Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 02 Μαρτίου 2013 19:45

Το ΚΚΕ για τις εξελίξεις με την μονάδα «Πτολεμαίδα 5»

kkeΗ πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σηματοδότησε έντονους αντα-γωνισμούς μεταξύ των μονοπωλίων για το μοίρασμα της πίτας. Στο φόντο της κρίσης αυτοί οι ανταγωνισμοί οξύνονται, γίνονται πιο άγριοι, στην προσπάθεια των μονοπωλιακών ομίλων να διασφαλίσουν κερδοφόρα διέξοδο για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια τους.

Αυτό αποδεικνύουν και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι έντονοι ανταγωνισμοί για έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων και των αγωγών, που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.
Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιο-χής ήταν και είναι καταστροφικές. Αύξηση της ανεργίας, διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αύξηση των τιμολογίων για τα λαϊκά νοικοκυριά κ.α.
Αυτή την πολιτική της ανταγωνιστικότητας στήριξαν και στηρίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, αυτή την πολιτική στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτοντας την «υγιή» επιχειρηματικότητα, πάντα στα πλαίσια της ΕΕ, τα μονοπώλια της οποίας απαιτούν αυτή την πολιτική.
Αυτήν την πολιτική στήριξαν και στηρίζουν οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «ανταγωνιστικότητα» την «υγιή επιχειρηματικότητα» και ανακαλύπτουν τώρα «συμφέροντα» και «εξωθεσμικές παρεμβάσεις» με αφορμή την κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαίδα 5».Αποπροσανατολίζουν τους εργαζομένους και το λαό, προσπαθώντας να κρύψουν τις ευθύνες τους για τα αποτελέσματα της πολιτικής που στήριξαν και στηρίζουν. Δεν λένε κουβέντα για την απελευθέρωση και την ιδιωτικοποίηση που έφερε ανεργία και φτώχια στην περιοχή, όμως χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την εμπλοκή με την «Πτολεμαΐδα 5».
Αυτός είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Οι καπιταλιστές επενδύουν μόνο για να αυξήσουν τα κέρδη τους και αυτό εξασφαλίζεται με φθηνό εργατικό δυναμικό, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και ασυδοσία στην δραστηριότητα τους. Είναι αποφασισμένοι να πατήσουν ακόμα και πάνω σε πτώματα. Οποία επένδυση και να γίνει στα πλαίσια αυτού του δρόμου ανάπτυξης θα συνοδευτεί με χειροτέρευση των σχέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους, αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, κλείσιμο μονάδων,με αύξηση της ανεργίας.
Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες, ότι χωρίς γραμμή ρήξης με την πολιτική της απελευθέρωσης, τη στρατηγική της Ε.Ε και της άρχουσας τά-ξης μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις υπέρ του λαού.
Το ΚΚΕ έχει τονίσει ότι η περιοχή έχει ανάγκη από περισσότερες επενδύσεις για την στή-ριξη της λιγνιτικής παραγωγής(Πτολεμαίδα 5, Μελίτη 2 , Αγ.Δημήτριος 5, Αμύνταιο 3) με σύγχρονες μονάδες. Να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζομένους που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (8 μηνα, εργολαβικοί). Να γίνει άμεση μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής, Αναργύρων, Ποντοκώμης , Ακρινής, να γίνει πλήρης αποκατάσταση των εδαφών και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Να εξασφαλιστεί φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά στρώματα.
Το ΚΚΕ προτείνει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που είναι ρεαλιστικός και στο επίκεντρο του έχει τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια για το λαό και μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δι-καιώματα. Προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και ένταξη τους σε ένα πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό. Σε αυτόν το σχεδιασμό θα λειτουργεί και ο Ενιαίος Φορέας Ενέργειας στον οποίο θα εντάσσεται και η ΔΕΗ. Σε αυτόν τον δρόμο καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, έναν δρόμο που μπορεί να επιβάλει μόνο η δική τους εξουσία, η Λαϊκή Εξουσία.
Πτολεμαΐδα 1/3/2013

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 09:50