Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 19:03

Ο Γοητεία των αρωματικών φυτών στην Κοζάνη

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ακόμα μία ημερίδα του Συνεταιρισμού Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, που πραγματοποιήθηκε στην Ξηρολίμνη.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την καθηγήτρια της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών κ. Χήνου να παρουσιάζει τις φαρμακευτικές ιδιότητες δώδεκα (12) φυτών της πατρίδας και τα τελικά προϊόντα που μπορούν να προκύψουν με κατάλληλη επεξεργασία για ανθρώπινη κατανάλωση.
Τα φυτά αυτά είναι:
το θυμάρι, το τσάι, η μέντα, το φασκόμηλο, το χαμομήλι, η τσουκνίδα, το τριαντάφυλλο, η λεβάντα, ο μάραθος, ο κολοκυθόσπορος, η καλέντουλα και ο κραίταγος.
Από τα φυτά αυτά, όπως τόνισε η κ. Χήνου, προκύπτουν πολύτιμες φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες έχουν την κατάλληλη πιστοποίηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Agency Medecine) και τα τελικά φυτοθεραπευτικά σκευάσματα που παράγονται με βάση τις ουσίες αυτές, μπορούν να κυκλοφορήσουν νόμιμα σ' ολόκληρη την Ευρώπη.
Στη σπουδαιότητα και το ρόλο των φυτών αυτών στη γεωργία στο Ν. Κοζάνης αναφέρθηκε ο επόμενος ομιλητής στην εκδήλωση γεωπόνος – βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.
Ο κ. Κασαπίδης παρουσίασε πετυχημένα παραδείγματα καλλιεργειών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών ανά την Ελλάδα τονίζοντας και τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν για περαιτέρω εξάπλωσή τους και στο Ν. Κοζάνης.
Ως γεωπόνος παρουσίασε λεπτομερή στοιχεία νεώτερων επιστημονικών ερευνών της βοτανολογικής εταιρείας Ελλάδος, σχετικά με τα ενδημικά φυτά της χώρας που ανέρχονται σε 1462 και την κατανομή τους σε κάθε βοτανολογικό διαμέρισμα από τα δεκατρία (13) που διαιρείται βοτανικά η χώρα μας.
Όπως επεσήμανε από τα ενδημικά φυτά της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να επιλεγεί το 10% αυτών και με συστηματική έρευνα, καλλιέργεια και μεταποίηση να μετατραπούν από φυσικά μονοπώλια σε οικονομικά μονοπώλια παγκόσμιας εμβέλειας.
Έτσι, με σκληρή δουλειά και υπομονή, τόνισε με νόημα, μπορούν να δημιουργηθούν με σιγουριά εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στον 1ογενή τομέα, να παραχθεί πρωτογενής πλούτος και η Δυτική Μακεδονία και ο Ν. Κοζάνης να ενισχύσουν τη θέση τους στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά των εξειδικευμένων αυτών προϊόντων.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ενώ κατά τον αρχικό του χαιρετισμό ο νέος πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δημοσθένης Τυρεκίδης παρουσίασε τους στόχους και τα σχέδια του νέου Συμβουλίου.
Αφού ευχαρίστησε για την προσφορά του το απερχόμενο συμβούλιο, ζήτησε από τα μέλη του συνεταιρισμού να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους παραγωγικά και συνεργατικά. Στόχος, όπως είπε, είναι να διατηρηθεί η κορυφαία ποιότητα των υφιστάμενων προϊόντων του Συνεταιρισμού και να εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο η ποικιλία των προϊόντων και με άλλα είδη είτε αρωματικών φυτών, είτε οσπρίων, είτε δημητριακών, είτε εξειδικευμένων φρούτων, καρπών και λαχανικών.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 19:22