Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 00:46

Ρήξη στην κυβέρνηση με αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Παραμένει ο Βενιζέλος, με εξουσιοδότηση της κοινοβουλευτικής του ομάδας

O Φώτης Κουβέλης αποχωρεί απο το Μαξίμου O Φώτης Κουβέλης αποχωρεί απο το Μαξίμου

 Κουβέλης: «Δεν είναι δική μας ευθύνη, ότι δεν τα βρήκαμε»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις καθώς οι δηλώσεις του Φ. Κουβέλη δείχνουν το δρόμο της εξόδου της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Πλέον όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, μεταξύ των οποίων και αυτό των εκλογών, καθώς η κυβέρνηση μένει μόνον με τη στήριξη των βουλευτών της

Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε, νωρίτερα, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι η ΔΗΜΑΡ προτίθεται να εγκαταλείψει την τρικομματική κυβέρνηση και φέρεται να ζήτησε εξουσιοδότηση προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης και δύο βουλευτές τουλάχιστον δήλωσαν ότι δεν προτίθεται να πειθαρχήσουν, περιορίζοντας την τυπική κοινοβουλευτική δύναμη των δύο κομμάτων από τους 153, στους 150 βουλευτές. Αν και μπορεί να επιδιωχθεί η στήριξη βουλευτών που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, αυτή τη στιμή είναι σαφές ότι οι πιθανότητες είναι εις βάρος της κυβέρνησης.

Στις δηλώσεις του, ο Φ. Κουβέλης ανέφερε: «Επανέφερα την πρόταση ότι η αναδιοργάνωση και η δημιουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή, να γίνει η μεταρρύθμιση μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου ο νέος φορέας να είναι αποτελεσματικός και ανεξάρτητος από κόμματα και κυβερνήσεις.

Δεν πρόκειται για ζήτημα που δεν αφορά στην ουσία, το «μαύρο» στην ραδιοτηλεόραση ήταν συνειδητή επιλογή, όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων.

Επέμενα αυτός να είναι ο κοινός πολιτικός τόπος. Για μας είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Ήταν απαράδεκτο ότι παρά την απόφαση ΣτΕ, η απόφαση δεν έτυχε εφαρμογής, όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Με αποτέλεσμα το «μαύρο» και με ότι συμβολίζει να παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες. Δεν είναι τυπικό ούτε διαδικαστικό είναι ζήτημα δημοκρατικής ουσίας».

Έπειτα, τόνισε: «Δεν υπήρξε συμφωνία, επέμεινα! Θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να επέλθει σε αυτήν την λύση την οποία προτείναμε. Σε τίποτε δεν θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων, να εξορθολογιστεί η λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα».

Έδωσε έμφαση στην μεταρρυθμιστική πολιτική της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας: «Η ΔΗΜΑΡ δεν εγκαταλείπει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, δεν απομακρύνεται από την αναζήτηση πολιτικών λύσεων μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Λέμε «ναι» στην αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό, αλλά όχι σε ενέργειες που προσβάλλουν τη νομιμότητα».

Επανέλαβε την αντίθεση του κόμματος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υποστηρίζοντας πως: «Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο πρωθυπουργός γνώριζε τις κατηγορηματικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ. Αν μη τι άλλο αυτό έδειξε την άρνηση της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων στην κυβέρνηση. Εμείς επιμείναμε. Δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος. Με την πρόταση που κάναμε θα μπορούσε η ΝΔ να προσέλθει σε κοινή βάση».

Ο κ. Βενιζέλος από την Ιπποκράτους δήλωσε: «Η κατάσταση για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες είναι ιδιαιτέρα κρίσιμη. Πριν 15 ημέρες ήρθαμε αντιμέτωποι με τεράστιο θεσμικό πρόβλημα λόγω ατυχούς πρωτοβουλίας της Νέας Δημοκρατίας να διακόψει τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να μαυρίσει την οθόνη και να προκαλέσει πρόβλημα στη χώρα. Αυτό έγινε παρά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως τάσσεται υπέρ της έναρξης των εκπομπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. «Αυτό επιτάσσει η απόφαση του ΣτΕ», υπογράμμισε.

