Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010 12:03

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

altΟ Καλλικράτης του ΠΑΣΟΚ χωρίς αυτοδιοικητικό όραμα

Η Αριστερά (και κυρίως) ο Συνασπισμός της Αριστεράς της Οικολογίας και των Κινημάτων είχε πάγια θέση του για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας μας και την σύγχρονη τοπική Αυτοδιοίκηση το σύνθημα «Δημοκρατία, συμμετοχή και διαφάνεια παντού». Διεκδικούσαμε πάντα μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του κράτους με πραγματική αποκέντρωση, ριζική φορολογική μεταρρύθμιση και ουσιαστική ανακατανομή πόρων και εξουσιών υπέρ των θεσμών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Μια τέτοια μεταρρύθμιση όμως προϋπέθετε ειλικρινή πρόθεση και δημοκρατική δέσμευση και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απεμπόλησε μια τέτοια μοναδική ευκαιρία και με διάλογο (διαβούλευση) καρικατούρα αποφάσισε και διέταξε να γίνει, το νομοθέτημα «Καλλικράτης», ένας νόμος κατώτερος των προσδοκιών ακόμα και των ίδιων των στελεχών της Τ.Α. του κυβερνώντος κόμματος.

Με το νόμο 3852/2010 το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει όπως έκανε και με τον Καποδίστρια μια λειτουργικότερη κατανομή αρμοδιοτήτων και πόρων αλλά χωρίς να χάνει το κεντρικό κράτος την παντοκρατορία του. Η επιλογή του πιο άδικου εκλογικού συστήματος, αφού κι αυτή τη φορά η απλή αναλογική ξεχάστηκε, στόχο έχει την εξασφάλιση πλειοψηφιών της τάξης του 60%. Το ΠΑΣΟΚ με το 50% +1 και η ΝΔ με το 42% επιδιώκουν την πατρωνία στους θεσμούς και τα όργανα της Τ.Α. φαλκιδεύοντας τη λαϊκή κυριαρχία και ακυρώνοντας την ισότητα της ψήφου των πολιτών.

Την αποτελεσματικότητα των παντοδύναμων πλειοψηφιών τη ζήσαμε και τις ολέθριες συνέπειες τους θα τις ζήσουνε δυστυχώς με τον πιο άγριο τρόπο στα επόμενα χρόνια οι άνεργοι, οι μισθοσυντήρητοι, οι ανασφάλιστοι, οι χωρίς ελπίδα σύνταξης ασφαλισμένοι, οι νέοι και ιδιαίτερα οι γυναίκες. Μαζί με όλους αυτούς και οι χωρίς πόρους «τοπική αυτοδιοίκηση».

Η «μεταρρύθμιση» του ΠΑΣΟΚ δεν προέκυψε από καμιά οραματική αντίληψη για τους θεσμούς που πρέπει να υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες. Απεναντίας, ήταν μια επινόηση στη λογική της περιστολής των δημοσίων δαπανών.

Όσοι επιμένουν να εκθειάζουν ακόμα και ελάχιστες θετικές ρυθμίσεις του Καλλικράτη σε αρμοδιότητες αγνοούν και τη δεύτερη λειτουργική του αδυναμία. Ο Καλλικράτης εκτός από αντιδημοκρατικός είναι οικονομικά συρρικνωμένος περισσότερο κι από τον Καποδίστρια. Αρκετές αμφισβητήσεις του νόμου αυτού άρχισαν και εξαντλήθηκαν δυστυχώς στις διευθετήσεις του χωροταξικού και τις χωροθετήσεις των εδρών των δήμων. Επί της ουσίας δεν έγιναν εκτιμήσεις από τους οπαδούς και τα «στελέχη» των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο ρόλος της αγωνιστικής αντιμετώπισης όλων των αρνητικών διαστάσεων αυτής της «μεταρρύθμισης» θα αναληφθεί από όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, των πολιτών που απομυθοποίησαν έστω με οδυνηρό τρόπο την πολιτική σοφία, των μεγάλων κομμάτων επί 35 χρόνια τώρα, και από κάθε υπεύθυνο πολίτη που δεν θέλει να τον κοροϊδεύουν άλλο οι συνειδητοί υπερασπιστές της οικονομικής ολιγαρχίας, προσποιούμενοι ότι κατέχουν την πολιτική ως επιστήμη του εφικτού.

Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι μια δυνατότητα να ξαναοργανωθούν όλες οι λαϊκές δυνάμεις όχι μόνο για να αμφισβητήσουν το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα του δικομματισμού αλλά για να διεκδικήσουν όσο γίνεται περισσότερη πολιτική δύναμη στη διαχείριση των τοπικών προβλημάτων με αγωνιστικότητα στερώντας από το δικομματισμό τις καταστροφικές για τα λαϊκά δικαιώματα πλειοψηφίες.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ μέσα από την καταστατική του διαδικασία, της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης του οργάνου (Περιφερειακό Συμβούλιο), συνήλθε την Τετάρτη 23-6-10 και αποφάσισε, να συμμετέχει οργανωμένα και μαχητικά μέσα από Αυτόνομα, ανεξάρτητα και ανοιχτά σχήματα – συνδυασμούς για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010 12:44