Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016 17:55

Κάλεσμα Συνεταιρισμού Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου σε νέους αγρότες

Την προοπτική της βιώσιμης γεωργικής εκμετάλλευσης των ρόδων στο Ν. Κοζάνης επαναφέρει γι΄ ακόμα μια φορά στο προσκήνιο ο Συνεταιρισμός Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου.

Μετά και τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων των ρόδων του Συνεταιρισμού κυρίως στις αγορές του εξωτερικού, η διοίκηση των ροδοκαλλιεργητών αποφάσισε την περεταίρω στήριξη της μοναδικής αυτής καλλιέργειας στην πατρίδα μας.

Θέματα που εισηγούνται οι τεχνικοί σύμβουλοι του Δ.Σ. μεταξύ άλλων είναι η αύξηση στην τιμή παραγωγού για τα επόμενα δύο χρόνια, η δημιουργία ομάδας παραγωγών αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών υπό την αιγίδα του Συνεταιρισμού, η στόχευση σε νέους παραγωγούς ηλικίας κάτω των 40 ετών με φυτείες άνω των 10 στρεμμάτων, η δημιουργία φυτωρίου πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ρόδων κ.α. αρωματικών φυτών και η ανάπτυξη έρευνας για καλλιεργητικά ζητήματα που ενδιαφέρουν και αναβαθμίζουν γεωργικώς τα μέλη του συνεταιρισμού.

Ειδικότερα για τις νέες φυτείες ρόδων άνω των 10 στρεμμάτων, ο Συνεταιρισμός σε συνεργασία και με σχετικό επιστημονικό φορέα του Νομού, προγραμματίζει εξειδικευμένη ενημέρωση για νέους ηλικίας κάτω των 40 ετών, με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση του σχετικού προγράμματος των ¨Νέων γεωργών¨ που αναμένεται σύντομα η προκήρυξή του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Αξιοποιώντας το πρόγραμμα αυτό κάθε νέος κάτω των 40 ετών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την έναρξη της γεωργικής του δραστηριότητας, ξεκινώντας τουλάχιστον  με 10 στρέμματα φυτείες ρόδων.

Σύμφωνα με τους συμβούλους του Συνεταιρισμού έχει τεθεί στόχος τα επόμενα δύο χρόνια η έκταση των ροδώνων στη Δυτική Μακεδονία να ξεπεράσει τις 2.500 στρέμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της αντίστοιχης ζήτησης που ισχύει σήμερα, οι ποσότητες των προϊόντων ρόδων του Συνεταιρισμού Βοΐου που θα παράγονται για τα επόμενα 5 χρόνια θα αδυνατούν να καλύψουν την αντίστοιχη ζήτηση. Γεγονός που σημαίνει ότι όλα τα τριαντάφυλλα θα απορροφώνται από το Συνεταιρισμό και μάλιστα οι τιμές τους θα αυξάνουν την προσεχή διετία για τα μέλη του.

Έχοντας τα ευχάριστα και αισιόδοξα αυτά τελευταία δεδομένα για την πολυετή πλέον προσπάθεια της καλλιέργειας των ρόδων στο Ν. Κοζάνης, το Δ.Σ. απευθύνει κάλεσμα προς τους νέους που είναι αποφασισμένοι να κοπιάσουν για το μέλλον τους με σιγουριά και ασφάλεια που τους προσφέρει η ρόδινη αυτή ευκαιρία μέσα από τις τάξεις του Συνεταιρισμού.

 

Από το Δ.Σ.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016 17:58