Συνέχισε λέγοντας: «Οι Έλληνες πολίτες ένιωσαν να προσβάλλεται η έννομη τάξη και η δημοκρατική ευαισθησία τους. Για μας το μεγάλο θέμα είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Έχει ανοίξει ζήτημα για την υπόσταση και την προοπτική της κυβέρνησης»

«Μέσα από πολύωρες συζητήσεις με τους κκ. Σαμαρά και Κουβέλη θέσαμε το μείζον για τη δημοσιά ραδιοτηλεόραση, δηλαδή επάνοδο της ΕΡΤ εν λειτουργία με όλο το προσωπικό της», είπε. Παράλληλα, έκανε λόγο για σύσταση ειδικής επιτροπής, που θα διαμορφώνει το νέο σήμα και οργανόγραμμα., ενώ ανέφερε ότι συζήτησαν και για τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου, καθώς και τον ορισμό υφυπουργού που θα εποπτεύει τη διαδικασία εκτός ΝΔ.

Ρίχνοντας γέφυρες προς τον κ. Σαμαρά, δήλωσε: «Έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης. Δεν μας ικανοποιούν πλήρως. Δεν είναι 100% αυτό που θέλουμε. Αποδέχεται, όμως, ο πρωθυπουργός την άμεση επαναλειτουργία των εκπομπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σοβαρών εκπομπών και άμεση επαναπρόσληψη περίπου 2.000 εργαζομένων με ειδική μέριμνα για τα μουσικά σύνολα».

Κάνοντας λόγο για το πρόβλημα της τρικομματικής συνεργασίας και για άλλα θέματα που έχουν προκύψει, επεσήμανε πως «πρέπει να συζητηθεί η επαναθεμελίωση της τρικομμματικής συνεργασία. Έχουμε δεχθεί προσβολές, αλαζονικές συμπεριφορές, αδικίες που εξακολουθούμε να φέρνουμε αγόγγυστα τις ευθύνες μιας κρίσης δυσανάλογα μεγάλης. Δεν μας άκουσαν όταν αγωνιζόμασταν να πείσουμε για την ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων. Για την ανάγκη να υπάρξει πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αισθανόμαστε άσχημα όταν πρέπει να αγωνιζόμαστε να πείσουμε για μια ναζιστική Χρυσή Αυγή. Χρειαζόμαστε ένα πλήρες σχέδιο για τις μεταναστευτικές ροές και τις μεγάλες πόλεις και την ύπαιθρο. Είμαστε δημοκρατική παράταξη και ξέρουμε να απαντάμε στον πολίτη». «Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τρικομματική, ζητούμε από τη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με τους όρους που ανέπτυξα. Θέλουμε να λειτουργούν τα συντονιστικά όργανα των τριών κομμάτων με διαφάνεια και σοβαρότητα».

Για το ζήτημα των εκλογών, είπε: «Το μεγάλο ερώτημα είναι οι πρόωρες εκλογές ή όχι. Έχω πει πως το ΠΑΣΟΜ δεν φοβάται τις εκλογές και ξέρει καλά ότι είναι άλλο οι δημοσκοπήσεις και άλλο η αστείρευτη δυναμική της δημοκρατικής παράταξη. Δεν φοβόμαστε τις εκλογές, αλλά σεβόμαστε την κοινωνία, τον άνεργο, τον επιχειρηματία. Ο κόσμος δεν θέλει εκλογές, αλλά μια κυβέρνηση που να λειτουργεί αποτελεσματικά. Η κυβέρνηση που μετέχουμε θέλουμε να έχει προοδευτικά χαρακτηριστικά ιδίως τώρα που η μοίρα της χωράς εξαρτάται από την Ευρώπη. Χωρίς τον ευρωπαϊκό νότο η Ελλάδα δεν έχει ελπίδα να αλλάξει του ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και αυτό θα το πετύχουμε λόγο και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ».

«Θα βοηθήσει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να αδειάσει η Βουλή; Θα τους βοηθήσει να ξαναβρούν τη δουλειά τους;» αναρωτήθηκε και δήλωσε: «Τρύπες στο νερό για να κερδίσουμε εντυπώσεις δεν κάνουμε». Τέλος, ανακοίνωσε πως θα γίνει νέα συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

πηγη:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 01:12