Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017 22:12

Διαμάχη πάνω στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς ανάμεσα σε μια αρκούδα και ενα σπάνιο θαλασσαετό

Η φωτοιγραφία ανήκει στον Κωστα Καπουργά την οποια παραχωρησε για τις αναγκες του ΑΠΕ ΜΠΕ Η φωτοιγραφία ανήκει στον Κωστα Καπουργά την οποια παραχωρησε για τις αναγκες του ΑΠΕ ΜΠΕ

Νέα επίσκεψη της αρκούδας στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς. Το νεαρό αρσενικό έκανε την εμφάνισή του εκ νέου σήμερα νωρίς το απόγευμα στην νότια πλευρά της πόλης και εντοπίστηκε να  βολτάρει στην

επιφάνεια της παγωμένης λίμνης. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι ειδικοί επιστήμονες του Αρκτούρου, η Εταιρία Περιβάλλοντος Καστοριάς, υπάλληλοι του δασαρχείου και η αστυνομία, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ηρεμίας και το ζώο να οδηγηθεί  έξω από την λίμνη και εκτός κατοικημένης περιοχής.  Μάλιστα όσοι παρακολουθούσαν με κιάλια και φωτογραφικές μηχανής την πορεία του ζώου μέσα στην παγωμένη λίμνη έγιναν μάρτυρες μια μικρής διαμάχης που έγινε ανάμεσα στην επισκέπτρια αρκούδα και έναν σπάνιο θαλασσαετό. Η αρκούδα γευμάτιζε την λεία της, έναν μεγαλόσωμο κύκνο της λίμνης, ώσπου έκανε την εμφάνισή του  ένας τεράστιος αετός όπου προσπάθησε να διεκδικήσει το νεκρό κύκνο χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η αρκούδα σηκώθηκε πολλές φορές στα δύο της πόδια χωρίς όμως να αφήνει ούτε λεπτό την λεία της με αποτέλεσμα ο αετός να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος  δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του όταν παρατηρώντας καλύτερα το φωτογραφικό υλικό μέλους της εταιρίας περιβάλλοντος, διαπίστωσε ότι ο από αέρος εισβολέας δεν ήταν άλλος από  ένα σπάνιο θαλασσαετό Halliaetous albicilla που φαίνεται ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται στην περιοχή, μιας και η προσφορά τροφής εξαιτίας των παγωμένων λιμνών στην δυτική Μακεδονία είναι άφθονη.  «Σήμερα είναι μια θαυμάσια ημέρα, είμαστε χαρούμενοι γιατί η παρουσία αυτού του υπέροχου αρπακτικού δείχνει ότι το οικοσύστημα της περιοχής μας είναι ζωντανό και γεμάτο υγεία» σημείωσε. Στην Ελλάδα Ο θαλασσαετός απαντά ως σπανιότατο είδος  με ελάχιστα ζευγάρια κυρίως στα  βορειοανατολικά της χώρας, έχει άνοιγμα φτερών έως 2,35 μέτρα και μπορεί να διανύσει αποστάσεις έως 5000 χλμ όταν χρειάζεται να μετακινηθεί σε θερμότερες περιοχές.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι η αρκούδα επέστρεψε εκ νέου στην παγωμένη λίμνη «γιατί η τροφή είναι σε αφθονία  και το κυνήγι για το νεαρό ζώο είναι εύκολη υπόθεση». Τα μεγάλα πουλιά της λίμνης όπως κύκνοι και πάπιες από την πολυήμερη παγωνιά και την έλλειψη τροφής είναι εξασθενημένα, αδύναμα  και κάποια  τραυματισμένα με αποτέλεσμα να είναι εύκολη λεία για το νεαρό αρσενικό που κάνει χιλιόμετρα πάνω στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης.

Αυτή την ώρα συνεργεία του εθελοντών του Αρκτούρου και της εταιρίας προστασίας περιβάλλοντος σε συνεργασία με την αστυνομία περιπολούν στην νότια είσοδο της πόλης παρακολουθώντας εάν η αρκούδα βγει από την λίμνη ώστε να την κατευθύνουν σε μη κατοικημένη περιοχή.  

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ | ΣΠ ΚΟΥΤΑΒΑς

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017 22:25