Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010 12:21

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΖΩΩΝ

altΕν όψει του Σ/Ν που πρόκειται να κατατεθεί από το ΥπΑΑ&Τ για τη σύσταση του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.), ο  Τομεάρχης Αγροτικού της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, επανέφερε το ζήτημα της στήριξης του κλάδου εκτροφής γουνοφόρων ζώων, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή προς το ΥπΑΑΤ και την υπουργό κα Κατερίνα Μπατζελή.

Παράλληλα την πρόταση ανάπτυξης και στήριξης του κλάδου εκτροφής των γουνοφόρων ζώων ο κ. Κασαπίδης έθεσε υπόψη και της Υπουργού Οικονομίας κας Λούκα Κατσέλη κατά τη διάρκεια συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, του νέου αναπτυξιακού νόμου που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη  επειδή η εκτροφή των γουνοφόρων μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά και ισόρροπα στην ανάπτυξη και στην τόνωση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας και δη της Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, μέσω της ανάπτυξης μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων χαμηλού κόστους, για την απόκτηση συμπληρωματικού εισοδήματος, θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η στήριξη τέτοιων δράσεων και η ένταξή τους στις χρηματοδοτούμενες δράσεις του υπό διαμόρφωση νέου αναπτυξιακού νόμου.

Επιπλέον ο κ. Κασαπίδης τόνισε την ανάγκη χαρακτηρισμού των εκτροφών αυτών ως αγροτικές δραστηριότητες ώστε να διέπονται από κανόνες και οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.    

Έως σήμερα, η γραφειοκρατία, ζητήματα που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία αδειοδότησης μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων, όπως επίσης και η εξαίρεση του κλάδου από αναπτυξιακές επιδοτήσεις λειτούργησαν ως τροχοπέδη για την εξέλιξή του.

Η ισόρροπη ανάπτυξη της παραγωγής γουνοδερμάτων με τη μεταποίηση και εμπορία του τελικού προϊόντος —καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας— όχι μόνο αποτελεί εγγύηση για τη βιωσιμότητα του κλάδου, αλλά ανοίγει νέες προοπτικές για όσους δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Αποτελεί, λοιπόν, υποχρέωση της Κυβέρνησης να εντάξει τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων στο Μ.Α.Ε.Ε., να απλουστεύσει τη σχετική διαδικασία αδειοδότησης και να συμπεριλάβει την εν λόγω δραστηριότητα σε αναπτυξιακά προγράμματα, να λάβει δηλαδή μέτρα με κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις που θα ανακουφίσουν τη δοκιμασμένη ελληνική περιφέρεια και θα τονώσουν την αγροτική μας οικονομία.  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010 12:29