Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 16:18

Το νερό Δημόσιο αγαθό με δημόσια διαχείριση και κοινωνικό έλεγχο!

Απο την ημεριδα που έγινε στο Κοβεντάρειο Απο την ημεριδα που έγινε στο Κοβεντάρειο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου η εκδήλωση της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να ζεις» με θέμα την επιδιωκόμενη ιδιωτικοποίηση του Νερού και ομιλητές τους:


• Ερμιόνη Φρεζούλη, εκπρόσωπο του δικτύου Μεσόγειος SOS, η οποία ανέδειξε τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά αδιέξοδα από την ιδιωτική διαχείριση του νερού παραθέτοντας στοιχεία από τα αποτυχημένα μοντέλα ιδιωτικοποίησης σε όλο τον κόσμο. Ανέφερε επίσης πώς σήμερα παρατηρείται, ως αποτέλεσμα των παραπάνω αδιεξόδων και προβλημάτων, αλλά και λόγω της έντονης κοινωνικής πίεσης μια αντίστροφη πορεία και σε πολλές πόλεις η διαχείριση του νερού περνάει πάλι σε δημόσια ή δημοτικά χέρια.
• Γιώργο Θεοδωρίδη, εκπρόσωπο της κίνησης 136 της Θεσσαλονίκης. Η Κ 136 είναι μια οργάνωση που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία πολιτών της πόλης και στηρίζεται και από το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ με σκοπό καταρχήν να εκφραστεί η αντίδραση στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ενώ ταυτόχρονα προτείνει, έναντι της ιδιωτικοποίησης την κοινωνικοποίηση της με το να περάσει η ιδιοκτησία της εταιρίας στα χέρια των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στην πορεία της Κ136, στα προβλήματα, τις προοπτικές αλλά και στις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

Παρουσιάστηκε επίσης απόσπασμα από συνέντευξη της αντιδημάρχου του Παρισιού Ann Le Strat, η οποία αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που είχε η ιδιωτικοποίηση του δικτύου ύδρευσης της γαλλικής πρωτεύουσας τόσο στην αύξηση των τιμολογίων, όσο και στην ποιότητα του νερού και περιέγραψε την διαδικασία επαναφοράς της επιχείρησης υπό δημόσιο έλεγχο.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης, η πρόσβαση σε αυτό από όλους τους πολίτες είναι αναφαίρετο δικαίωμα και επομένως δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης. Η άνιση πρόσβαση, η αθέτηση υποσχέσεων, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και τα σκανδαλώδη περιθώρια κέρδους, ωθούν τους δήμους και τους πολίτες να ξαναπάρουν τον έλεγχο αυτής της βασικής υπηρεσίας στα χέρια τους. Η διαχείριση του νερού θα πρέπει να γίνεται με κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά δίκαιο τρόπο, ενώ θα πρέπει να εξασφαλίζεται και ο κοινωνικός έλεγχος σχετικά με την διαχείριση του.

Σε συνέχεια της προαναφερόμενης εκδήλωσης η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις» μένει σταθερή στην πάγια θέση της και δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της σε κάθε ενδεχόμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΚ και κάθε άλλης ανταποδοτικής υπηρεσίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα αγωνιστεί μαζί με την κοινωνία του Δήμου Κοζάνης και τους πολίτες όλης της χώρας για να παραμείνει το νερό ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 16:21