Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 12:43

Ολοκληρώνεται το κείμενο της συμφωνίας - Δέσμευση για μη απολύσεις στο Δημόσιο

ven_koy_samΣε εξέλιξη είναι νέα συνάντηση των αντιπροσωπειών ΝΔ , ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την ολοκλήρωση του προγραμματικού πλαισίου. Το κείμενο θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη στις 13.00, όπου θα δοθεί η τελική έγκριση.

Χθες, η επιτροπή που αποτελείται από τους κ. Β. Μεϊμαράκη και Χ. Λαζαρίδη (ΝΔ), Κ. Σκανδαλίδη και Αγγελούδη (ΠΑΣΟΚ) και Δ. Χατζησωκράτη και Σ. Παπαθανασίου (ΔΗΜΑΡ) σε μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ, συζήτησε το σύνολο των θεμάτων του κοινού προγράμματος.

Οπως αναφέρει το Εθνος (ρεπορτάζ: Νίκος Τσίτσας) αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ότι στο τελικό κείμενο θα υπάρξει αναφορά που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Η ΝΔ είχε προτείνει αρχικά την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος εφεδρείας για τη μείωση του Δημοσίου κατά 56.000 υπαλλήλους που υπολείπονται προκειμένου να φτάσουν τις 150.000 οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο μέχρι το 2016.

Αντιρρήσεις εξέφρασαν κυρίως οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι προτάσσουν τα εργασιακά θέματα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για:

Τη μείωση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης.
την ανακεφαλαίωση της Αγροτικής Τράπεζας.
το πάγωμα στις περικοπές μισθών και συντάξεων.
την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Επίσης οι απόψεις των κομμάτων συγκλίνουν και στα θέματα ασφάλειας και παράνομης μετανάστευσης αφού φαίνεται ότι αποσύρονται οι αρχικές ενστάσεις της ΝΔ για την κατάργηση των νόμων που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Αγκάθι» στην προσπάθεια προγραμματικής σύγκλισης παραμένουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο, σημείο στο οποίο διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα, εξαιρετικά δύσκολη είναι η διαπραγμάτευση για τα θέματα που αφορούν την επαναφορά της μετενέργειας και των κατώτατων μισθών όπως ίσχυαν πριν από τις περικοπές.

Χρυσή τομή

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφωνίες είναι τεχνικού περιεχομένου και αναμένεται να βρεθεί η χρυσή τομή για τα συγκεκριμένα θέματα, υπέρ των εργαζομένων, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, τότε τα θέματα στα οποία θα καταγραφούν διαφορές θα παραπεμφθούν στους πολιτικούς αρχηγούς.

Μέλη της επιτροπής εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι παρά τη «σκληρή» διαπραγμάτευση θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία, εντός της επιτροπής.

Το τελικό κείμενο που θα υπογράψουν οι πολιτικοί αρχηγοί θα αποτελέσει την προγραμματική συμφωνία των κομμάτων που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση και τη βάση της διαπραγμάτευσης που θα γίνει μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ για την αναθεώρηση όρων του Μνημονίου.

ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πού έχουν συμφωνήσει τα τρία κόμματα

Εχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων προκειμένου να περιληφθούν στο κοινό πρόγραμμα:

Η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2017.
Η αλλαγή του τρόπου εξοικονόμησης πόρων και η διεύρυνση των εσόδων με άμεσα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και μείωση των κρατικών δαπανών με καταπολέμηση της σπάταλης.
Η κάθαρση στο πολιτικό σύστημα και η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης.
Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να γίνει προσπάθεια για επιμήκυνση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.

Για την κάθαρση του πολιτικού συστήματος έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μία σειρά προτάσεων στις οποίες υπάρχει σύμπτωση απόψεων απ΄ όλα τα κόμματα όπως είναι: η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» από το 1974 όλων των υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων και η δήμευση της περιουσίας τους, εάν αποδειχτεί ότι έχουν πλουτίσει σε βάρος του Δημοσίου, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μείωση της επιχορήγησης των κομμάτων.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, όπου διαφαίνεται να υπάρχει συμβιβασμός για αλλαγή του εκλογικού νόμου σε αναλογικότερο σύστημα (εάν το πρώτο κόμμα ξεπερνά το 35% να παίρνει μπόνους 30 εδρών).

 

πηγή-ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 12:48