Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 10:14

Eπιφυλάξεις, ενστάσεις και διαφωνίες των εταίρων ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ για το σχέδιο «Αθηνά»

arvanitopoylos_papatheodoroyΜε τις επιφυλάξεις και ενστάσεις του ΠαΣοΚ και τις διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ, βρέθηκε αντιμέτωπος ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου παρουσίασε το νέο σχέδιο «Αθηνά» με το οποίο αναδιατάσσεται ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας. Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι αμφισβήτησαν το όλο εγχείρημα και καταλόγισαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι «σχεδίασε το νέο χάρτη με κλειστές πόρτες».

Υπέρ της ουσιαστικής διαβούλευσης και της περαιτέρω διόρθωσης στρεβλώσεων, τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι δεν θα αποδεχθεί την μορφή του Προεδρικού Διατάγματος, με την οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει το σχέδιο «Αθηνά», διότι, όπως ειπώθηκε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κάτι τέτοιο αδικεί το μεγάλο εγχείρημα του εξορθολογισμού».

Παρά την κριτική ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι «δεν κάναμε κοπτοραπτική», όπως είπαν ορισμένοι, αλλά «μια πολυπαραγοντική μελέτη» όσον αφορά την αναδιάταξη σχολών και τμημάτων ανά την χώρα. Προσήλθε δε στην συζήτηση για να ακούσει τις παρατηρήσεις των κομμάτων, όπως είπε, ενώ τόνισε ότι με το νέο σχέδιο γίνεται προσπάθεια να ανατραπούν παθογένειες «που λίγο ως πολύ συνομολογούμε όλοι», καθώς ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκε ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας έχει στρεβλώσεις και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερθείς στο υπάρχον ακαδημαϊκό τοπίο, έγινε με άναρχο τρόπο, χωρίς έλεγχο και λογοδοτώντας μόνο σε ένα σύστημα πελατειακών σχέσεων και υπό τις πιέσεις τοπικών ή πανεπιστημιακών συντεχνιών. «Δεν έχουμε καιρό να χάσουμε», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι με την οικονομική κρίση και την ανεργία που υπάρχει στους νέους δεν μπορούμε να έχουμε τμήματα που δεν προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στόχος του υπουργείου, όπως είπε, είναι η «πρόσβαση σε αναβαθμισμένα τμήματα και ιδρύματα, για πρόσβαση σε αναβαθμισμένα πτυχία με αξιώσεις στην αγορά εργασίας». Ενώ επικαλούμενος την υψηλή διεθνή κατάταξη πέντε ελληνικών ΑΕΙ, είπε ότι «τους θύλακες αριστείας που έχουμε θέλουμε να τους ενισχύσουμε και να τους πολλαπλασιάσουμε ώστε να έχουμε αναβάθμιση των δημόσιου πανεπιστημίου».

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μηχανογραφικό δελτίο στις επόμενες εξετάσεις μέσω του οποίου οι υποψήφιοι θα έχουν πρόσβαση σε αναβαθμισμένα ιδρύματα και σε ισχυρά πτυχία. Δεν μπορούμε να ευελπιστούμε πως θα έλθει η ανάκαμψη της χώρας αν δεν πετύχουμε την αναγέννηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος», δήλωσε με έμφαση ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ωστόσο, «σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο σχέδιο», διατύπωσε εκ μέρους του ΠαΣοΚ η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία είπε: «Φαίνεται ότι η αναδιάρθρωση η οποία πρέπει να έχει πρωτίστως ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε». «Να συμφωνήσουμε σε ένα νέο σχέδιο ΄΄Αθηνά΄΄ που θα φέρετε», πρόσθεσε και ζήτησε να αποφευχθεί η συγχώνευση ετερόκλητων τμημάτων. «Δεν μπορεί να μπαίνουν και να βγαίνουν σχολές έτσι. Σας αδικεί, διότι δίνεται η εντύπωση ότι γίνεται με τα κριτήρια που θέλετε να αποκλείσετε», είπε απευθυνόμενη προς τον υπουργό.

Σε άλλη κατεύθυνση από εκείνη που προωθεί το υπουργείο Παιδείας εμφανίστηκε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Ρεπούση, καταλογίζοντάς του ότι «σχεδίασε το χάρτη με κλειστές τις πόρτες» και μάλιστα ότι διέθεσε κάποιο ποσό από τον προϋπολογισμό του υπουργείου σε ιδιωτική εταιρεία η οποία συμμετείχε στην αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη. Μάλιστα η κυρία Ρεπούση ζήτησε ένα νέο σχέδιο «με σαφή και διαφανή κριτήρια», ενώ κατέθεσε τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για την δημιουργία μεγάλων κοινοπραξιών πανεπιστημίων, τεχνολογικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια, την επικαιροποίηση γνωστικών αντικειμένων, την δημιουργία μεγάλων σχολών κλπ.

 

πηγη: το βημα

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 22:21