Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 12:52

Το πρώτο Ελληνικό «Πρότυπο δάσος» ιδρύθηκε στην δυτική Μακεδονία. Μέλος του Mediterranean Model Forest

του Σπύρου Κουταβά

Μια νέα εθελοντική σύμπραξη με συμμετοχή φορέων της αυτοδιοίκησης και ιδιωτών, έρχεται να προσφέρει υψηλές υπηρεσίες στο σημαντικότερο πλούτο της δυτικής Μακεδονίας που είναι τα δάση της.

Πρόκειται για το «Πρότυπο Δάσος Δυτικής Μακεδονίας – Western Macedonia Model Forest» που δημιουργήθηκε μόλις το 2023 και πριν από λίγες ημέρες έλαβε την αναγνώριση του πλήρους μέλους του Διεθνούς Δικτύου Πρότυπων Δασών (International Model Forest Network) με εδρα τον Καναδά. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κοζάνης Δημήτριος Τσίπλινας, στην «ΑΜΚΕ Πρότυπο Δάσος» συμμετέχουν 13 φορείς της Αυτοδιοίκησης Α & Β βαθμού, 53 ιδιώτες, μέλη των δασικών Συνεταιρισμών της περιοχής, Ορειβατικοί Σύλλογοι, «με άμεσο στόχο την αειφόρο διαχείριση των δασών, την συμμετοχή σε αυτοψίες και γνωμοδοτήσεις, την ανάδειξη και ορθή διαχείριση των μη ξυλωδών προϊόντων του δάσους». Ο κ. Τσίπλινας διευκρίνισε ότι στα μη ξυλώδη προϊόντα «περιλαμβάνονται τα μανιτάρια τα αρωματικά φυτά και τα φρούτα του δάσους» που η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας διαθέτει σε μοναδικές ποικιλομορφίες αλλά επεσήμανε ότι «υπάρχει σημαντικό έλλειμα ορθής διαχείρισης και ελέγχου με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για το Κράτος αλλά και την καταστροφή της χλωρίδας». Αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις που δημιουργούν ένα κακό προηγούμενο με συνέπειες για το κράτος αλλά και το περιβάλλον. Πολλές βουνοκορφές που προηγουμένως ήταν προσιτές μόνο σε αναρριχητές βουνού και  ορειβάτες σήμερα εξαιτίας της ύπαρξης Αιολικών πάρκων διαθέτουν δρόμους προσπέλασης ακόμη και σε απλά ΙΧ αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αλόγιστη, χωρίς όρια και με ακατάλληλο τρόπο συλλογή αρωματικών φυτών που στην συνέχεια πωλούνται στο εμπόριο. Ο κ. Τσίπλινας σημείωσε ότι «εκτός από τις τεράστιες ποσότητες, ο κακός τρόπος συλλογής με την πάροδο του χρόνου τείνει να εξαφανίζει τα λιβάδια των αρωματικών φυτών». Επίσης, στο θέμα της συλλογής άγριων μανιταριών παρότι το δασαρχείο εκδίδει άδειες για συλλογή συγκεκριμένων ποσοτήτων για παράδειγμα 10 η 30 κιλών ουδείς γνωρίζει εάν συλλέγονται τελικά 500 κιλά γιατί στην ουσία δεν ασκείται ουσιαστικός  έλεγχος. 

Αν και ο ίδιος είναι στέλεχος της δασικής υπηρεσίας, εξήγησε ωστόσο ότι ο στόχος του Πρότυπου δάσους δεν είναι να αντικαταστήσει το ρόλο της πολιτείας, αλλά μέσω των δράσεων που θα αναπτύξει, να συμβάλλει στην αειφορία του περιβάλλοντος στην δυτική Μακεδονία, να προσφέρει σε θέματα εκπαίδευσης για το Περιβάλλον, να συμβάλλει σε ζητήματα γύρω από τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, στην ενημέρωση των πολιτών για τα ξύλινα και μη δασικά προϊόντα μέσω της δικτύωσης των δράσεων.

Τα δάση της Δυτικής Μακεδονίας καλύπτουν περίπου το 24,3% της συνολικής έκτασης της Περιφέρειας με την μεγαλύτερη έκταση να έχει η ΠΕ Γρεβενών με 78.050 Ha, ενώ ακολουθεί η ΠΕ Καστοριάς με 68.384 Ha. Μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές εκτάσεις διαθέτουν οι ΠΕ Φλώρινας και Κοζάνης με 46.895 Ha και 36.225 Ha αντίστοιχα.

Σύμφωνα με στοιχεία της δασικής υπηρεσίας το δημόσιο κατέχει το 62,21% των δασών στη Δυτική Μακεδονία. Ο δεύτερος μεγαλύτερος δασοκτήμονας είναι οι Δήμοι, με το 23,88% ενώ το υπόλοιπο 14% ανήκει σε ιδιώτες και στην Εκκλησία. Από τις παραπάνω εκτάσεις το 3,45% είναι μικτά δάση, το 4,52% δάση κωνοφόρων, το16,95% πλατύφυλλα δάση και το 21,89% μεταβατικό δάσος.

Το στρατηγικό σχέδιο της σύμπραξης Πρότυπο δάσος εγκρίθηκε από το  International Model Forest Network (IMFN) με εδρα τον Καναδά  και το Mediterranean Model Forest Network (MMFN) με εδρα την Τοσκανη της Φλωρεντίας. Στελέχη των παραπάνω δυο οργανισμών, το προηγούμενο καλοκαίρι, πραγματοποίησαν αυτοψία στην εδρα της σύμπραξης στην Νεάπολη Κοζάνης που είναι τα γραφεία του Πρότυπου δάσους,  αξιολόγησαν τις δράσεις και το σχέδιο που έχει υποβάλλει, ανάβοντας στο τέλος το πράσινο φως για την είσοδο του στο Παγκόσμιο δίκτυο. Το Model Forest ξεκίνησε στον Καναδά το 1970 και μέχρι προσφάτως αριθμούνται 61 πρότυπα δάση σε 36 χώρες παγκοσμίως. Το Πρότυπο Δάσος Δυτικής Μακεδονίας – Western Macedonia Model Forest ως μέρος του παγκόσμιου δικτύου ανήκει στο  Mediterranean Model Forest Network.

πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 13:03