Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 12:46

ΚΚΕ: Προβλήματα και πάλι στη μεταφορά μαθητών

KKEΕρώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευτικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών

Όλο και πιο έντονα επανέρχεται το σοβαρότατο πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών σε αρκετές περιοχές, αφού και η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να επιλύσει ουσιαστικά και οριστικά το πρόβλημα εξασφαλίζοντας την δωρεάν, ασφαλή μετακίνηση των μαθητών με ευθύνη του κράτους.

Φέτος και πάλι, πολλούς μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, υπάρχει πρόβλημα στη μετακίνηση των μαθητών εξαιτίας της μη πληρωμής των ιδιοκτητών λεωφορείων και ταξί σε ορισμένες περιπτώσεις από το Μάρτη του 2012. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν στους νομούς Λάρισας, Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς, Σερρών, Λέσβου, Λήμνου και αλλού.

Η διακοπή της μετακίνησης των μαθητών θα αποτελέσει πρόβλημα λειτουργικό και οικονομικό για τους εργαζόμενους γονείς που θα αναγκάζονται να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους επιβαρύνοντας παραπέρα το ήδη λεηλατημένο εισόδημα τους από την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και των κυβερνήσεων που διαδέχτηκε. Ιδιαίτερα με την κατάργηση και συγχώνευση σχολείων που προώθησε η κυβέρνηση, υπάρχουν πολλά χωριά με μαθητές που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από το σχολείο. Επιπρόσθετα αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα οι απουσίες που τυχόν καταγραφούν ενδέχεται να δημιουργήσουν και κινδύνους απώλειας της τάξης για αρκετούς μαθητές.

Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που διαχρονικά μέσω των αρμόδιων Υπουργείων, δεν δίνουν τα απαραίτητα κονδύλια και μεταφέρουν βασικές υποχρεώσεις του κράτους αλλού. Η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών προς και από τα σχολεία όπως και μια σειρά άλλες κεντρικές αρμοδιότητες του κράτους με τον Καλλικράτη πέρασε στους ΟΤΑ, χωρίς όμως την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτές οι αλλαγές συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή της αυτόνομης, ανταγωνιστικής σχολικής μονάδας, του «νέου» σχολείου της αγοράς που σημαντικό μέρος των λειτουργιών του θα εναπόκειται στην ευθύνη της «τοπικής κοινωνίας». Στα πλαίσια λοιπόν της πλήρους αποκέντρωσης και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης εντάσσονται και οι εξελίξεις στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
• Να είναι συνεχώς εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη, ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους και χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών τους καθώς και να μην καταγράφονται οι απουσίες των μαθητών μέχρι να εξασφαλιστεί η μεταφορά τους στα σχολεία
• Να αποπληρωθούν οι οφειλές στους μεταφορείς;

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 12:50