Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 13:50

Κοζάνη: Πρωτιά της ΔΙΑΔΥΜΑ: Δώδεκα χιλιάδες μαθητές εκπαιδεύτηκαν σε προγράμματα της ανακύκλωσης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

του Σπυρου Κουταβα

Σε κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην δυτική Μακεδονία αναδεικνύεται η διαδημοτική εταιρία των δήμων ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ. Δώδεκα χιλιάδες μαθητές φιλοξενήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρίας και συμμετείχαν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπόνησαν τα στελέχη της, σε μια

προσπάθεια που καταβάλλει η εταιρία να επενδύσει στις καλές πρακτικές, τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων και ειδικότερα των μικρών παιδιών. Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης ανέφερε οτι «αποφασίσαμε να ρίξουμε το βάρος στην δημιουργία αλλά και την εδραίωση της πράσινης συνείδησης  στα νέα παιδιά, ώστε σήμερα ως μαθητές και αύριο ως πολίτες, να ανακυκλώνουν  τα απορρίμματά τους στους πέντε κάδους που βρίσκονται, σε σχολεία, δημόσιους χώρους, στα μεγάλα αστικά κέντρα ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά».  Η περιβαλλοντική εκπαίδευση με στόχο την ευαισθητοποίηση και την δημιουργία πράσινων συνηθειών γύρω από θέματα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος μπορεί να  χρειάζεται χρόνο αλλά αυτό το γνωρίζουν οι επιστήμονες  της εταιρίας που προγραμματίζουν την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της περιοχής.

«Οι περιβαλλοντολόγοι της εταιρίας μας, ετοίμασαν ένα πλήρη φάκελο που περιλαμβάνει μια πλούσια γκάμα από εκπαιδευτικό υλικό και εργαλεία γύρω από θέματα περιβάλλοντος και  πράσινης εκπαίδευσης και μόλις έλαβαν την έγκριση από τις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές του υπουργείου Παιδείας ξεκίνησαν αμέσως τις  ενημερώσεις» ανάφερε ο κ. Μαυρίδης. Οι ενημερώσεις έγιναν καταρχήν στα Νηπιαγωγεία και ακολούθησαν τα Δημοτικά σχολεία έως και τα Λύκεια.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια 12.000 μαθητές Δημοτικών Γυμνασίων και Λυκείων έχουν συμμετάσχει ενεργά στα περιβαλλοντικά προγράμματα. Επίσης τα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών της δυτικής Μακεδονίας έχουν την υποστήριξη της εταιρίας  ώστε οι μαθητές τους να έχουν τις ιδίες ευκαιρίες με τα παιδιά των μεγάλων αστικών κέντρων  και να συμμετέχουν όλοι στην υλοποίηση της δράσης.

Το πρόγραμμα έχει χωριστεί σε τέσσερις εκπαιδευτικές βαθμίδες και κάθε βαθμίδα συμμετέχει με διαφορετικό τρόπο στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής ευαισθησίας και  συνηθειών ανακύκλωσης. Η πρώτη και δεύτερη βαθμίδα περιλαμβάνει τα παιδιά του νηπιαγωγείου έως την Γ Δημοτικού τα οποία συμμετέχουν σε ομαδικό η ατομικό εκπαιδευτικό παιχνίδι εντός του σχολείου η της αίθουσας και γίνεται με την συνεργασία του επιστημονικού προσωπικού της εταιρίας. Η τρίτη εκπαιδευτική βαθμίδα που είναι οι μαθητές της Δ έως Στ Δημοτικού, επισκέπτονται τους κατά τόπους σταθμούς μεταφόρτωσης που είναι εγκατεστημένοι σε κάθε δήμο, ενώ  η τέταρτη βαθμίδα πού είναι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του κέντρου ανακύκλωσης και την νέα μονάδα (ΜΕΑ) επεξεργασίας απορριμμάτων.

 «Φιλοδοξούμε μέσα από την δουλειά που κάνουμε στα σχολεία να εδραιώσουμε την ιδέα της ανακύκλωσης των υλικών, να την καταστήσουμε αυτονόητη καθημερινή πράξη» επεσήμανε ο κ. Μαυρίδης.

Ο στόχος που έχει τεθεί  είναι από το 25%  που είναι σήμερα το ποσοστό ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών ν ‘ανεβεί στο 35%, ώστε το 2020 η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας να ανακτά το 85% των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων της

Η Δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας που δεν έχει επιβαρύνει ποτέ, τον Εθνικό προϋπολογισμό με τα πρόστιμα που συνήθως επιβάλλει το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για παράνομες χωματερές, διάθεσης απορριμμάτων ή αποβλήτων, αφού έγκαιρα εναρμονίστηκε με τις  προδιαγραφές που έχει θεσπίσει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ εδώ και ένα χρόνο, διαχειρίζεται τα απόβλητά της με την μέθοδο της μηχανικής διαλογής στην νέα Μονάδα επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Επίσης στους τέσσερις ξεχωριστούς κάδους, ανακυκλώνεται χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, ενώ εδώ και μερικούς μήνες στον πέμπτο κάδο τα οικιακά βιοαπόβλητα (υπολείμματα τροφών).

Πριν από μερικές ημέρες η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. ως περιφερειακός φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Δυτ. Μακεδονίας, κατά την απονομή των «Greek Green Awards 2018», βραβεύτηκε με την διάκριση του «Πρότυπου Περιφερειακού Σύστηματος Επεξεργασίας Απορριμμάτων», από το κορυφαίο δίκτυο International Solid Waste Association (ISWA),  που προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο την βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων, και από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 14:19