Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 20:38

Εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες κτηρίων

Ερευνητικό έργο PV-ESTIA: “Επαυξάνοντας την αποθήκευση ενέργειας σε κτήρια με Φωτοβολταϊκά»

Οι ενεργειακοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030 περιλαμβάνουν τη μετατροπή του κτιριακού αποθέματος σε σχεδόν μηδενικά ενεργειακά κτίρια - nZEBs.

Τα NZEB χαρακτηρίζονται από μειωμένη ζήτηση ενέργειας, όπου οι περισσότερες από τις ενεργειακές τους ανάγκες καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά φωτοβολταϊκά (ΦΒ). Συνεπώς, τα επόμενα χρόνια, στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδεθεί ένας σημαντικός αριθμός ΦΒ συστημάτων με μη-ελεγχόμενη παραγωγή που θα δημιουργήσουν νέες προκλήσεις όσον αφορά την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς ο αριθμός των NZEBs αυξάνεται, η ενσωμάτωση των ΦΒ στα δίκτυα διανομής θα είναι δυσκολότερη, εκτός εάν τα κτίρια γίνουν πιο φιλικά προς το δίκτυο και οι πολιτικές και οι κανονισμοί προσαρμόζονται κατάλληλα απαντώντας σε σήματα της αγοράς. Τα υψηλά επίπεδα διείσδυσης των φωτοβολταϊκών μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες καταπονήσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα κατά τις ώρες με υψηλή παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Οι σημαντικότερες τεχνικές προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν περιλαμβάνουν υπερτάσεις, υπερφόρτωση εξοπλισμού δικτύου και προβλήματα προστασίας από σφάλματα. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η ενσωμάτωση των Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας στα NZEB κτήρια θεωρείται ως η πιο ελπιδοφόρα λύση.

Στο πλαίσιο αυτό, το έργο «Επαυξάνοντας την αποθήκευση ενέργειας σε κτήρια με φωτοβολταϊκά» PV-ESTIA, είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα συνεργασία Interreg V-B “Balkan-Mediterranean” και από εθνικούς πόρους.

Το Εργαστήριο Ηλεκτρικής Ισχύος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, μέσω του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος στο ανωτέρω έργο, στο οποίο συντονιστής είναι το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.

Βασικοί στόχοι του έργου είναι:

  • Η ενίσχυση της ενσωμάτωσης των Φωτοβολταϊκών και των Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας στα κτήρια σε 5 πιλοτικές περιοχές (συμπεριλαμβανομένου και της Δυτικής Μακεδονίας), διευκολύνοντας έτσι τη μετάβαση σε Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Ενέργειας.
  • Ο προσδιορισμός και η αντιμετώπιση εμπόδιων στην ανάπτυξη των ΦΒ συστημάτων και της αποθήκευσης ενέργειας στην περιοχή.
  • Ο σχεδιασμός και υλοποίηση μιας νέας μεθόδου διαχείρισης ενέργειας για κτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές αλληλεπιδράσεις με το ηλεκτρικό δίκτυο
  • Η μετατροπή των κτηρίων με ΦΒ σε μια ελεγχόμενη πηγή ενέργειας
  • Ο σχεδιασμός κατάλληλων πολιτικών και κανονισμών

Στα πλαίσια του έργου, θα υλοποιηθούν πιλοτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα πρόκειται να εγκατασταθεί ΦΒ σύστημα με αποθήκευση σε κτήριο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και μετρητικές διατάξεις σε 10 ήδη υπάρχουσες ΦΒ εγκαταστάσεις σε κτήρια που βρίσκονται εντός της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ο στόχος των μετρητικών διατάξεων είναι η συστηματική μέτρηση και καταγραφή των προφίλ παραγωγής και κατανάλωσης σε κτήρια με ΦΒ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, που θα επιτρέψει τον καλύτερο σχεδιασμό προσαρμοσμένων πολιτικών.

Οι ενδιαφερόμενοι που είναι κύριοι φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, είτε αυτές είναι κατηγορίας σταθερής αποζημίωσης (feed-in tariff) είτε ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering),  οι οποίες λειτουργούν ήδη ή πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τον Ιούνιο του 2018, παρακαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα, συμπληρώνοντας την σχετικής φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα ee.teiwm.gr και στο https://ee.teiwm.gr/files/PV-ESTIA.docx έως 10 Μαρτίου 2018. Στους επιλεγέντες θα εγκατασταθούν δωρεάν μετρητικές διατάξεις για τη μέτρηση και καταγραφή παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και θα δοθεί η δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο των μετρήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Εργαστήριο Ηλεκτρικής Ισχύος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργο Χριστοφορίδη, τηλ. 2461068141 καθημερινά από τις 11:30-13:00.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 20:40