Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 07 Οκτωβρίου 2018 11:06

Με την παρουσία της Επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου εγκαινιάστηκε η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας στη Θεσσαλία!

Στα εγκαίνια των έργων για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, στο Κέντρο Πληροφόρησης αλλά και στο Μουσείο για την λίμνη βρέθηκε σήμερα η επίτροπος Περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε, Κορίνα Κρέτσου μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση,

τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Η κ. Κρέτσου στο χαιρετισμό της κατά την διάρκεια των εγκαινίων για την ανασύσταση της λίμνης σημείωσε ότι «η λίμνη Κάρλα που ήταν παλιά ο δεύτερος μεγαλύτερος υγρότοπος της Ευρώπη αποκτά ζωή» για να συμπληρώσει ότι «η αναβίωση της Κάρλας φέρνει πολλά ευεργετήματα, την διατήρηση βιοποικιλότητας, την βοήθεια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αειφορία, ύδρευση και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, η κ. Κρέτσου είπε πως πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, «ένα ορατό σύμβολο της Ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής και μια μεταμόρφωση της οικονομίας», ενώ σημείωσε πως η Ευρώπη υποστηρίζει πολλά έργα στην Ελλάδα, όπως είναι σχολεία, νοσοκομεία, έργα υποδομών μεταφορών και σε επιχειρήσεις. Τέλος η επίτροπος ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και τους μηχανικούς που δούλεψαν για το έργο όλες τις κυβέρνησεις και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι σήμερα εγκαινιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Ευρώπη, ενώ χαρακτήρισε την αποκατάσταση του υγροβιότοπου ως «μεγάλη εθνική επιτυχία». Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι πρόκειται για μια παρέμβαση και ένα έργο που δείχνει πως το περιβάλλον και η ανάπτυξη δεν είναι στοιχεία που βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, αλλά πως το ένα συμπληρώνει το άλλο. «Είναι ένα έργο που αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών, δημιουργεί ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα είναι ένα έργο μέσω του οποίου θα αρδευτούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα του κάμπου της Θεσσαλίας, θα συμβάλει στην ύδρευση της πόλης του Βόλου, αλλά και θα προσφέρει αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή», σημείωσε.

Ο κ. Χαρίτσης είπε χαρακτηριστικά πως το έργα για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα συνιστούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάπτυξης με περιβαλλοντικό πρόσημο, όπως αυτό περιγράφεται και στο σχέδιο της κυβερνητικής αναπτυξιακής πολιτικής, υπογραμμίζοντας την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Συνεργαστήκαμε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστό όταν τότε το έργο είχε "βαλτώσει" και ελλόχευε ο κίνδυνος να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 180 εκατ. Ευρώ» τόνισε. Επίσης, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι το έργο αποτελεί παράδειγμα που δείχνει τα αποτελέσματα τις συνεργασίας όλων των βαθμίδων της Δημόσιας Διοίκησης και συμπλήρωσε ότι υπάρχει η ανάγκη να συνεχιστεί αυτή συνεργασία, «ειδικά τώρα που η χώρα βγαίνει από την κρίση και ανακτούμε την δημοσιονομική και οικονομική κυριαρχία».

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης καθώς και της Περιφέρειας, προσωπικά τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και βεβαίως την επίτροπο αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρετσού.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του ευχαρίστησε προσωπικά την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε Κορίνα Κρετσού για συμβολή της στο έργο. Μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε ότι «στον τόπο αυτό συναντάται ο πολιτισμός το περιβάλλον, η παραγωγή, το νερό, τα 181 είδη πουλιών, τα δεκατρία είδη ψαριών, αλλά και το μήνυμα της ενωτικής δημιουργίας, της συνέργειας και της αποτελεσματικότητας». Επίσης, ο κ. Αγοραστός υποστήριξε πως το έργο αποδεικνύει ότι «μπορούμε», ενώ αναφέρθηκε στην περίοδο του 2014 όπου υπήρξε η βοήθεια της ευρωπαϊκής επιτροπής προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την υλοποίηση του έργου. «Η χώρα κινδύνευε να χάσει 180 εκατ. ευρώ και να μείνει με ένα έλος. Η χώρα κινδύνευε να διασυρθεί και όμως αναλάβαμε. Με μεθοδική δουλειά, με τις υπηρεσίες μας, με τον κ. Χαρίτση και με όλους τους υπουργούς από το 2014 και μετά, αποδείξαμε ότι δεν παραδινόμαστε, ότι πολεμάμε και κερδίζουμε στην Θεσσαλία», είπε ο περιφερειάρχης.

Τέλος. ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στη προσφορά του έργου της ανασύστασης της λίμνης Κάρλα στην αγροτική παραγωγή επισημαίνοντας πως «150 χιλιάδες στρέμματα που παράγουν πλούτο αρδεύονται χάρη στη λίμνη Κάρλα, στο νερό που έρχεται από τον Πηνειό, αλλά και χάρη στη Περιφέρεια Θεσσαλίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι έργο της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα και αφορά στη δημιουργία μιας μεγάλης υγροτοπικής έκτασης 38.000 στρεμμάτων. Το μεγάλο έργο «Επαναδημιουργία λίμνης Κάρλας» άρχισε να υλοποιείται από το Σεπτέμβριο του 1999 και εντάχθηκε αρχικά στο Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006 και μετά ως έργο γέφυρα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 καθώς και στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το συνολικό αντικείμενο του έργου ανέρχεται σε 245.000.000 ευρώ.

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Οκτωβρίου 2018 11:09