελευταία από αυτούς που μας κυβερνάν) που ήθελε να τους σερβίρει η ΔΕΗ.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε οι Αρμόδιοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και στα όρια που απαιτούν οι περιστάσεις.
Εκτιμούμαι ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και ο Δήμος Κοζάνης δεν θα χαριστούνε και δεν θα τους χαρίσουν κάνοντας το καθήκον τους και το χρέος τους.

Υ.Γ. : Οι καθηγητές του ΕΜΠ ανέφεραν επίσης πως δεν θέλουνε να στοχοποιήσουν τα Λιπάσματα και πως μέσα στις υποχρεώσεις τους στην Σύμβαση που υπέγραψαν με την ΔΕΗ για την Μελέτη που έκαναν ήταν και η παρουσίαση στους Φορείς και τους κατοίκους, Δημόσια δηλαδή παρουσίαση (μάλλον αυτή που έγινε όπως δήλωσαν), εγκεκριμένη πρώτα ή όχι και ενώ εκκρεμεί και η παραλαβή της από την Αρμόδια Επιτροπή Παραλαβής μάλλον δεν έχει σημασία για αυτούς και δεν γνωρίζουμε αν τους ενδιαφέρουν αυτά σε περίπτωση που την απορρίψουν στην συνέχεια ή αν πληγεί από αυτό ή αν πλήγεται με όσα έγιναν το Κύρος του Φορέα που εκπροσωπούν και Εργάζονται και αν θίγετε με αυτές τις επιλογές τους.

Τα συμπεράσματα δικά σας και δικά μας από όλα αυτά και φυσικά περιμένουμε να βρεθούν οι ένοχοι του πολλαπλού αυτού εγκλήματος και να αποδοθούν ευθύνες για όλα τα παραπάνω και σε όλα τα επίπεδα, αναμένοντας με αγωνία τις κινήσεις και τις ενέργειες του Εισαγγελέα από την μήνυση κατά παντός Υπευθύνου που υπέβαλλαν πολύ σωστά και σοφά ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Δημητρίου Πεχλιβανίδης Θεοχάρης μαζί με την πρώην πρόεδρο Ελένη Σιαμίδου (παραλείψαμε να την αναφέρουμε στο πρώτο κείμενο μας) της Τοπικής Κοινότητας Ρυακίου.

Ευχαριστούμε και σε αυτό το κείμενο μας το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου Κοζάνης για την σημαντική συνεργασία και συμβολή του και για την κοινοποίηση του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και για την φιλοξενία του μαζί με την Τοπική Κοινότητα Αγίου Δημητρίου στην ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο (neoiellispontou.blogspot.gr και agiosdimitrios.blogspot.gr).

Οι κάτοικοι του χωριού Αγίου Δημητρίου Κοζάνης
(Τρίτη 09 Αυγούστου 2016)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016 10:47