Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 13 Μαϊος 2018 14:03

Αγκαλιά με τους Νάρκισσους στα λιβάδια των Πρεσπών

Στα προστατευόμενα λιβάδια του Εθνικού πάρκου των Πρεσπών την περίοδο του Μαΐου μπορεί να συναντήσει κανείς σχηματισμούς του Νάρκισσου ποιητή

(Narcissus Poeticus),  ενός σπάνιου λουλουδιού, που για τρεις βδομάδες που διαρκεί η ανθοφορία του, μεταμορφώνει το τοπίο της περιοχής.

 Τα λιβάδια των Νάρκισσων είναι από τις κύριες φυσικές αξίες που συνθέτουν την ταυτότητα του τοπίου των Πρεσπών. Παλιότερα κάλυπταν σχεδόν μεγάλο μέρος της λεκάνης πέριξ της λίμνης αλλά σήμερα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Πετράκο επιστημονικό συνεργάτη του Δήμου Πρεσπών, διασώζεται μόνο ένα μοναδικό λιβάδι στην περιοχή της Οξυάς . Όπως ανέφερε ο μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ το συγκεκριμένο είδος του του Νάρκισσου που φύεται μόνο στην Πρέσπα και σε ορισμένους μικρούς σχηματισμούς στις όχθες του λαδοπόταμου στο Ανταρκτικό και στο Τρίγωνο Πρεσπών, είναι ένα από τα έξι είδη που συναντά κανείς στην Ελλάδα, φθάνει σε ύψος τα 40 εκατοστά και φέρει μόνο ένα άνθος λευκό με το άκρο της στεφάνης κόκκινο ή πορφυρό.  Επίσης προστατεύεται με αυστηρές διατάξεις από το προεδρικό διάταγμα 61/1981.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πετράκος  ο Νάρκισσος μπορεί να  είναι ένα εξαιρετικά όμορφο και εύοσμο λουλούδι αλλά είναι οι βολβοί του είναι πολύ τοξικοί ενώ συμβουλεύει τους περιπατητές  να μην κόβουν το λουλούδι η να αφαιρούν τους βολβούς του αγρίου Νάρκισσου που συναντούν  ελεύθερο στη φύση.

Το άρωμα του λουλουδιού είναι μεθυστικό  και η συλλογή μεγάλων ποσοτήτων σε  καλλιεργούμενες εκτάσεις επεξεργάζεται ως πολύτιμη πρώτη ύλη  στην βιομηχανία του αρώματος και των αιθέριων ελαίων.  Μεγάλη ποσότητα άνθεων σε κλειστό χώρο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα «χαύνωσης»  ενώ από γραπτά κείμενα διασώζονται πληροφορίες ότι οι αρχαίοι Έλληνες παρασκεύαζαν τον  "ναρκίσσινο μύρο" ένα έλαιο με φαρμακευτικές ιδιότητες. Επίσης η χρήση του συνδέθηκε με αρχαία λατρευτικά μυστήρια, που έφερναν τον μύστη πιο κοντά στο βασίλειο των θεών.

πηγη: απε μπε| σπ κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Μαϊος 2018 14:05