Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 12:08

Με 7 εκ € πρόγραμμα για εξοικονόμιση ενέργειας των σχολικών μονάδων. Περιλαμβάνεται η Δυτική Μακεδονία

Νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων έργων ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και, δευτερευόντως,

για έργα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχολικά κτίρια των περιοχών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα θέρμανσης τον χειμώνα.Το ύψος της χρηματοδότησης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), που υπέγραψε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, ανέρχεται στην παρούσα φάση στα επτά εκατομμύρια (7.000.000) ευρώ και αφορά σχολικά κτίρια στις περιοχές κλιματικής ζώνης Γ και Δ, όπως αυτές ορίζονται από τον ΚΕΝΑΚ.

Η πρόσκληση υποβολής πρότασης έργου προς τους ΟΤΑ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, εντάσσεται στον 1ο άξονα προτεραιότητας του ΕΠΠΕΡΑΑ με τίτλο : Προστασία ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και αστικές μεταφορές – αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής – ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα στις θεματικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, βιομάζα, υδροηλεκτρική, γεωθερμική κα) και της ενεργειακής απόδοσης – διαχείρισης ενέργειας.

Ο γενικός στόχος των συγκεκριμένων αξόνων και θεματικών του ΕΠΠΕΡΑΑ είναι η μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πληθυσμού και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι ειδικοί στόχοι περιλαμβάνουν:
· Την εξοικονόμηση ενέργειας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
· Τη μείωση της έντασης της ενεργειακής κατανάλωσης σε επιλεγμένους φορείς με υψηλό ενεργειακό κόστος λειτουργίας.
· Τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
· Τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, με τη συγκεκριμένη πρόσκληση του ΕΠΠΕΡΡΑ προς τους ΟΤΑ, μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να περιοριστούν οι ενεργειακές απαιτήσεις (για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό και ζεστό νερό χρήσης) των κτιρίων, καθώς και δράσεις εγκατάστασης μονάδων ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας) σε συνδυασμό με συστήματα ψύξης με χρήση φυσικού αερίου. Τα έργα αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων στις περιοχές κλιματικής ζώνης Γ και Δ, όπως αυτές ορίζονται από τον ΚΕΝΑΚ. Οι περιοχές κλιματικής ζώνης Δ είναι οι περιφερειακές ενότητες (ή μέρη τους) Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Σερρών (ΒΑ τμήμα), Δράμας και οι περιοχές της κλιματικής ζώνης Γ είναι οι περιφερειακές ενότητες (ή μέρη τους) Αρκαδίας (ορεινή), Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών (εκτός ΒΑ τμήματος), Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 12:13