Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 11:03

O Α. Τσαυτάρης στις εγκαταστάσεις του cluster «ελληνικό γκότζι»

Aπο την επίσκεψη του Α. Τσαυτάρη στις εγκαταστάσεις του cluster Aπο την επίσκεψη του Α. Τσαυτάρη στις εγκαταστάσεις του cluster

Τις εγκαταστάσεις του φυτωρίου «ΟΡΓΟΝΟΒΙΟΚΤΗΜΑΤΑ» στην Καλή Σκύδρας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, επισκέφτηκε σήμερα 26 Απριλίου 2013 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Το φυτώριο αναπτύσσει μοσχεύματα γκότζι υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του cluster «ελληνικό γκότζι».
Τον Υπουργό υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του cluster κ. Μπουκινάς Φώτης, ο Αντιπρόεδρος κ. Τράντης Χρήστος και το μέλος του Δ.Σ. κ. Σουμελίδης Νίκος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διαπιστώθηκε από κοντά η προσπάθεια που καταβάλλεται για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του γκότζι στην Ελλάδα ξεκινώντας από το πιστοποιημένο και ελεγμένο φυτωριακό υλικό το οποίο αναπτύσσεται σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα φυτώριο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο του cluster και ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης εγκατάστασης, το φυτώριο, δυναμικότητας 100.000 φυτών ετησίως, αναπτύσσει μοσχεύματα γκότζι από μητρικές φυτείες που εποπτεύονται από γεωπόνους του cluster και φέρουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο από την οικεία διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης.
Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού στο φυτώριο παρουσιάστηκαν, για μία ακόμη φορά, οι  πρωτοβουλίες του cluster για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του γκότζι με την παραγωγή τελικών καταναλωτικών προϊόντων για την ελληνική και ξένη αγορά. Η συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιστημών Βιοτεχνολογίας (ΙΝ.Ε.Β.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) καθώς και τη Γεωπονική Σχολή – Τομέας Τεχνολογίας Τροφίμων προχωράει κανονικά και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις.

Ο Υπουργός εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί και το εργοστάσιο παραγωγής χυμών, ESPET – Σουμελίδης Α.Ε., παρακολουθώντας από κοντά τη σχετική διαδικασία με την έναρξη της συγκομιδής. Στο ανωτέρω εργοστάσιο, μέλος του cluster, θα παράγονται χυμοί, συμπυκνώματα και αποξηραμένος καρπός γκότζι. Η σχετική γραμμή παραγωγής για νωπή διακίνηση του καρπού είναι επίσης έτοιμη.

Η διοίκηση ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τον Υπουργό για την πραγματική στήριξή του τονίζοντας πως το cluster «ελληνικό γκότζι» αποτελεί πνευματικό δημιούργημά του αφού η ιδέα ανάπτυξης των cluster’s στην Ελλάδα ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο. Αποτελεί δε ζωντανό παράδειγμα υλοποίησης αυτής της ιδέας και πρότυπο οργάνωσης για άλλες καλλιέργειες.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 11:22